Sione tweede in Teguise; Karin en Nienke derde in Nisramont; Lucky Mark van der Pol – WTJ 448

 

DINSDAG – Hadden we het gisteren over de kracht van de Franse duatleten, waardoor zelfs een man als Nils Pennekamp buiten de top tien eindigt, een week eerder ondervond ook Jony Heerink aan den lijve hoe stevig de concurrentie in de Franse Grand Prix-wedstrijden is. De klassieker in Meaux leverde haar een tiende plaats op. De run-bike-run winst was voor Julie le Colleter, die de Vlaamse Ilse Geldhof klop gaf. Bij de mannen was triatleet Tom Richard – vorig jaar goed voor de ETU Cup-zege in Weert – sterker dan tweevoudig winnaar Eric Leblacher. In het verleden wisten Armand van der Smissen en Wim Nieuwkerk wel alle Franse aanvallen van zich af te slaan. Het Brabantse duo won ‘Meaux’ ieder twee keer.

 

We hadden wel de 122 Triathlon van Teguise, Lanzarote in the pocket, maar verzuimden de korte afstand te vermelden. En Sione Jongstra is er te bescheiden voor om aan de bel te trekken. Toch werd de Siosportster tweede op de kwart afstand. Tussen de Britse winnares Sizanne Richards en Sione zat iets meer dan anderhalve minuut. Bij de mannen won de Spanjaar Daniel Rodriguez Rodriguez met de Belg Bram van der Plas op een tweede plaats. Twee Nederlanders in de top twintig, zij het op het randje: 19e Rens de Ridder, 20e Alex Hoogeveen. Eerder dit voorjaar moest in Timanfaya, waar ook altijd genoeg Nederlanders bijeen zijn, vanwege noodweer de triathlon worden afgeblazen. Soms kan het behoorlijk spoken op Lanza. Overigens was Leanne Fanoy vorig jaar de snelste op de halve afstand in de Tri122. Na de lijstjes in de december druppelden nog veel buitenlandse resultaten binnen, hetgeen een nieuwe update van de puntenlijst binnenkort rechtvaardigt. Medio april verschijnt ie hier.

Ook in de uitslagen van de Grand Raid Nisramont van afgelopen zondag zagen we nog een Nederlands team over het hoofd. Maar Karin Sloove en Nienke Oostra hadden zich dan ook onder GBR en de naam Unlimited Horse Power & Donkey Dan ingeschreven. Wie wie is, weten we even niet. Wel dat het sterke koppel derde bij de vrouwen werd.

Las Palmas, de meisjes. Zo hadden we beloofd. Maya Kingma verraste zichzelf met haar goede zwemniveau zo vroeg in het seizoen. Bij het fietsen moest ze een stukje dichtfietsen en dat vroeg zijn tol op de steile klim waar ze loste bij de Britse meiden. ,,Fietsen is sterk, lopen blessurevrij en steady. Goed begin, op naar meer’’, schrijft Maya in een dankwoord aan coach Edo van der Meer. ‘Nepbelg’ Kirsten Nuyes, zoals onze Vlaamse collega’s haar jaloers typeerden, werd knap tiende. Net als Jeanine Kocken is Kirsten niet iemand die Facebook nodig heeft om haar capaciteiten te toen. Schijnt sowieso een trekje van 50-plussers te zijn.

De Orca Half triathlon van Auckland is een kleine wedstrijd. Vorig jaar ging het evenement niet door vanwege gezondheidsproblemen van de organisator. Nu kwamen 95 triatleten erop af. Donald Sheey en Teresa Adam wonnen en de Nederkiwi’s Jacob Hendrickx en Johan Engelbrecht finishten respectievelijk als zesde en 26e. De tweede Ocean Lava race van dit jaar was op Madeira. Winnaars: Gustavo Iglesias en de Britse Alice Hector. Overwegend Portugese en Spaanse deelnemers overigens.

Ironman had een rustig weekeinde. Alle tijd dus om voor Maastricht de eerste twee gelukkigen voor een startbewijs op Kona bekend te maken. Het zijn de Duitser Stefan Glaser en Mark van der Pol. De Renkumse triatleet van TV Arnhem uitkomend bij de heren 40 zat in Frankfurt en Regensburg zo rond de 13.20 uur. Het moge duidelijk zijn dat zijn Slot als een geschenk uit de hemel komt vallen. De 47-jarige Stefan Glaser kwam vorig jaar na 10.25 uur de Grote Markt van Maastricht opgelopen. Hij zal het dit jaar opnieuw doen en wel met een smile van oor tot oor. Aanstaande vrijdag worden de volgende twee lucky triathletes bekend gemaakt.

Alvast een eerste vooruitblik op het aanstaande eerste april-weekend, wat al vrij druk wordt. De derde World Cup wedstrijd bijvoorbeeld in New Plymouth al zeven jaar in het rijtje van topwedstrijden. Andrea Hewitt is voor eigen publiek en na haar winst in Abu Dhabi dé grote favoriete. Mocht Rachel Klamer in Rotterdam niet winnen, dan gun ik het als tweede Andrea. Eén van de zeven Europese deelneemsters in New Plymouth is onze Rachel Klamer. Tussen de uitstapjes van een XTerra en een halve triathlon is het aanstaande zondag weer serious business in de derde World Cup van het seizoen.

Laatste puntjes. De zwemmers van het beroemde Sportfondsenbad Amersfoort schrokken zich deze week een hoedje toen de loopbrug over het 50-meter wedstrijdbad instortte. Maar wie dacht dat het nu tot aan de opening van het nieuwe bad gedaan was met baantjes trekken, heeft het mis. Vandaag lag iedereen gewoon weer in het bad, zij het dat ze na 25 meter moesten keren.

Voorbeschouwen op Ironman Zuid-Afrika doen we natuurlijk ook de komende dagen. Evert Scheltinga, Erik-Simon Strijk en Rahel Bellinga starten in het profveld. Tien Nederlandse agegroupers zijn er ook. Grootste blikvangers zijn Frederik van Lierde en Daniela Ryf. De laatste valt altijd op en stemt altijd tot nadenken, kijk maar naar haar laatste tweet.

We all were born with a body. You can use it to si to sit on the couch, drink and smoke. I, for myself, want to find out how far I can go.

Hm, ik ga morgen weer maar eens een stukje rennen in de aanloop naar Zomertijdloop in Oud Gastel. Doe ook mee! Aanvang 19.00 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.