Compact programma WK Rotterdam; Ocean Lava Madeira; Las Palmas; Happy Rinny en Tessa – WTJ 445

VRIJDAG – Wat opvalt aan het programma van het WK Grand Final Rotterdam is dat de wedstrijden niet zoals in het verleden zijn uitgesmeerd over vijf dagen, maar compact in elkaar steekt. Bovendien is de aquathlon elders onder gebracht, dus kan er op donderdag 14 september eerst een openingsceremonie met pastaparty zijn. Op vrijdagmorgen de 15e komen dan de paratriatleten in actie met natuurlijk Jetze Plat en Geert Schipper in hoofdrollen. In de middaguren volgen de meisjes junioren en de mannen beloftes met titelverdediger Jorik van Egdom.

Overigens had Jorik vorige week in Hamilton om meerdere redenen het startnummer 21 op zijn geel-zwarte outfit staan. Niet alleen is het de leeftijd van de Veenendaler, hij greep vorig jaar ook nog eens de wereldtitel beloftes met een voorsprong van….21 seconden. Het zal kort voor 19 uur op 15 september zijn als we weten of Jorik zijn titel dit jaar met….42 seconden voorsprong weet te verdedigen.

Zaterdag is de hoofdmoot als om acht uur de junioren jongens al aan het Maaswater in duiken, gevolgd door beloftes meisjes. En dan, om 13.06 uur (ik weet nog niet precies waarom dat tijdstip) gebeurt het: de Grand Final Elite Mannen met hopelijk grote Nederlandse inbreng. En om 15.06 volgt een voor Nederland historisch moment als ’s werelds beste vrouwen het opnemen tegen onze Rachel Klamer, die voor eigen publiek strijd en rond de klok van 17 uur hopelijk als eerste de Veerstraat bereikt.

Nieuw is ook dat alle agegroupers op zondag zowel de Olympische afstand als de sprint afstand hebben af te werken. Combineren kan niet, want volgens de ITU moet er 36 uur tussen twee wedstrijden van een triatleet zitten. Het geeft wel de kans om unieke races te zien. En Jorge Fernando Alejandre, Eligio Cervantes, Joy Baker en Dunia Gomez zullen niet met twee wereldtitels huiswaarts keren, zoals ze dat vorig jaar in Cozumel wel deden. Dunia zelfs drie met de aquathlon er nog bij. ITU kondigt spectaculaire openings- en sluitingsshows aan en side-programma’s maar die worden nog uitgewerkt. Met minder dan een half jaar te gaan kriebelt het behoorlijk.

Doet me weer denken aan het WK Madeira 2005 met toen ook al zo’n 5000 triatleten en de hele week wedstrijden en feesten. Over Madeira gesproken: zondag is al weer de zesde editie van de Ocean Lava op het eiland over de halve afstand. Voor zover bekend geen Nederlandse deelnemers. Nederlanders zijn wel op een eiland, maar dan op Gran Canaria. Het Europese seizoen begint officieel met de eerste ETU-Cup en liefst acht Nederlanders zijn van de partij. Het is een mooi veld met de Azerbedjaan Rostislav Pevtsov misschien als grote favoriet, maar met reëele kansen voor Marco van der Stel en Menno Koolhaas voor een podiumplaats. En als de teamtactiek goed kan worden uitgespeeld zijn ook Marco Akershoek, Donald Hillebregt en Pim Lebouille van grote waarde. Hoe het zeer jonge vrouwenteam het met Kirsten Nuyes, Jeanine Kocken en Maya Kingma gaat doen, weten we zondagmiddag. De begeleiders zijn er en, omdat de ETU haar congres heeft, stapte vandaag ook Martin Breedijk in het vliegtuig voor overleg.

De organisatoren van de Superleague Triathlon hebben hun weerwoord al klaar op de grote commotie omtrent het ontbreken van vrouwen in het eerste evenement. In oktober volgt al Superleague twee. En daar zijn ze dus wel bij. Dat betekent dubbel cashen in huize Murray-Klamer. Ging Richard al niet met een slordige 100.000 dollar huiswaarts? Het is ze gegund hoor. Ik schnabbel ook wel eens bij en kom dan in contact met menig topsporter. Onlangs nog Rico Verhoeven. Wist u dat de winst op zijn partij tegen Badr Hari hem 1,2 miljoen euro opleverde. En nog steeds woont Rico in een rijtjeswoning in Halsteren.

Tot slot. Dat 2017 een vruchtbaar jaar gaat worden, werd al duidelijk met Gwen Jorgensen (die overigens nog wekelijks 70 kilometer hardloopt), nu kondigt ook de drievoudig Ironman-wereldkampioene Mirinda Carfrae haar zwangerschap aan. Een echte tri-baby, want Rinny’s man is Timothy O’Donnell. 10 augustus is de uitgerekende datum van baby O’Donnell. Voor het eerst sinds 2009 zal de Australische er dit jaar op Kona niet bij zijn. Reactie van Rinny Carfrae: ,,Setting up for a different kind of transition’’. En ik zeg het eerlijk: het schrijven over aanstaande moeders gaat me weer wat makkelijker af nu we weten dat ook Tessa en Rik Linssen helemaal in de wolken zijn met de komt van een kindje. Heerlijk nieuws om een mooi, warm weekeind mee in te gaan.

 

Zullen we Ruud de Haan uitdagen om morgen in korte broek langs de ijsbaan van Twente te gaan staan? Doe ik het ook. Maar dan in mijn achtertuin.

Tot zondag enne vergeet niet je Tri-klokje vooruit te zetten. De Zomertijd breekt aan. In Gastel is dat tevens Zomertijdloop-tijd. Aanstaande woensdag. Doe gerust mee.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.