Tien extra Slots Maastricht; Continentale titels; Zwemloop Dirksland; de droom van Jake – WTJ 442

DINSDAG – We rollen van de ene discussie in de andere. Emiel Frambach, race-director van Ironman Maastricht maakte deze week bekend dat er naast de 40 te verdienen Slots in zijn wedstrijd ook 10 startbewijzen voor het WK Ironman op Kona worden verloot. Met de wervende slogan ‘Kona lag nog nooit zo dicht bij Maastricht’ en ‘Kom aan boord op weg naar de meest illustere race ter wereld door deel te nemen aan een iconische Ironman in het centrum van Europa’ worden nieuwe deelnemers over de streep getrokken. Wie vóór 9 april inschrijft, maakt kans om nu heb je de kans om deze ultieme droom uit te laten komen.

En dan nu de discussie, want in Nederland kan geen enkel item onbesproken blijven. Puristen vinden dat je een Slot moet verdienen en niet in de schoot geworpen krijgen. Zo zijn er jaarlijks al de deelnemers, die via de wereldwijde loterij (Harm Peters) op Hawaii terecht komen. En nu dus ook via Maastricht. Natuurlijk moet voor onze vrienden in Limburg het mes aan twee kanten gaan snijden. Het aantal deelnemers krijgt er ongetwijfeld een boost door. En dat was nodig, want we meldden eerder al dat met Hamburg als nieuwe IM de spoeling wat dunner dreigt te worden. Ik kan ze helaas ook niet tevoorschijn toveren, maar hoop van harte dat we ook na 2017 nog een Ironman in het prachtige Limburgse land overhouden. Het was een zwaar bevochten weg om er eentje in ons land te verwelkomen en die willen we na drie jaar niet meer kwijt.

We willen ook het WK in Rotterdam niet kwijt, dat moge hopelijk wel duidelijk zijn. Ik hoorde vandaag dat een groep van zo’n 200 Mexicanen (de muur-discussie beu) heeft ingeschreven voor de wedstrijden op zondag als de agegroupers hun WK sprint en Olympische afstand hebben. Enorme aantallen, zou dat het effect zijn van de Grand Final vorig jaar in hun eigen land (Cozumel)? Zouden er dan volgend jaar ook 200 Nederlanders naar de volgende Grand Final aan de Gold Coast gaan?

Met het oog op het WK interessant om te weten dat de Oceanische en Zuidamerikaanse kampioenschappen al zijn gehouden. De Ozzies Matthew Baker en Emma Jeffcoat grepen de titels in Devonport. En in de Urugayaanse hoofdstad Montevideo kwamen de titels bij de Braziliaan Manoel Messias en de Ecuadoraanse Elizabeth Bravo terecht. Over de etappes van de Superleague Triathlon kunnen we nog zeggen dat Jorik van Egdom op de tweede dag 14e en de derde dag 15e werd.

Op Goeree-Overflakkee was zaterdag de 15e zwemloop van ZV De Gooye. Dirksland ligt op een paar kilometer van de hometown van collega Ruud de Haan, maar dacht je dat hij er speakerde? Welnee. Jordi Schaaf was de snelste voor Marco Franzen en Pim van Strien. De dameswinst ging naar Janita van der Have. Petra Dijkman en Jacolien Franzen maakten het podium compleet. Bij de jeugd wonnen Job van Strien en Larissa Schaaf. Nog even terug naar de TVH duathlon, waar naast de RBR-series ook een master- en recreantenserie werd gehouden. Toine Groot en Sandra de Jonge wonnen de eerste serie, de derde ging naar Coen Smiers (tweede keer) en Martine van Aalst als beste ‘recreanten’. Bij de crossduathlon van Alphen aan den Rijn vergaten we nog te melden dat Jacco van ’t Schip en Johan Boerefijn het beste duo vormde.

 

Tot slot: het bijzondere verhaal van Jake Vella, een leuke knul van zeven jaar. Hij is één van de 75 mensen ter wereld, die ondanks gezond eten en veel bewegen alleen maar in gewicht toeneemt. ROHHAD is de ziekte waar Jake aan lijdt. ROHHAD-patiënten worden niet ouder dan 20 jaar. Hij doet samen met zijn ouders mee aan triathlons, zoals het kids-onderdeel van de Ocean Lava Malta. Zijn grootste droom? Alistair en Jonathan Brownlee een keer in levende lijve ontmoeten. Zijn grote helden. Probleem is alleen dat hij vanwege zijn conditie niet mag vliegen. En dus zouden de Brownlees naar Malta moeten komen. Een Maltezer ondernemer is al aan het bemiddelen, het filmpje is al tig keer gedeeld en we gaan er vanuit dat de Brownlees dit bijzondere verhaal ook onder ogen krijgen en er zeker werk van maken. Kijk naar het filmpje en bedenk dat we ons soms wel over zeer onbenullige dingen druk maken…

Tot morgen.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.