Almere Vandaag; Casado over Superleague; ’t Is lente dus tijd voor wintertri Twente; Las Palmas – WTJ 444

 

DONDERDAG – Als voorvechter van het vrije woord doet het me wel wat dat de stadskrant Almere Vandaag verdwijnt. In een  stad met bijna 200.000 inwoners mag de geschreven pers niet in de marge belanden. In mijn knipselarchief zit menig triathlon-artikel uit deze krant, die altijd bovengemiddeld goed op de hoogte was van onze sport. Ook al omdat in Almere de bakermat ligt. Collega’s die het treft: veel sterkte.

Over de Superleague Triathlon vorige week in Hamilton waren wij hier best lyrisch. Vandaag postte ook ITU-president Marisol Casado haar gedachtes over dit nog niet door de ITU gesanctioneerde event. Ze is enthousiast over de enorme publiciteit, die de Superleague kreeg en over de nieuwe format, die Marisol deed denken aan de vroegere Formula 1 Series in Australië in de jaren negentig. Maar de hoogste triathlonbazin heeft ook een kritische kanttekening: de afwezigheid van een vrouwencompetitie. ,,Een flinke stap terug in de tijd. ITU staat bekend als een van de beste koepelorganisaties waar de emancipatie het verst gevorderd is. Zowel in prijzengeld als media-exposure. Het waren de eerste wereldkampioenen Mark Allen en Erin Baker, die ons duidelijk maakten dat het prijzengeld gelijk moest zijn. We hebben de Mixed Relay en dus hoort ook de Superleague vrouwen toe te laten’’, aldus de Spaanse.

Casado heeft daar goede hoop op. Ze is volop in gesprek met Chris McCormack c.s.. om het volgend jaar voor elkaar te krijgen. Een tweede punt van aandacht is het ontbreken van anti-dopingtests op Hamilton. ,,Dat maakt onze sport clean. Laten we hiervan leren en bijdragen aan de groei van de sport.’’

Misschien niet geheel toevallig maar op dezelfde dag dat de Spaanse president haar bemerkingen over Hamilton maakt, wordt bekend dat de Chinese triatleten Hao Miao en Liwei Sun voor tien maanden geschorst zijn wegens het gebruik van hydrochlorothiazide (met drie keer woordwaarde een WF-toppertje) tijdens de ITU-race in Weihai. In Rotterdam zouden ze er weer bij kunnen zijn, want de schorsing duurt tot 30 augustus 2017.

De lente is al weer twee dagen verder. Het zonnetje schijnt, bloemen komen in bloei, de eerste korte rokjes zijn gesignaleerd. Tijd dus voor de tweede wintertriathlon van het seizoen. Komende zaterdag is deze laatbloeier  in Enschede. Geen NK, maar de landskampioenen Teun Sweere en Eline Lute-Kuin zijn er natuurlijk wel. We zien ook Kurt van de Nes aan de start evenals Tiedo Tinga, Jeroen Lute, Martijn Straatsma en debutant Marco Muller. Eline krijgt weer te maken met topmaster Geke Venema en Annelies Vrancke. Op de sprint afstand is master en oud-landskampioen Guido Gosselink  actief en bij de jeugd zijn  kinderen. De wedstrijden op de Ijsbaan Twente beginnen om 11 uur voor de jeugd. Daarna volgen starters, kinderen, de sprint en de teams. De kwart afstand (10 km. lopen, 50 km. fietsen en 20 km. schaatsen) begint zaterdagmiddag om 12.30 uur. Het lopen gaat langs de Go Planet en het Twente Kanaal rond natuurgebied Het Kristalbad richting Hengelo. Het fietsen is een mooi parcours door de buurtschap Twekkelo. Zeer speciaal is wel het fietsen over de Fietssnelweg F35, waar kom je dat nog tegen? Zaterdag belooft een mooie en warme dag te worden. Dus wintertriatleten: ijzers uit het vet, fiets klaar en lopen in zwembroekje?

Normaal gesproken was lopen in zwembroek zondag in Roosendaal mogelijk, maar het organiserende Hieronymus heeft vanwege een gebrek aan sponsors de handdoek in de ring geworpen. Zonde dat zo’n niet evenement het dan niet redt. Er is wel zaterdag in De Haan de stokoude zwemloop aan de Vlaamse kust en zondag de run-bike-run in Geluwe. En onze toppers zijn in Las Palmas op Gran Canaria. Grote groep met Marco van der Stel (via Elche naar het eiland afgereisd), Menno Koolhaas, Donald Hillebregt, Marco Akershoek, Pim Lebouille en de talentvolle vrouwen Kirsten Nuyes, Maya Kingma en Jeanine Kocken. Hasta la vista amigos: geef ‘m van jetje daar op de Canarische Eilanden!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.