Dubbelslag voor de “Lutes” – 0.018 seconden voor de winst.

Het kleinste verschil ooit in een triathlon in Nederland?

In ieder geval het kleinste verschil ooit in een wintertriathlon; 0.018 seconden.

Vanmiddag de kwart afstand van de 9e editie van de wintertriathlon van Enschede. Vooraf een mooi rijtje met favorieten; Nationaal Kampioen Teun Sweere, Jeroen Lute, Matijn Straatsma, Kurt van de Nes en Tiedo Tinga.


Hoe anders liep het in het begin van de wedstrijd. Het was Marco Muller uit Holten die brutaal de leiding nam en minuten voorsprong pakte op het looponderdeel. Tijdens het fietsen wist hij maximaal 5 minuten te pakken op de achtervolgers; Teun Sweere, Matijn Straatsma en Jeroen Lute. Mooi om te zien hoe Marco Muller de aanval koos tijdens zijn twee sterke onderdelen om vervolgens maar te zien waar hij uitkwam tijdens het schaatsen. Met 5,5 ronden voorsprong op het moment dat Lute en Sweere het ijs betraden, werd het bijzonder spannend of deze ras wintertriatleten in staat waren hem binnen de 54 ronden terug te halen.
Teun Sweere: “Ik dacht eigenlijk dat wij als eersten het ijs op zouden komen. Ik had wel iemand voor ons zien lopen, maar die liep in de korte broek, dus ik dacht aan een recreant”.

Het duurde tot de 50e ronde aleer de twee achtervolgers Muller bij zijn kladden hadden gevat, Muller moest ook gelijk een gat laten en het kwam aan op een eindsprint vanuit de laatste bocht. Terwijl de spintende schaatsers elkaar ook nog even aantikten werd het een close finish in het voordeel van Jeroen Lute; 2:33:33:313 tegen 2:33:33:331.

Hij schreef daarmee voor de eerste maal deze wintertriathlon in Enschede op zijn naam, voor 5-voudig winnaar Teun Sweere. De aanvalslust van Marco Muller werd beloond met een derde plaats en heel veel respect. Matijn Straatstma werd 4e, Tiedo Tinga op plaats 5. Kurt van de Nes liet weer eens zien wat schaatsen is, hij noteerde de snelste schaatstijd in een geweldige stijl en werd 6e.

 

Bij de dames was het van kop af Eline Lute-Kuin die de wedstrijd aanvoerde. Echter constant moest ze achterom kijken want de Friezin Geke Venema , uitkomend in de categorie D50, was nooit ver weg.  Nationaal Kampioene Eline Lute-Kuin begon met 1 ronde voorsprong aan het schaatsen, breidde deze uit naar tweeeneenhalf en won ook deze wedstrijd. Geke Venema werd tweede, de derde plaats was er voor Annelies Vrancke.

Alle uitslagen http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2017/mar/25/enschede/index.html

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.