Belangrijkste bijzaak; Belgische hegemonie zwemloop; Christiaan in Waalwijk aan de top – WTJ 434

Belangrijkste bijzaak; Belgische hegemonie zwemloop; Christiaan in Waalwijk aan de top

WTJ 434

 

ZONDAG – Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven. Dat bleek maar weer eens bij het surfen naar de uitslagen van afgelopen weekeinde. Bij de zwemloop van Bodegraven vangen we bot. Maar ze hebben een prima excuus. In verband met het mooie weer komen de uitslagen van de zwemloop pas vanavond laat op deze site. Geweldig vind ik dat.

Ons weekeinde stond ook niet in het teken van tri- of duathlons. Door deze rubriek ben ik er weliswaar dagelijks mee behept, maar dat laat genoeg ruimte en tijd over voor familiaire bezigheden of hobbies, die volstrekt niks met deze sport te maken hebben. Eenzijdigheid is fnuikend voor menig sporter, maar ook voor menig volger. Wie triathlon doet, houdt van variatie. Wie triathlon volgt, varieert. 

Dat alles neemt niet weg dat er genoeg te doen was, zoals we dat ook in de donderdag en vrijdag WTJ’s al aankondigden. De zwemloop in De Schelp en langs de Binnenschelde van Bergen op Zoom bijvoorbeeld was zaterdagmiddag al bij een redelijk aangenaam temperatuurtje. Favoriet Lars Baeyens kon die rol vanwege een stevige valpartij twee dagen eerder niet waarmaken. Lars liep daarbij kneuzingen aan zijn heup en enkel op plus stevige klap op kuitspier. ,,Normaal zoek ik geen excuses voor tegenvallende prestaties, maar ik meld het jullie maar even anders denken jullie die Baeyens verkeert in een vormcrisis’’, meldde de Vlaming met gevoel voor humor. Maar ook zonder Lars blijven de Belgen heersen in de zwemlopen in Zuid-West Nederland. David de Grooff, al eens tweede en derde in Bergen, was nu de snelste. Hij gaf landgenoot Jesse Lormans klop, zodat het podium geheel zwart-geel-rood gekleurd was. Het is acht jaar geleden dat een Nederlander (Gerbet van den Biggelaar) deze zwemloop won. Met toppers als Marino Vanhoenacker, Rutger Beke en Tim Brydenbach op de erelijst is meteen helder hoe sterk de inbreng van onze zuiderburen al die jaren is. Bij de vrouwen redde Esther Brakenhoff de Nederlandse eer met naast haar twee Vlaamse schones.

De halve afstand ging naar de Belg Robbe Janssens en naar Eva Cornelisse. De kwart zwemloop was wederom voor Syb de Jong. Sylvia Slingerland won bij de meisjes. En de mini-afstand ging naar Stijn Koole en  Fenna Oorsprong, kinderen uit een sterk triathlongeslacht.

Zondag dus Bodegraven (maar daar is het nog steeds mooi weer) en ook de 26e Maresia crossduathlon in Waalwijk. Nieuwe parcoursen en nieuwe winnaars. Christiaan Solleveld moest vorig jaar nog genoegen nemen met brons. Titelverdediger Erik-Jan Spijkerman laat z’n kuit rustig herstellen en runner-up van toen Mark Hamersma richt zich op het open Belgisch kampioenschap volgende week in Geel. Doet niets af aan de fraaie winst van Christiaan, die dik twee minuten voor Joost Christiaans over de finish kwam. Niet voor niets werd Christiaan zowel in het nationaal cross-circuit als in de trikipedia.nl klassementen als beste allrounder in het veld gekozen. Sterk voor de dag kwam opnieuw Michael Krijnen: derde en eerste master. Glenn Wesseling, ingelijfd door TriMates werd vierde. Opvallend dat de Brabantse crossduatleten niet zo’n prominente rol vervulden. Izar van Gool was op een zevende plaats de beste, maar de provincie heeft vooral goede weg-duatleten momenteel.

Laura Gorter was na Etten-Leur nu in Waalwijk opnieuw de beste. Dieuwertje Poort en Petra Sloots volgden op enige afstand. Over variatie gesproken. Petra, atlete uit Brielle was tot haar 17e bezig met schoonspringen, op haar 18e (!) liep ze haar eerste marathon met later een niet gering pr van 2.49 in Rotterdam. Vanaf 2006 was ze ook een aantal jaren elite-wielrenner. Eigenlijk best een goede basis voor duathlon. Naast sporten heeft Petra echter ook naam opgebouwd als kunstschilder met een geheel eigen stijl.

Ze laat zich vooral inspireren door het strand, wat vanuit Brielle ook vlakbij is. De korte crossduathlon werd verrassend gewonnen door Patrick Dekkers voor Joep Staps en Joey van ’t Verlaat. Linette Linders was enige dame op deze afstand. Bij de junioren was Syb de Jong daags na zijn zege in Bergen op Zoom ook goed voor de winst in Waalwijk: een heuse dubbel dus voor de sterke TVB-er. Soo Yin van Noorloos bezorgde Maresia een thuiszege. In de jongste leeftijdsgroepen waren Ruben van der Schuit, Simon Vermeer en – Benjamin van de dag – Sterre van den Aarssen (dochter van Arthur) de winnaars. Christiaan de Graaff en Kim Bodemann wonnen de 20 kilometer ATB-wedstrijd.

Ver van huis deed Jurgen Claassen goede zaken. Hij werd negentiende in de zeer sterk bezette 70.3 Ironman van Subic Bay op de Philippijnen. Bovendien was hij daarmee de beste agegrouper van de dag. Met een podium waarop Ruedi Wild, Craig Alexander en Tim Reed (in die volgorde) is de prestatie van de Cerberus-atleet buitengewoon goed. Bij de vrouwen ook toppers, want Radka Vodickova (sinds haar huwelijk met Brad heet ze nu Radka Kahlefeldt) won en de nummer twee Caroline Steffen is toch ook geen kleintje. Juliette Leusink werd 29e en was daarmee vijfde bij de vrouwen 35-39 jaar.

Morgen nog meer. Want ja: het moet wel de belangrijkste bijzaak in het leven blijven hè.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.