De Muur; Kulturhus Holten; XTerra Malta; RBR Series Geel; Hoorn en zwemlopen – WTJ 452

 

VRIJDAG – Het is nog geen 1 april, maar de grootste grap kwam vandaag van onze zuiderburen. Dat België wielermaf is, wisten we al langer. En dat de Ronde van Vlaanderen als de Hoogmis van het wielrennen gezien wordt, ook dat is bekend. Maar als de 30-jarige Sporza-journalist Ruben van Gucht besluit om op twee dagen voor Vlaanderens Mooiste ook de Ronde te fietsen. Maar dat niet alleen, zijn hele koers kwam live op televisie. Recreanten sloten aan, alle top commentatoren als Michel Wuyts en Mart Smeets schoven aan. Camera’s op de motor, vanuit een helikopter en een paar vaste bij de finish en de Muur van Geraardsbergen. Surrealistische televisie. Twaalf uur lang. GE-WEL-DIG!

Overigens stond op de Muur prominent de kraam van de Challenge Geraardsbergen en dat zal ook zondag het geval zijn. Mooie actie hebben ze trouwens. Wie de top drie van de Ronde goed voorspelt, maakt kans op een gratis startbewijs en twee hotelovernachtingen voor twee personen.

In Holten was het weer super geregeld met de evenementpresentatie voor de 33e uitgave. In het Holtense Kulturhus werden de hoofdsponsors bekend gemaakt en de co-sponsoren geïnterviewd door Laurens Jan Stam en oud-wielrenner Gert Jakobs. ,,Ik kan alleen maar fietsen’’, zei de Kojak onder de fietsers met veel respect voor triatleten die drie onderdelen achter elkaar kunnen. Oud-burgemeester Dick Verhoeven was er ook, maar dan als nieuwe sponsor namens Bramer Beheer. De 33e triathlon Holten is op 30 juni en 1 juli.

Over naar het doldwaze eerste weekeind van april. Op alle continenten zijn Nederlanders actief. Elf triatleten in de Ironman Zuid-Afrika, negen in Quarteira op het Europese vasteland, zeven in de twee Amerikaanse 70.3 Ironmans van Galveston en Oceanside, drie in de Chinese 70.3 Ironman van Liuzhou en tenslotte twee in de World Cup van New Plymouth. We hadden Rachel Klamer al wel vermeld, maar we vergaten het beste paard van stal: Jorik van Egdom. Na Hamilton de oversteek gemaakt naar Nieuw-Zeeland, terwijl zijn vader Peter juist inschreef voor de Ironman Nice waar menig Veenendaler probeert Hawaii te bereiken.

In Joriks race verwachten we een boeiend Zuidafrikaans duel tussen Richard Murray en Henri Schoeman. Laat op de zaterdagavond kunnen we er getuige van zijn via livestreams of social media.

Ook de XTerra-wedstrijden staan wereldwijd weer over op de agenda: in de Chileense hoofdstad Santiago, in de Thaise badplaats en sportmekka Phuket en op het Middellandse Zeeland Malta. Daarmee bereiken dus ook de crosstriathlons het Europese continent. Gelijk zijn er vier Nederlanders van de partij met beslist kansen voor Mark Hamersma (weer Veenendaal!) en Maud Golsteyn.

Nu wordt het toch tijd om ook de Benelux-wedstrijden voor te beschouwen. Het is leuk, al die races over de landgrenzen, maar we moeten nog wel wat overhouden natuurlijk. Zaterdag is een primeur in Teamcompetities c.q. Run-bike-run Series. Niet eerder was één van dat soort wedstrijden buiten de landsgrenzen. Belgische jury houdt de ‘Nederlandse’ RBR in het oog. Krijgen we een duel tussen de laatste twee landskampioenen Jony Heerink en Sarissa de Vries. Wat kan Lesley Smit, Sophie van der Most en Ann Schoot Uiterkamp aanrichten? En hoe goed is de piepjonge Shirin van Anrooij tussen de grote meiden? De winnaar van Hilversum – Nils Pennekamp – is er niet bij. Maar wel de andere podiummannen Yennick Wolthuizen en Thijs Wiggers. Alexander Picard, Joep Staps en Stein Posthuma willen zich vast verder van voren laten zien. Mooi dat Keep-On-Running naast John Aalbers ook Wim Nieuwkerk weer van stal gehaald heeft. Die training in de Zomertijdloop was dus niet voor niets. Hellas en TeamUnltd waren in de eerste wedstrijd de beste teams. Voor deze gelegenheid (we zijn immers te gast) komen ook vier Belgische teams uit. De kans bestaat overigens dat een Belg de race wint, met Tim van Hemel is dat niet ondenkbaar. De RBR Series gaan om 15.30 (V) en 15.45 uur (M) van start.

Zaterdag zijn ook de zwemlopen van Valkenburg aan de Geul met Jeffrey Reijnders en Bob Martens en de Klif18 zwemloop van Urk aan de beurt. In het vissersdorp is het koppel Anton Theo Borger en Trudy Veenstra favoriet. Zondag kan er gezwommen en gelopen worden in en buiten het Feel Fit Center Nuenen bij Squadra Events.  Zondag is ook de zesde Westfriese run-bike-run van Hoorn. Na hun dubbelslag op de wintertriathlon van Enschede staan Jeroen en Eline Lute ook hier weer aan de start. Eline mag weer duelleren met winnares vorig jaar Talisa van der Fluit, die Geel laat schieten. Marieke van Lierop is ook kansrijk. Bij de mannen komt Richard Kramer zijn Westfriese titel verdedigen. Maar ook tweevoudig winnaar Erik-Jan Spijkerman keert terug in competitie en dan zijn er nog Emiel van Tongerlo, Mark Touwen, Auke Geurts, Matthijs Künzel en – zoals gebruikelijk zijn ook de para-triatleten erbij: Geert Schipper (Olympisch zilver) en Reitze Bok. De wedstrijd speelt zich af rondom ijsbaan de Westfries, de fietsers trekken noordwestwaarts in de richting van Wognum.

Iedereen een uitermate lollig weekeind toegewenst. Trap nergens in en tot zondag. Nou ja misschien zijn we er tussentijd ook nog wel!

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.