Shorttrack; 25 jaar Mooloolaba; drie keer 70.3 Ironman; Ocean Lava begint en een surprise – WTJ 433

 

VRIJDAG – Ook in de triathlon wordt het ijs nog beroerd deze maand. De wintertriathlon Enschede staat over twee weken op de rol. Dit weekeinde valt er ook te genieten op ijs, maar dan het WK shorttrack in Rotterdam Ahoy: spectaculaire, snelle sport. Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en alle andere Oranjes: veel succes.

Zoals beloofd kijken we nog naar de buitenlandse wedstrijden dit weekeinde. Rachel Klamer is al wel naar Down Under gevlogen, maar niet om mee te doen aan de World Cup in Mooloolaba dit weekeinde. Het is de 25e keer dat aan de oostelijke Sunshine Coast deze ‘grote race’ wordt gehouden. Zo’n 5000 deelnemers en meer dan 10.000 toeschouwers. Het eerste jaar in 1993 deden ere 255 triatleten mee en wonnen Brad Beven en Alexandra Laws. Veel Nederlanders namen deel aan de World Cup-races. Lisa Mensink (9e), Rachel Klamer (5e) en Maaike Caelers (8e) waren onze vertegenwoordigers in de top tien ooit. De Mexicaan Crisanta Grajales en oud-Holten winnaar Declan Wilson zijn favoriet bij de mannen, Ashleigh Gentle en Emma Jackson bij de vrouwen, waar ook de Nederlandse originals Nicole van der Kaay en Nathalie van Coevorden meedoen.

Liefst 2300 triatleten maken zich op voor een historisch moment in de Argentijnse triathlon-geschiedenis. In Buenos Aires begint zondag de eerste 70.3 Ironman. Van Nederlandse zijde is in elk geval Natasja Batenburg present. Zou Máxima het startschot lossen? Dan moet ze wel heel snel vanuit Breda, waar ik ze vanmiddag nog zag voor de grote vrijwilligersactie NLdoet, naar haar geboorteland gevlogen zijn. Twee andere 70.3 Ironman-races met ook daar Nederlandse inbreng, eveneens bij de agegroupers: Saipain en Subic Bay. Allebei in de Pacific, dezelfde Oceaan als waar het in 1978 allemaal begon. Subic Bay de voormalige Amerikaanse marinebasis op de Philippijnen gaat daags vooafgaand aan de 70.3 IM ook al mee in The Underpants Run. Waar blijft Maastricht in deze?

Zondag begint – en dat zal in Limburg even pijn doen – ook het nieuwe Ocean Lava circuit met dit jaar meer wedstrijden dan ooit. Op Tenerife zijn de woorden Ocean en Lava wel van toepassing. Wedstrijden over een Olympische en halve afstand. In die laatste groep welgeteld één Nederlander: Tony Seen. In het Amerikaanse Sarasota moeten de Amerikaanse paratriatleten zich zien te kwalificeren voor het WK Rotterdam in september. In Belgenland gaan we zondag voor de cross run-bike-run in Retie met Wouter Wuilmus terug, met Geert Laureyssen en met Rik Thijs. Spanning gegarandeerd al staat de Nederlandse focus natuurlijk gericht op Waalwijk. En vanaf donderdag is Jorik van Egdom onze superster in de Super League Triathlon in het Australische Hamilton, een driedaags evenement. Na het weekend veel meer daarover.

Een relatief korte WTJ wellicht, maarrrrr er komt nog wat achteraan vanavond.

Het heeft even geduurd, we hebben ze zwaar achter de vodden gezeten, maar ze is dan ook een drukbezet triatlete. Wat heet, ze is onze beste triatlete. Tweevoudig Olympiër Rachel Klamer begon in januari vorig jaar vol goede moed aan het schrijven van blogs, exclusief voor trikipedia.nl. Maar Rachel kreeg het drukker en drukker. Zo’n Olympisch jaar is net een continue verkiezingscampagne. Dan word je geleefd. Wij hebben haar dus nooit onder druk gezet en gezegd: kijk maar wanneer je de laptop weer eens ter hand neemt. Haar blog was eigenlijk al klaar in Zuid-Afrika, haar tweede thuisland. Maar toen kwam de vlucht naar Abu Dhabi, de vierde plaats daar, de vlucht naar Australië enzovoorts, enzovoorts. Maar ons aller geduld wordt  beloond. Binnen nu en een uur staat Rachels story op onze  site. Trots!

Tot zondag vrienden! Ja ook die ene.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.