De schrik bij Frederik; Tentrilon; Nils in Frankrijk; reacties Las Palmas; Nisramont – WTJ 447

MAANDAG – De Belgisch kranten stonden er bol van. Schreeuwende koppen als: Van Lierde neergeknuppeld, ‘ze sloegen me met een stok bewusteloos’ en ‘Ik heb even aan Sofie Goos geacht’. Zo gaat dat vaak in de journalistiek. Het moet wel gelezen worden. Maar ik kan me voorstellen dat Frederik toch serieus geschrokken moet zijn als er ineens een groep wilde jongeren voor je fiets staat. Het gebeurde in Walmer, Zuid Afrika. Hij is er met een lichte whiplash vanaf gekomen. Zijn deelname aanstaande zondag aan de Ironman komt niet in gevaar.

Of triathlon ooit de combinatie van tennissen, fietsen en hardlopen wordt, we hebben zo onze twijfels. Toch is Dèvon Kuijstermans, met een veelbelovende tenniscarrière in het verschiet vorig jaar overgestapt op atletiek. Na enkele regionale wedstrijden te hebben gewonnen, greep ze naar de fiets om nu een wielercarrière op gang te zetten. En zoals in haar beste tennistijd, ambieert de 23-jarige Oudenbossche sportvrouw het hoogst haalbare: deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo. Met zoveel veelzijdigheid is het misschien niet verkeerd om ook eens aan een echte triathlon te denken. Al mag ze daarbij racket en bal thuis laten. Tentrilon als variant zie ik nog niet geboren worden.

Wij van trikipedia.nl weten dat ons lezerspubliek heel divers is. Mijn moeder van 85 leest bijvoorbeeld ook mee. Daarom voor haar het goede nieuws dat de Stichting Ouderen Actief Winterswijk (afgekort STOA…) op 22 april v oor de 16e keer de Triathlon Anders houdt. Het gaat om 5 kilometer wandelen, 10 kilometer fietsen en 20 minuten bewegen op muziek in het water. Tussendoor is er koffie en thee en aan het eind een diploma. De doelgroep is 55-plus, dus Rob Barel is eventueel ook welkom.

Wij houden van lijstjes en we weten dat er een select groepje Nederlanders is die van extreme triathlons houdt. De Franse sportkrant L’Equipe (van de Tour weet u wel) heeft de negen extreemste triathlons op een rijtje gezet. We delen ze. Norseman, Celtman, Canadaman, Alpsman, Swissman, Alaskaman, Embrunman, Enduroman L’Arch to Arc en Triple Ironman Lensahn. Wie haalt ze als eerste alle negen van zijn/haar bucketlist?

Terug naar het weekeinde met de nog niet vernoemde resultaten van het open Frans kampioenschap run-bike-run in Paillencourt. Dat het land van Marianne ijzersterke duatleten heeft, is geen nieuws. Onze nationaal kampioen Nils Pennekamp streed dapper mee, maar zag toch een veertiental Fransen voor zich eindigen. Nils komt in de Franse Grand Prix wedstrijden uit voor Calais/Saint Omer en was anderhalve minuut na de nieuwe Franse kampioen Yohan le Berre de nummer 15. Niels te Pas werd in dit francofone geweld 55e.

Dan Las Palmas Gran Canaria. De reacties. Overigens mooi Twitter (foto)-verslag van Martin Breedijk, die toevallig op het eiland was voor een ETU-congres en van coach Edo van der Meer.  ‘Best man’ Marco van der Stel had op de trainingstage in Elche de nadruk gelegd op het fietsen. ,,Ik wilde de race hard maken met zwemmen, op de fiets weg te komen en zo lang mogelijk vooraan meelopen. Het eerste lukte. Als tweede uit het water. Even met groepje van vijf weg, dat werden er 12 en vervolgens 39. Twee kilometer kon ik mee met de beste twee van de dag, daarna in de achtervolgende groep. Net een vijfde plaats zeer tevreden.’’ Menno Koolhaas dan: ,,Zwemmen niet super, fietsen pittig, maar gelukkig verliep het lopen goed. Mooi aantal punten mee terug genomen naar Nederland.’’ Donald Hillebregt: ,,Zuur resultaat: 22e, Vorm zat goed, maar na drie kilometer lopen zijsteken. Pas aan eind weer goed kunnen lopen.’’ En debutant Pim Lebouille: ,,Een wijs man zei ooit: het leven is geen ponykamp. Achterin met zwemmen, niet terug kunnen komen op de fiets, lopen leek meer op duurloop. Veel leerpunten.’’ Morgen de meisjes.

Een van de oudste duursportevenementen van Europa is die van de Belgische kustplaats De Haan. Alleen de naam al maakt het bijzonder: Veloopzwem. Louis Naeyaert prolongeede en Jolien Vandemoortele won, zo ging het afgelopen zaterdag. Geen Nederlandse deelname, maar wel leuk te vermelden is de bescheiden terugkeer van oud-Almere winnaar Bart Colpaert. Derde zwemtijd, dat weer wel. Ook de crossduathlon van Geluwe was een Belgische aangelegenheid met Vincent Bierinckx en Deborah Ghyselen als winnaars en good-old Koen Maris op drie.

 

Wel veel Nederlanders bij het multisport-spektakel van Sportevents.be De Grand Raid Nisramont verleidt jaarlijks steeds meer triatleten tot een potje kajakken. En dat gaat bijvoorbeeld Tjardo Visser en Jarrich van Woersem best goed af. Ze stapten als derde uit de boot, werden tiende in totaal. Mark Hamersma vormde een ideaal koppel met nu eens Tim van Hemel: brons was hun deel. Op het mixed podium twee bijzondere landgenotes: Riikka Kelja-Vreeswijk voor de derde keer winnares wederom met de Fransman Romaric Delepine. Maar ook een prachtige tweede plaats voor het koppel Sanne van Paassen (debuterend in de Raid) en Bastin van Alten (drie jaar terug winnaar met Riikka). Nog zo’n veelvraat is Claudia Striekwold samen met Sander Smeets EDO Sport vertegenwoordigend. Alle onderdelen subliem, maar kanovaren was een klein drama: op vijf na laatste waren ze klaar met peddelen. Favorieten Karen Steurs en Kristien Nelen wonnen bij de vrouwen, Annemarie Rustenburg en Katja Duurland pakten namens TVA net naast het podium. Op de korte Raid een derde plaats voor Roelien Duiven en Esmeralda Spek-Hovestad.

Zeg het is weer genoeg voor vanavond. Ik ga me voorbereiden. Op NED-ITA.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.