Duathlon Wolvega; Tony Seen nogmaals; Triathlon Terneuzen; iconen in Veenendaal – WTJ 437

 

WOENSDAG – Nog wekelijks komen we wedstrijdjes in eigen land tegen, waar we nog nooit van gehoord hadden. Terwijl ze soms al een hele lange traditie hebben. Zo was afgelopen zondag de 27e editie van de Keurslager Hoeksma duathlon in het Friese Wolvega. Beetje apart gebeuren, want na 5 of 10 kilometer hardlopen volgt 1 kilometer zwemmen. Meestal is het omgekeerd en dan heet het zwemloop. De Friese organisatie haalde een recordaantal van 89 deelnemers naar sportcentrum De Steense. Het loopparcours voerde richting Ter Idzard. Dat plaatsje kennen we van de pittige duathlon later dit seizoen. Uitslagen van Wolvega hebben we ook. Dushan de Bruijn en Mirjam Ploegsma wonnen de lange afstand, Dennis Bos en Suzanne van Gelder de korte. Bij de duo’s waren loper Harold Brouwer en zwemmer Lars Roelofs het snelst. Op de korte afstand was de combinatie Rick Mulder en Marijke van den Berg de meest ideale.

Er was nog wat geharrewar over de uitslag van Ocean Lava Tenerife. Tony Seen gaf zelf even zijn correcte klassering door: 99e en tiende in zijn agegroup en – omdat bij Ocean Lava elke jaargang in de prijzen kan vallen – tweede van alle deelnemers uit zijn geboortejaar. Middenmoter was dus beetje oneerbiedig, hoewel wij eigenlijk niet weten wanneer je op 300 deelnemers eigenlijk tot de middenmoot behoort. Het was in elk geval positief bedoeld Tony.

Meldden we vorige week nog het uitvallen van de triathlon in Middelburg – Remy Vasseur neemt een sabbatical – maar er is ook goed nieuws uit Zeeland. Zeeuws-Vlaanderen krijgt eindelijk een eigen triathlon. In Terneuzen is Dennis Florussen initiatiefnemer van een 1/8e triathlon. Dennis heeft atletiekclub Scheldesport, stichting openwater zwemmen Zeeuws-Vlaanderen en wielervereniging Zeeuws-Vlaanderen achter zich staan. Dat open water zwemmen is trouwens erg populair in deze provincie evenals de Zwintriathlon, die weliswaar begint in Sluis maar vooral over Belgisch grondgebied gaat en finisht.

Al veel langer bestaat de Van Dijk triathlon Veenendaal, ergo het evenement is aan haar zevende lustrum toe. Die mijlpaal laat de stichting niet zo  maar voorbij gaan. Het parcours wordt opnieuw verbeterd, maar er komt ook een bijzondere race met de iconen van vroeger. Bestuurslid Rob Barel wendt daartoe zijn contacten aan opdat toppers van weleer nog één keer het trisuit aantrekken voor het speciale onderdeel ‘Meet the Grand Masters’. Rob zal het goede voorbeeld geven in een wedstrijd, die vooral een grootse reünie voor de Veenendaalse en landelijke triathlonsport moet worden. En ook daarna wil de stichting vooruit. Voorzitter Maarten Elgersma is er van overtuigd dat Veenendaal zelfs de 100e editie gaat meemaken. Wij misschien niet, maar het is goed om met een duursport ook een lange adem te hebben.

O ja, het waren ook verkiezingen vandaag. Maar zolang deze lijstjesfreak geen officiële uitslagen heeft, kan ie er niks mee. Volgens Arjen Lubach zijn er tien partijen, die allemaal vijftien zetels halen. Succes met de kabinetsformatie. Stop genoeg geld in top- en breedtesport en mijn zegen hebben jullie. De wens van triatleet (en Iceman-organisator) Tibor Korozsi was duidelijk. Zijn solistische actie bij de Tweede Kamer in het zonnetje werd kennelijk door de politie niet zo op prijs gesteld, maar was verder vrij onschuldig: Tibor wil een nieuw kabinet en dat komt er. CDA, D66, GroenLinks, SP en PvdA zijn samen goed voor 77 zetels. Meerderheidje dus. Mark en Geert samen in de oppositie. Het worden spannende tijden.

Was het trouwens ‘game changing’ bij de Amerikaanse verkiezingen en Brexit, de aanstaande vrijdag te beginnen Super League Triathlon kondigt zich ook aan als a game-changing event. Een totaal nieuw concept dus met de absolute wereldtop bijeen. Olympisch kampioen Alistair Brownlee, zijn runner-up en broer Jonathan, wereldkampioen Mario Mola, vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez en non-drafting tristar Cameron Dye. Tussen die wereldtop hoort natuurlijk ook onze eigen wereldkampioen Jorik van Egdom en zeker ook Richard Murray. We kunnen het allemaal live volgen op Eurosport, drie dagen op rij van half zeven tot half negen ’s ochtends. Dat is op zich al heel bijzonder.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.