Politiek; Tenerife; Aukje derde in Retie; Hardloopwedstrijden en een knuffel tot slot – WTJ 436

 

DINSDAG – Morgen wordt het een spannende dag voor Roelof Heijser, 72-jarige Almeerder, oprichter van TVA en tienvoudig deelnemer aan de Holland Triathlon. Het wordt spannend voor Marc Breugelmans, ex-triatleet en organisator van triathlons in de jaren negentig in Roermond (NK onder meer). Het wordt spannend voor Olympisch topzwemmer en begeleider bij triathlon Rennen voor Twee Maarten van der Weijden. En natuurlijk ook voor voetbalcoach Foppe de Haan en voor topatleet Michiel van Nispen. Zij allen staan op de kandidatenlijsten voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer respectievelijk Nieuw Wegen, CDA, VVD, PvdA en SP. Meer links met de verkiezingen van morgen zijn niet te maken. Wat u ook doet, ga in elk geval stemmen morgen.

Snel over tot de orde van de (dins)dag, want ere lagen nog twee wedstrijduitslagen op ons stapeltje. De Ocean Lava series openden op Tenerife. In het bijzijn van mister Ocean Lava Kenneth Gasque trok de Fransman Romain Guillaume de winst naar zich toe. Na de 70.3 IM van Zuid-Afrika was het al de tweede zege voor Guillaume (Wim op z’n Frans!), die ook de grote Ironman Lanzarote drie jaar terug op zijn naam schreef. Hij voerde op het zonnige Tenerife een spannend duel met de sterke Belg Michael van Cleven, die tweede werd. Sterk was het optreden van de Spaanse vrouwen Gurutze Frades en Saleta Castro uit het Itzu Triathlon Team van Luc van Lierde. Gurutze bleef als enige onder vrouw onder de vier uur. Tony Seen was enige Nederlander, hij eindigde precies in de middenmoot.

Niet alleen Waalwijk had zondag een crossduathlon bij onze zuiderburen was het te doen in Retie. De grote generale voor het Belgisch kampioenschap. Seppe Odeyn, die eerder aangaf ook te gaan wielrennen vanwege te weinig duathlons, pakte de ATB erbij en glorieerde. De wereldkampioen duathlon van Zofingen gaf Etten-Leur-winnaar Rik Thijs klop. Derde werd triathlon-specialist Tim van Hemel. Misschien was het vrouwenpodium minder sterk, maar daar stond wel de Haagse Aukje Nouwens op. Ze werd derde achter het Vlaamse duo Els Belmans en Hannah Verhaeghe.

Zolang de kalender nog niet uitpuilt, houden we ook de duursporten waar triathlons uit zijn opgebouwd nog in de gaten. Hardloopwedstrijdjes zijn er natuurlijk volop. De Voorjaarsloop Heerhugowaard kreeg bekende winnaars als Vincent Bruins, Jeroen Lute, Pip Tesselaar, Eline Lute-Kuin en Hanne Hofmans. Martijn Hiensch greep de winst in de Parkloop van Heiloo en voor Leander van Diggelen waren de zegebloemen in de Westeinderloop te Aalsmeer. Remi Jansen won de Lokoloop in Zeewolde. De crossen lopen z’n eind. In Markelo was de Bovenbergcross met als categoriewinnaars Mark Muller, Mark Saathof, Sarah-Lyn Reuver en Brigit Landewe. Helemaal naar het Zuidwesten van het land waar Rob Musters beslist geen pannenkoek in de Pannekoekloop (zonder n). De Kijani-triateet won de zware 15 kilometer duinenloop. Cora Vlot was snelste master in de Biesbosch halve marathon. Massale bezetting bij de 3Bergenloop in Driebergen met twee voor ons bekende winnaars Marijn de Jonge en Annemieke Rademaker.

Tot slot: de 37e Broekhuis Halve marathon in Harderwijk gewonnen door Irma Heeren. De Harderwijkse vierde de triomf  als ware het haar grootste titel ooit. Mooi om te zien hoe de vrouw, die in 1999 Europees kampioen, weer terug geniet van haar sport.

De politici hebben de mond vol van immigratie en Nederland van ons. In de sport zijn we blij met mooie internationale confrontaties bij de grote triathlons in ons land. Zijn we trots als we Mohamed Maso in ons land zien trainen, wedstrijden wint. Waar we, terwijl Mo moest verhuizen, het Egyptische talent Mahmoud Hassan mogen verwelkomen. Hij gaat uitkomen voor Eredivisionist De Dolfijn Amsterdam. Mahmoud is een 25-jarige atleet, die begon als vinzwemmer en vier jaar terug de triathlon ontdekte. Zijn droom is uitkomen voor Egypte op de Spelen van Tokyo. Dit seizoen is hij zowel in Nederlandse als Duitse topwedstrijden actief. Met een 34-er in de benen op de 10 kilometer zit het slotonderdeel wel snor. Leander van Diggelen – eerder al genoemd in deze WTJ – komt ook naar De Dolfijn, dat vorig jaar promoveerde naar de Eredivisie.

Laatste nieuwtjes vers van de pers: binnenskamers was het al wel een tijdje bekend. Het bondsburo van de NTB gaat binnen afzienbare tijd verhuizen van Nieuwegein naar Papendal. Het is de vijfde (drie keer binnen Nieuwegein, een keer Almere) dat de bond een nieuw onderkomen vindt. Het is weer wat dichterbij Limburg, dichterbij Arnhem ook voor de Super Sunday. Alvast succes met de verhuizing.

Verheugend is het bericht dat Eurosport eindelijk haar zender weer open stelt voor triathlon. Drie dagen achtereen en dat zelfs live. Het gaat om de Super League Triathlon in het Australische Hamilton waar we de komende dagen absoluut op terugkomen. Onze Jorik van Egdom is er al. Hij heeft zijn stempas hier achter gelaten en gaat vlammen. En wij kunnen het live volgen. Eurosport: het heeft lang geduurd, maar als jullie vanaf nu de sport weer omarmen; dan praten we nergens meer over.

Tot slot. Ik kende het evenement nog niet, maar op 7 mei is er een alleraardigste triathlon in de Achterhoek, in Gorssel. Al voor de derde keer zelfs. Een 1/8e en een kwart en de opbrengst komt ten goede aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting. Vorig jaar het mooie bedrag van 2500 euro. Weet je hoe de organisatie heet: stichting Geef een Knuffel. Ik zeg tegen Rutte, Wilders, Asscher, Roemer, Buma, Klaver, Pechtold en de rest: geef elkaar eens vaker knuffel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.