Bas crasht; wilskracht van Erik-Simon; winst voor Janet; EK voor Youri en Rani – WTJ 454

MAANDAG – Koude rillingen bij het nieuws dat een homostel met een betonschaar wordt mishandeld omdat ze hand in hand over straat lopen. Dit is toch nog steeds Nederland hè, waar in 1998 de Gay Games Amsterdam werden gehouden en een triatleet uit Mozambique mee deed, die in eigen land niet voor zijn geaardheid uit durfde komen? Te gek voor woorden.

Snel over naar de sport, want het is al evenzeer triest wat Bas Diederen overkwam. Overlopend van ambities en op handen gedragen door zijn nieuwe topsponsors kwam Bas aan de start van zijn eerste wedstrijd: de 70.3 Ironman van Galveston Texas. Het zwemmen hoefde nog niet volle bak te zijn op de andere onderdelen kon hij dan rustig naar voren trekken. Dat gebeurde ook op de 90 kilometer fietsen, de eerste helft legde hij even snel af als de latere winnaar de Mexicaan Mauricio Mendez Cruz. Vanuit kansrijke positie maakte Bas zich op voor de tweede wissel, maar zag daarbij een lelijk gat (pothole) in de weg over het hoofd. De Limburger crashte hard. Hij voelt zich oké, maar zit wel vol schaafwonden. Bas stuurt ons weldra een update en dan weten we ook meer over zijn deelname aan de Ironman Texas op 22 april. Hopen op spoedig herstel. Mirjam Weerd moest Galveston ook schieten. Ze was gevallen met de mountainbike en daarbij een rib gekneusd. ‘Zwemmen is nu erg lastig en pijnlijk.’ Bijgevolg was de Nederlands/Amerikaanse Lenny Ramsey onze beste vertegenwoordigster. Ze finishte als 27e op 32 minuten van de Britse winnares Kimberley Morrison, die het zelf amper kon geloven. De Amerikaanse Belg Rodolphe von Berg jr. werd derde bij de mannen met voor hem de aanstaande papa Timothy O’Donnell.

Je blijft je verbazen over Nederlandse deelnemers in Ironman-wedstrijden. De Ironman van Zuid-Afrika werd overwonnen door o.m. Allard Holthaus en Albert Megens, respectievelijk woonachtig in Wagenberg en Wouw. Ik heb Allard en Albert nog nooit in onze streek in wedstrijden gezien en toch liggen deze dorpen op minder dan 20 kilometer van waar ik woon. Gek idee eigenlijk. Ook even in Gastel gewoond heeft Erik-Simon Strijk. Grote bewondering voor zijn wilskracht ondanks vaak fysieke ongemakken. Dat kwam in Zuid-Afrika helaas ook weer aan het licht. Darmproblemen tijdens het lopen: na 10 kilometer helemaal leeg. En dan 32 kilometer verderop nog in de top 25 eindigen. ES wordt in ons land nog veel te veel onderschat, vind ik. Klasse oud-plaatsgenoot! Twaalf Nederlanders bereikten uiteindelijk de finish. De laatste van die twaalf was Jim Hagenstein, triathlonpionier uit Weesp. Hij deed er 12,5 uur over.

Dat Frederik van Lierde teleurgesteld was met zijn zevende plaats kan ik me voorstellen. Het incident van een week ervoor heeft zijn sporen nagelaten. ,,Ik heb geprobeerd het te negeren,, maar had hele dag af te rekenen met rug- en hoofdpijn.’’

In de andere 70.3 IM in het Chinese Liuzhou waren Tim Don (GBR) en Jeanni Seymour (RSA) de besten. Grappig: twee Zuidafrikaanse zeges terwijl in eigen land de Ironman was. En Oceanside werd gewonnen door wereldtopper Lionel Sanders uit Canada en de Britse Holly Lawrence. De zege bij de vrouwen 65 ging naar de Houtense globetrotter Janet van Woudenberg. Bij de M30 was Hawaii-ganger Derk de Korver goed voor een zesde plaats en 43e overal op slechts 40 minuten van The Colonel.

Quarteira nog even de juniorenrace. In Portugal was vrijwel de complete Europese top aanwezig, vooral omdat het voor veel landen dé kwalificatiewedstrijd voor het EK in Kitzbühl betrof. Ook voor Nederland en daarom is het verheugend dat het Limburgs duo Youri Keulen (11e) en Rani Skrabanja (13e) zich in elk geval rechtstreeks hebben geplaatst voor dat EK. Dat moet het Nederlands elftal… o nee, het is geen voetbal-site.

Eindelijk dan de Nederlandse wedstrijden. Winst in de thuiswedstrijd van Erik-Jan Spijkerman, die na een kleine blessure even aan de kant stond. Deelname aan zijn favoriete RBR kwam niet in gevaar. Trainingskamp naar de zon bewust uitgesteld en onbedreigd de winst gepakt met een nieuwe fietspositie, nog snellere wielen enzovoorts. Nu gaat ie trainen in Frankrijk, Spanje om terug te keren in Bilzen. De verrassende Boris le Feber werd tweede, de Belg Jan Meysmans derde. Bij de vrouwen werd het duel Talisa van der Fluit versus Eline Lute-Kuin doorbroken door Marieke van Lierop, die vooral hardloopt. Talisa won opnieuw, Marieke en Eline volgden. Maar weergaloos was natuurlijk de zilveren medaillewinnaar van de Paralympics Geert Schipper. Sneller dan alle valide atleten denderde Geert over het parcours.

Leuk startveld in de Valkenburgse zwemloop over de halve afstand. Jeffrey Reijnders klopt Bob Martens en de Belg Leo Michel (familie van Claire?). En jonkie Dirkje Lebouille was beter dan Linette Linders en Charlotte Dieteren. Op de sprint afstand wonnen Tom Heyart en Lizzy Langen, de mini ging naar de Belg Jari Stappaerts en Manon Bams. In de Klif 18-zwemloop van Urk twee Kijani-zeges voor het Anton Theo Borger en Trudy Veenstra, die elkaar door en door kennen. Het beste koppel was ook een bijzondere: Wytse Wierda met in de rubberboot en de nog gloednieuwe hardloopstoel ons aller Fleur! Op weg naar Almere.

De Laco-zwemloop van Venray heeft een lange traditie. Net als twee jaar geleden wonnen zondag Dave Rost en Jacqui Gough (Brits/Limburgs). Op de halve afstand waren de winnaars Jesper Hanssen en Charissa Zijlstra. Charissa, oud-jeugdkampioene van Nederland, maakt dit jaar deel uit van Triathlonteam Regio Venray, tweedivisionist. Het begin is al mooi voor de frêle Friezin. De korte afstanden waren in de voormalige Powerman-stad voor Thom Schijnen en Lizzy Langen, die de ‘VV-dubbel’ scoorde. Julian van Rens en Bieke Langen, zusje van Lizzy wonnen de mini.

Het was een echt zwemloop-weekeinde want Squadra hield in Nuenen ook al zo’n wedstrijd. Jeroen Leuverink en Sanne van Paassen grepen naar de winst. Sanne richt zich meteen dit jaar maar op het grote werk: de Inferno-triathlon in Zwitserland. Een bijzondere sportvrouw, deze voormalig topveldrijdster, die we binnenkort eens nader aan u voorstellen. Ook in en buiten het Nuenens bad kortere afstanden met als winnaars Stefan Timmermans, Angelique Heinen, Robin Schols en bij de scholieren Ivan Bacharov en Rooze Grimberg.

That’s all folks!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.