Speakers op het Nederlands Feestje; Super League zonder Jorik; Triathlon Experience; kalender – WTJ 439

VRIJDAG – Het wordt het Nederlands Feestje straks in september. De aftrap van het WK triathlon was vorig weekeinde al enigszins op het WK shorttrack eveneens in Rotterdam. In sportpaleis Ahoy waren de eerste ambassadeurs van het allereerste wereldkampioenschap Olympische afstand triathlon op Nederlands grondgebied aanwezig. Michel Siep, Nina Bakker, Pieter Wijnhoven, Martin Vermeer, de organisatie van de scholentriathlon Hoogvliet, René van der Sijde, Erik Boer enzovoorts. Ze worden allemaal voorgesteld op de site van Transition.nl omdat ze hun steentje gaan bijdragen aan het Nederlands Feestje waarvan Berteke de Jong (die we kennen van de Teamcompetities) de kartrekker is. De ambassadeurs gaan het evenement zo goed mogelijk promoten, zodat sportmarketingbureau TIG Sports zich kan focussen op de feitelijke organisatie van de ITU Grand Final.

Zo’n once-in-a-lifetime-experience, wie wil daar niet bij zijn? In menig agenda is de tweede week van september alvast vrijgemaakt om dit spektakel mee te kunnen maken. Ook in die van Ruud en ondergetekende. Dolenthousiast keerden we vorig jaar allebei terug van het WK paratriathlon en de ETU Cup-race op zaterdag. Vanmiddag tegen vijf uur (kort voor einde kantoortijd dus) kregen we allebei een telefoontje van TIG Sports waarin we uitgenodigd werden het WK bij te wonen, maar niet in de hoedanigheid waarin u ons vaak aan treft: met een microfoon in handen.

In al haar wijsheid heeft de organisatie besloten om vanwege het grote internationale karakter naast de Zuidafrikaanse speaker Paul Kaye ook de Australische oud-wereldkampioen Greg Welch en de Brit Paul Groves aan te wijzen als officiële microfonisten van de Grand Final. Volgens de lezing van TIG Sports is het een eis van de ITU om alleen Engelstalige professionele microfonisten aan te stellen. Voor het ‘entertainment-gedeelte’ oftewel het aansporen van het publiek was wel een Nederlander aangesteld. Ruud en ik hebben deze boodschap voor kennisgeving aangenomen. Het is wat mij betreft: graag of niet. Ik beschouwde dit WK als het toefje op de taart na een jaartje of 30 speakeren. Frappant dat de ITU in 2005 voor het WK op Madeira (3000 kilometer verderop) graag van mijn diensten gebruik maakte en het nu 45 kilometer van huis niet meer hoeft. Ruud op zijn beurt wordt jaarlijks gevraagd voor Lanzarote en nu zelfs op IJsland, maar Rotterdam is een brug te ver. Ik hoop maar dat de slogan ‘Nederlands Feestje’ straks de lading dekt en nee dat heeft niets met de recentelijk zo vaak gebezigde woorden ‘onze identiteit’ te maken.

Genoeg hierover. Deze site is ooit opgezet om vooral de positieve kanten van onze prachtige sport te belichten. En die waren er vandaag volop. Want wát was het sportpromotie van de bovenste plank om de beelden, de spanning, het wedstrijdverloop, die topatleten, het schitterend decor van Hamilton Island bij elkaar te zien op die fabelachtige eerste dag van de Superleague Triathlon. Even moesten we de pijn verbijten van het niet starten van Jorik van Egdom. Het reizen van Zuid-Afrika naar het Midden-Oosten, naar de Gold Coast. Het deed de jonge Veenendaler kennelijk de das om. Hij liep een virus op, lag in het ziekenhuis en moest naarmate de eerste race-dag dichterbij kwam de handdoek in de ring werpen.

Maar de races vergoedden al veel vandaag. We danken Chris McCormack, die als architect achter deze ronduit spectaculaire formule zit. En dat we na de eerste dag met de Triple Mix Superleague Hamilton Island onze half dutchie/half african Richard Murray met 20 punten op kop hebben staan, dat vervult ons ook met trots. Gun-swimmer Richard Varga staat tweede en de Australiër Ryan Bailie op drie. De hitte vergde zijn tol bij Javier Gomez (6e) en Olympisch kampioen Alistair Brownlee (19e). Morgen dag twee en wie weet sluit Jorik alsnog aan. Wederom live te zien op Eurosport en Fox Sports vanaf 6.30 uur Nederlandse tijd.

Misschien zijn de beelden nog wel te zien op de tweedaagse beurs Herzog Triathlon Experience in Nieuwegein begint om 10.00 uur. We hebben het programma al eens aan jullie gepresenteerd, maar verrassingen zijn niet uitgesloten. Mooie gasten, sprekers, leerzame workshops, prima standhouders en een onwijs goed triathlonsfeertje. Althans dat is onze verwachting, want we zijn er natuurlijk zelf ook met trikipedia.nl

Hamilton is uiteraard niet de enige wedstrijd in het weekeinde. De Run-bike-run Series beginnen in Hilversum. Het is de ideale overgang van winter naar zomersport met crossloop en fietsen op de weg. De 25e jubileumeditie van de TVH run-bike-run begint om 8.30 uur voor de masters en vrouwen. 23 herenteams en 11 damesteams komen tegen elkaar uit in de wedstrijdencyclus van zes run-bike-runs waaronder die van het Belgische Geel. In Hilversum mag niet gestayerd worden. Vorig jaar ging de winst naar Marco van der Stel en Jony Heerink van Hellas. De Utrechtse formatie pakte ook de eerste – historische – winst in een duathlon die twee jaar geleden nog gewonnen werd door….Jorik van Egdom.

Dezelfde zondag is de Van Eijk Fietsspecialist cross run-bike-run van TC Alphen, alles in 1 serie met het startschot om 11.00 uur op en rondom de wielerbaan van Avanti aan de Amerikalaan. Tweevoudig winnaar Jarrich van Woersem, Inge Heus en Laura Gorter zijn – als ze niet in Hilversum starten – favoriet. Over de grenzen nog drie 70.3 Ironmans (Taiwan, Puerto Rico, Mexico), een sprintwedstrijd in het Belgische Herderen, de Challenge Florida, een Toughman, een XTerra en uiteraard de Super League tweede en derde dag. Blijf genieten.

Krijg ik toch net een appje van Triathlonorganisatie Oud Gastel: ‘Beste Wim, we willen je bedanken voor alle jaren trouwe dienst. Op zoek naar verjonging hebben we je zoon benaderd om dit jaar te speakeren. Hij heeft ja gezegd….’

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.