Vrrrrroeemmmm Jenson Button op de turbo-fiets; Cancellara; Lopen en het weekeinde – WTJ 457

 

Het moet haast wel een verlate 1 april grap zijn: Jenson Button, die zich niet aan de toegestane snelheid houdt. We weten allen dat de Formule 1-piloot de snelle circuit de rug toegekeerd heeft en zich op 37-jarige leeftijd toelegt op zijn tweede grote liefde, triathlon. Negen jaar geleden begon hij daar al mee. Vorig jaar stopte de wereldkampioen van 2009 met racen om zich helemaal toe te leggen op deze niet gemotoriseerde sport. Zijn passie bracht hem afgelopen zaterdag naar Oceanside California voor een eerste grote confrontatie: de 70.3 Ironman. Een zware tocht in de hitte beëindigde Jenson als derde.

Daar leek het op, maar na afloop kwam de jury nog met een wel heel opmerkelijke (en voor Button toepasselijke) beslissing: hij had te hard gefietst op een parcoursgedeelte waar de deelnemers niet harder dan 40 kilometer per uur mochten. Voor iemand die snelheden van dik 300 kilometer per uur gewend is, een lachertje natuurlijk. Maar toch. Om veiligheidsredenen mocht het niet harder op Basilone Road, maar Button had in zijn opperste concentratie de waarschuwingsborden niet gezien. Er werden meerdere deelnemers gediskwalificeerd overigens. Jenson kon er wel om lachen. ,,Ik was ontzettend blij met mijn derde plek en kwalificatie voor het WK in Chattanooga. Ach geen zorgen, op naar de volgende triathlon. Wat een fantastische sport blijft dit.’’ En wij zijn blij met zijn komst. Overigens richt de Brit zich dus op de langere afstanden: 70.3 en Ironmans. Op de snelgroeiende startlijsten van Rotterdam komt zijn naam nog niet voor.

Met Nikki Rosberg en onze Sebastiaan Bleekemolen zit het vanuit de gemotoriseerde wereld wel goed trouwens. En dan kregen we vandaag het bericht dat Fabian Cancellara zich ook op de triathlon stort. De Zwitser – volgens menigeen de snelste mens op twee wielen – zich ook gaat verdiepen in de sport. Zijn hart blijft bij het fietsen, maar hij ziet grote potentie in de TriStar Series, waarin de nadruk ligt op het fietsen, vergelijkbaar met de 111-triathlons. De tweevoudig Olympisch en viervoudig wereldkampioen tijdrijden is partner geworden van TriStart Triathlon Series.

,,Ik ben zeer gefascineerd door deze triathlonformule, speciaal omdat het fietsen er belangrijk in is. Ik zal al mijn kennis en energie in dit project stoppen, zodat het een wereldwijd merk kan worden.’’ Cancellara laat nog even in het midden of hij mee gaat doen, zoals we ruim een jaar geleden in WTJ al voorspelden.

Er waren nog wat loopwedstrijden vorig weekeinde.  In de Parelloop van Brunssum werd Huub Maas 47e in een wereldveld. Marleen Vos won de Wintercup in haar Lelystad.. Barry Dooper werd tweede op halve Lentemarathon van Amstelveen, Ronald Prins en Albert Timmers waren succesrijk in de halve marathon van Druten. Anne Oltvoort wint de Lochemse Bergloop. Sigrid de Jong pakt het Rondje Zegveld en voor Vera Keidel zijn de bloemen na de Condensloop in Leeuwarden. Winnaars van diverse afstanden in Nunspeet zijn Andre Plette en Maarten Vierhout. Irma Heeren wint het hoofdprogramma: de halve marathon. Sarah-Lynn Reuver wint de halve marathon van Ommen. En tenslotte was het Jaco van Buren, die de Rivierenland Parkland te Schoonhoven op zijn naam schreef.

En zo rollen we vanzelf in het volgende weekeinde. Het is haast niet meer bij te houden. We melden alvast de zeer bijzondere Triathloon in Drenthe. Vreemde eend in de bijt misschien, want nergens in ons land wordt het lopen en fietsen gecombineerd met kanovaren. De vrouwentriathlons komen ook weer uit de startblokken. Helaas niet in Beesd dit jaar, wel de zwemloop in Het Lint bij Utrecht. Mannen zijn welkom hoor. Grootste hap zijn natuurlijk de tweede World Triathlon Series aan de Gold Coast, Australië. Mét Rachel Klamer van wie we morgen haar volgende blog plaatsen en topfavoriet Richard Murray. Andere toppers: Javier Gomez, Ryan Bailie, Katie Zaferes en Andrea Hewitt. Helaas zonder Jorik van Egdom, die bont en blauw vanuit Nieuw-Zeeland het vliegtuig naar Veenendaal pakte om thuis te herstellen.

Maar er is ook de eerste World Paratriathlon Series van dit seizoen. Olympisch kampioen Jetze Plat neemt het op tegen de Australische grootheid Bill Chaffey in de PT1 en bij de PT3 is landgenoot Maurits Morsink van de partij. In de PTVI-klasse zijn bovendien Odette Deudekom en Daniel Knegt onze vertegenwoordigers. Wie er dit jaar waarschijnlijk niet bij zijn? Joleen Hakker. De Paralympisch triatlete is immers zwanger. En Saskia van den Ouden moet na haar medische ingreep afwachten in hoeverre ze nog topsport kan bedrijven. Iedereen daar Down Under heel veel succes.

Morgen nog wat uitgebreider vooruitblikken op 8 en 9 april. Trouwens vrijdag en morgen is er ook een wedstrijd in Sharm El Sheikh, Egypte om de African Cup. Donald Hillebregt beproeft zijn geluk in de woestijn in de hoop weer nuttige ITU punten te pakken.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.