Valse start Camille en Tine; Rick en Mirjam winnen Puro; Marco’s winst in Herderen – WTJ 441

MAANDAG – Niet iedereen is het seizoen 2017 lekker begonnen. Zo kwam Camille Deligny, winnares van de laatste Challenge Almere-Amsterdam flink ten val tijdens de Ocean Lava Tenerife vorige week. Aan de gehavende helm te zien was het flink raak voor de française, die wij natuurlijk een spoedig herstel toewensen en hopen te verwelkomen op het EK. Een week later is het jammerlijk prijs voor Tine Deckers. De Vlaamse vloog naar San Juan om haar 70.3 Ironman-titel van Puerto Rico te verdedigen. Nadat ze vanuit zeventiende zwempositie al na 17 kilometer op de vijfde plaats fietste, kwam de tegenslag. Eerst kreeg Tine een penalty voor niet snel genoeg inhalen. Terug op de fiets sloeg het noodlot toe. Een vrijwilliger was bidons aan het oprapen en zag te laat dat de toppers al weer uit de andere richting terugkeerden. Daarbij botste Tine vol met haar schouder op de man, die er ook niets aan kon doen. Einde wedstrijd, maar hopelijk nog wel op tijd hersteld voor Ironman Texas.

De race in San Juan werd gewonnen door de Canadees Taylor Reid, voor zover bekend geen familie van oud-wereldkampioen Peter. Beste bij de vrouwen was de Amerikaanse Alicia Kaye. Mirjam Weerd had de race wel in haar programma opgenomen, maar besloot toch op Curaçao te blijven en daar een crossduathlon af te leggen. TEC organiseerde deze Puro run-bike-run, die werd gewonnen door partner Rick Nijhoving. Iwan Jonker volgde na Rick als tweede. Na zijn finish pakte Iwan de microfoon en praatte hij – zonder te hijgen – de overige 68 deelnemers binnen. Kunnen we allicht ook proberen eind dit seizoen! Mirjam werd vierde overall en snelste vrouw. ,,Ik had inderdaad San Juan willen doen, maar na vijf weken Europa miste ik Rick. Samen gaan we wel naar 70.3 IM Texas.’’

In het Mexicaanse Campèche – een nieuwe 70.3 IM – ging de winst naar de Britse oud-wereldkampioen Tim Don en de Canades Heather Wurtele. Man Trevor werd trouwens derde. Aan de andere kant van de Pacific was in Taitung, Taiwan eveneens een 70.3 Ironman. Hier boekten de Zwitser Ruedi Wild en de Chileense Barbara Riveros de volle winst. Beste Nederlander was Piet Kerckhove op de 391e plaats. Bij de vrouwen was dat Joyce Bijl: 53e en elfde bij de vrouwen 35-39 jaar.

In Nederland duurt het nog even, maar bij onze zuiderburen is de Teamcompetitie (T3 Team Series) reeds begonnen. Zondag in het druilerige, maar vooral winderige Herderen beten de teams in een ploegentriathlon het spits af. De winst ging naar Zamaro Willier TT, het team van Marco Akershoek (en ook met Jarne Verhaegen, Yorben Verboven en Tom Suetens). Donald Hillebregt zat met SMO Specialized in het als derde eindigende team. De individuele sprint triathlon ging naar Stenn Goetstouwers en Sandra Schenkel. Lex Habraken kwam als vijfde uit het water, maar kreeg maagproblemen. Bas Diederen had een lichte blessure en startte niet.

Seppe Odeyn is weer een nationale titel rijker. Het was zijn vierde Belgische, dit keer op de crossduathlon. Op een technisch parcours in Geel was hij met Tim van Hemel en Glen Laurens voorop geraakt. Op de ATB was Geert Lauryssen weer een klasse apart, maar wereldkampioen lange afstand Seppe Odeyn klaarde de klus alsnog. Mark Hamersma hield zich in dit Belgisch geweld goed staande. Na een constante race finishte de Veenendaler als zesde nog voor Etten-Leur-winnaar Rik Thijs. Mooi vrouwenpodium ook met Stefanie Adam, Karen Steurs en Els Belmans. Opnieuw was de Haagse Aukje Nouwens van de partij. Nu werd ze vijfde. Odeyn moet weer even wachten op zijn volgende wedstrijd. Dat wordt het EK in Sankt Wendel.

De Stevensloop in sfeervol Nijmegen was zondag decor van het Nederlands kampioenschap halve marathon. Michel Butter greep de titel en dat deed ook voor de tweede keer ex-duatlete Ruth van der Meijden. Ruth finishte in een toptijd van 1.13.12 uur. Knap haalde Marleen Honkoop het zilver bij de vrouwen 35 in 1.25.43. Bij de mannen: Ronald Schroër zesde, 25e Hidde Bekhuis (1.17.32) en 36e Ricardo Scholten (1.21.02). In de mastersgroepen: 5e Aje Niks M50 (1.20.34); 2e Marcel (pa) Klamer (1.22.00).

Morgen weer meer hardloopevenementen en toch ook nog even melden dat de Herzog Triathlonexperience niet alleen een leuke beursvloer bevatte, maar de zwemanalyses van onder meer Mathijm Wassink (Tri-Experience) en Claudia Broeke waren bijzonder de moeite waard. Volgend jaar neem ik naast mijn fietsbenen ook mijn zwembroek mee.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.