Brekend nieuws; allemaal (FB-)duimen hè – WTJ 451 (Extra journaaltje)

VRIJDAG – Pffff komt dat even onverwachts. De organisatie van de eerste World Masters Games in Auckland gisteren op Skype. Of ik morgen, zaterdag, in de gelegenheid ben naar Lausanne te komen. Vliegtickets zijn geregeld. De beide hoofdorganisatoren Barmy April en Wacky Nutterman zijn daar op het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité, omdat World Games nu eenmaal onder auspiciën van het IOC vallen.

Wat is het geval? De organisatie heeft onder de bijna 2000 ingeschreven triathlon-masters zo’n  groot aantal Nederlandse emigranten zitten en er doet bovendien een opvallend groot aantal Zuidafrikanen mee dat de voorkeur uitgaat naar een Nederlandstalige speaker. Een geweldige eer om eind april dit enorme sportspektakel mee te maken. Het is een verre reis, maar dat heb ik er graag voor over. Bovendien ben ik ook inzetbaar bij mogelijke andere sporten, waar mijn moedertaal gemeengoed geworden is. Ik denk aan het kaatsen, korfbal en zwientje tik, kaas rollen en mens-erger-je-nieten. Ik heb het programma nog niet goed bekeken, maar met 28 sporten in 10 dagen 25.000 atleten belooft dat veel. De World Master Games waren eerder in Zeeland (zonder Nieuw ervoor), maar toen was mijn Zeeuws nog lang niet wat het nu is.

Zaterdag om 11.11 uur vlieg ik vanaf Schiphol, want Rotterdam Airport gaf geen mogelijkheden richting Lausanne. Bij het overleg zijn ook IOC-baas Thomas Bach en ITU-president Marisol Casado. Met haar ga ik eerst wat ouwe koeien uit de sloot halen hoe we in 1989 allebei in het ETU-bestuur stapten om de sport een beetje mondialer te maken dan Nederland en Spanje. Da’s ons wel gelukt: zo’n 170 landen zijn aangesloten bij de ITU. In die 170 worden zo’n slordige 1600 talen/dialecten gesproken en – geloof het of niet – de ITU heeft inmiddels een database met 1600 speakers. Van elke taal eentje. Nogmaals: een geweldige eer, want de kans dat je dus een keer buiten je gebiedje een verhaaltje mag afsteken is uitermate klein. Daarna zal ik kennis maken met de twee Kiwi’s, die ik financieel niet al te zeer zal uitknijpen. ’t Is al mooi om er überhaupt bij te zijn toch?

Ik ga jullie natuurlijk gedurende de zaterdag via Social Media en onze site trikipedia.nl op de hoogte houden. Deze eens-in-een-lijftijm-beleving nemen ze me hopelijk niet meer af. Gullie hoort ervan, nu snel koffertje pakken, Martin Breedijk even bellen hoe hij al die reisjes met z’n gewone werkgever geregeld krijgt en dan lekker met mijn Prisma-woordenboekje Engels-Nederlands in de bank studeren, ondertussen met een schuin oog Rotterdam Flikken kijkend.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.