Persoonlijk statement – WTJ 456

 

WOENSDAG – Ik hoor het u denken: komt er dan helemaal geen WTJ of reactie van Wim van den Broek? Eh, nee eigenlijk niet. Er verscheen 5 april zelfs geen WTJ en dat op zich is al bijzonder genoeg. Niet omdat ik sprakeloos was door het na-ijleffect van Rotterdam, maar gewoon: mijn vrouw was jarig. Zodra zij of mijn kinderen gaan zeggen: man/pa, we hebben je niet meer nodig er is een Engelstalige heer des huizes. Ja, dan heb je de poppen aan het dansen. Maar verder? Ach, nee. Het WK wordt het grootste spektakel wat onze sport ooit in Nederland heeft voortgebracht en daar ga ik om de meest ontspannen  manier ten volle van genieten. Niet in de buurt van finishlijnen of wisselzones. Nee, ergens achteraf op het parcours. Waar de echte supporters staan, de coaches wellicht, de mensen die achter de schermen die topatleten groot gemaakt hebben en niet te vergeten die supervrijwilliger met zijn vlag in de hand. Nooit eens lees ik van hem of haar hoe belangrijk zijn schakel in het geheel is, terwijl als hij/zij er niet staat er misschien wel een auto het parcours op komt knallen. Nooit eens lees ik: ‘’Hè wat jammer nou. Sta ik al jaren op die mooie kruising, moet ik ineens een paar straten verderop staan.’’ Moraal van dit verhaal: natuurlijk zijn microfonisten belangrijk bij een wedstrijd, maar dat zijn verkeersregelaars, waterposten, inschrijfbureaumensen, broodjes smeerder en dranghekkensjouwers toch ook?

Hieronder het bericht van de NTB, waar ik voorafgaand aan publicatie akkoord mee ben gegaan. Daar mag iedereen het zijne van vinden, daar is elke steunbetuiging in dank voor aanvaard. Maar het is zoals het is. En ga er nu asjeblieft geen meter minder hard van zwemmen, fietsen of lopen. Sterker nog: doe me een lol en ga zo hard dat onze buitenlandse collega’s dat weekeinde een keer of twintig het Wilhelmus mogen aankondigen. Aan mijn aanmoedigingen zal het niet liggen.

 

Van den Broek en De Haan geen speakers WK Triathlon

Wim van den Broek en Ruud de Haan zien af van de rol als speaker tijdens de WK Triathlon in september van dit jaar in Rotterdam. Organisator TIG Sports heeft er, in overleg met de NTB en de ITU voor gekozen twee Engelstalige speakers en een Engels/Nederlandstalige speaker in te huren voor de Grand Final en de WK’s voor paratriatleten, beloften en junioren. Vervolgens hebben de WK-organisatoren de twee ervaren en populaire Nederlandse speakers een additionele rol aangeboden als commentator bij de WK’s voor agegroupers en de open races. Van den Broek en De Haan hebben dit voorstel afgewezen. Een beslissing die de organisatoren en de NTB betreuren.

TIG Sports managing partner Niels Markensteijn gaf de volgende toelichting: “De wedstrijden voor de Grand Final, de WK’s voor junioren, beloften en paratriatleten worden van live-commentaar voorzien door onze internationale speakers. Dat hoort nu eenmaal bij de strijd om het wereldkampioenschap. We hebben de impact van onze keuze voor de internationale speakers op de Nederlandse agegroupers aanvankelijk onderschat, maar het was alsnog onze nadrukkelijke wens Wim van den Broek en Ruud de Haan er op zondag wel gewoon bij te hebben. Want dan is er wel degelijk ruimte voor Nederlands live commentaar bij de wedstrijden van de naar verwachting 200 Nederlandse agegroupers tijdens hun WK.”

NTB-directeur Rembert Groenman vulde aan: “De inzet van Wim van den Broek en Ruud de Haan is heel belangrijk voor de Nederlandse triathlonsport. Nu en in de toekomst. Daarom vinden we het heel spijtig dat we er niet uitgekomen zijn. Maar we zijn ook van mening dat we voor een wereldkampioenschap Engels sprekende speakers nodig hebben. Wij wilden het beste van twee werelden. Dat is helaas niet gelukt en wij betreuren dat. We vragen om begrip voor de situatie en kijken daarnaast met Wim van den Broek en Ruud de Haan uit naar de talloze andere triathlon-evenementen waar ze als speaker actief zijn.”

 

En donderdag volgt weer een gewoon WTJ. Dan heb ik geen verjaardagsfeestje, waar bovenstaand onderwerp trouwens geen moment ter sprake kwam. Onze familie- en vriendenkring weet wat relativeren inhoudt.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.