Welkom Castricum; Hardlopen; Ironman in mooi Afrika; Bas gaat los; Allereerste naakt-triathlon – WTJ 450

 

DONDERDAG – En weer komt er een triathlon bij. Dit keer in Castricum, waar badmeester Herman Rijsdijk, kastelein René Streefkerk en fietsfanaat Wilco van Pel een stichting hebben opgericht om op 10 september een 1/8e triathlon. ,,Om de sportieve geest van veel Castricummers te prikkelen en wat leven in de brouwerij te brengen op een doorgaans stille zondag, hebben we op het terras het idee opgevat een triathlon te organiseren’’, aldus Rijsdijk. Er is een limiet van 250 deelnemers. Zwemmen in zwembad De Witte Brug, finish op het Dorpsplein.

Marco Akershoek reageerde via zijn blog nog op zijn tegenvallende race in Las Palmas, waar hij na 450 meter zwemmen nog even op kop lag, fietsen kon hij mee in het grote peleton maar vanaf de eerste meter lopen ging het bovenlijf op slot en deed het onderlijf niet wat het moest doen. ,,Snel vergeten en terug naar de tekentafel’’, aldus Marco, die zondag met het hele Fusion-team meedoet aan de 10 km. Zandmotorrun.

Over hardlopen gesproken. De Kronos Campusloop werd woensdagavond gewonnen door Deborah Wissink en Jan-Roelff Heerssema op respectievelijk de twee en vier mijl. De Primera De Haan (!) Run in Hoogeveen ging dinsdag naar Erik Leusink. Bjorn van Vliet won zondag de Tien van Tiengemeten en Cees Colijn was succesvol in de Harderwijkse Bosloopcompetitie. Rowan Veenhuizen was de sterkste in de Annerbos Cross. Rutger Duursma won de Groningse Astrea Run. En in het eerder genoemde Castricum won Albert Kavsek de Parnassia Groep Cross. Dan bent u weer bij met tri- of duatlonwinnaars uit de atletiek.

 

foto romylouise.nl

Evert Scheltinga is net als de andere toppers inmiddels gearriveerd in Port Elizabeth. Hij is al bijna een half jaar in het ‘zwarte’ continent en al die opofferingen  (tussen ook vele mooie dingen, getuige de prachtige natuurfoto’s) moeten zich zondag uitbetalen in een droomdebuut op de Ironman.

En ook Erik-Simon Strijk zwemt zo maar tussen de dolfijnen in de Algoabaai. Het leven van een triatleet is naast veel trainen ook verschrikkelijk mooi. Iets minder mooi voor Rahel Bellinga overigens. De Soestse atlete is thuis gebleven. Ze voelt zich niet topfit genoeg voor de pittige Zuidafrikaanse Ironman. ,,Het is niet naast de deur om maar weer een gokje te wachten. Dus met pijn in het hart, toch maar afgezegd want het is een geweldige race en locatie. Dus zat ik vandaag op de Tacx  in de garage in plaats van langs de Zuidafrikaanse kust.’’ En we weten van Rahel dat ze nooit de weg van de minste weerstand kiest. Ze start nooit als agegrouper, maar altijd als  pro. Dat zegt genoeg.

Drie Nederlanders, waaronder Hawaii-ganger Derk de Korver, doen zaterdag mee aan de 70.3 Ironman van Oceanside. Vijf Nederlanders zijn een dag later in touw op de 70.3 Ironman van Galveston, Texas. Naar één van die vijf zijn we heel benieuwd hoe het hem vergaat. Zijn naam: Bas Diederen.

Is Rachel Klamer ver van huis in New Plymouth voor de derde World Cup, in het Portugese Quarteira start feitelijk het Europese seizoen op het vasteland. De tweede ETU Cup heeft ook een ETU Cup voor junioren. Nederland is daarin talrijk vertegenwoordigd met Youri Keulen, Thomas Cremers, Niek Heldoorn, Davy Heijsteeg, Finn Timmermans, Rani Skrabanja, Rianne de Croock en Quinty Schoens. Geheime wapens? Niek en Rani. Maar het kunnen zaterdag ook de anderen zijn. Bij de senioren is onze vaandeldrager Marco van der Stel. Het veld is sterker dan op Las Palmas, maar Marco verkeert in goede vorm. Top tien moet kunnen, wellicht top vijf.

Letterlijk heet van de naald: een noviteit in onze sport wereldwijd. De triathlon van Utrecht gaat innoveren. De enorme groei van de sport maakt het volgens de organisatoren noodzakelijk om steeds weer nieuwe elementen aan het evenement toe te voegen. In Utrecht lopen ze graag vooraan. Zo is er de teamwedstrijd, waar je met vier personen aan mee doet, de vierde tijd telt. En nu kondigt de ijverige organisatie een wereldprimeur aan: er komt een naakt-serie over de sprint afstand op zaterdag 8 juli. Of de NTB het ziet zitten, weten we niet. Nou ja, de badmuts moet wel op. Buiten schoeisel is verdere kleding niet toegestaan. Het is een experiment wat nog veel vragen oproept. Want hoe zit het met startnummers op spelden? Is het geschikt voor jeugdige toeschouwers? Hebben de speakers en officials wel iets aan en hoe denken de pastoor en dominee erover? Vanaf aanstaande zaterdag kan in elk geval worden ingeschreven via www.utrecht.nl

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.