Weekend met o.m. Gold Coast en de 20e Triathloon die ‘andere’ in Drenthe – WTJ 458

 

VRIJDAG – Zolang het Europese seizoen nog niet echt op gang gekomen is, moeten de liefhebbers vaak op de gekste tijden de livestreams afstemmen om de grote wedstrijden te volgen. Aan de Gold Coast dit al niet anders. Daar gaan de vrouwen (met Rachel Klamer, die ons vandaag weer verblijde met een inkijkje in haar zware topsportleven via een blog) om 6 uur morgenochtend, waarna de mannen twee uur later de strijd aan binden. Het zijn de grote namen, die we in september terugzien in de Grand Final te Rotterdam. Het kan een mooi duel worden tussen Javier Gomez en de man in topvorm Richard Murray. Ook de wereldkampioen Mario Mola is er evenals zijn landgenoot Fernando Alarza. En dan natuurlijk een heel regiment Ozzies met Ryan Bailie, Jacob Birtwhistle en oud-Holten winnaar Declan Wilson als toppers. Net als Richard heeft Rachel ook het derde startnummer gekregen. Voor haar staan nog Andrea Hewitt, die op spectaculaire wijze de WTS Abu Dhabi wist te winnen en de immer sterke Britse Jodie Stimpson. Hopelijk is de watertemperatuur iets beter dan in New Plymouth, want die non-wetsuit race was bitter koud. Voor het eerst doet ook een deelnemer uit Papua-Nieuw Guinea mee. Ooit een stukje Nederland. Het gaat om de 32-jarige Rachel James. Hoe mondiaal kun je het hebben.

Dat weten ze ook bij het IOC, waar ITU-president Marisol Casado afgelopen week in Arhus Denemarken gekozen werd in de Association of Summer Olympic International Federations (ASOIF). Daarin werken alle 28 Olympische zomersporten nauw samen. Sportbestuurders hebben maar een druk bestaan en toch heeft ook Marisol nog een vaste baan, een man en een dochter in Madrid.

Rotterdam is dit weekeinde al helemaal in de ban van duursport. Nog niet voor het zwemmen en fietsen, wel voor hardlopen. De 37e Nationale Nederlanden Marathon staat op de warme zondag op het programma. Duizenden lopers doen mee, gadegeslagen door bijna 1 miljoen toeschouwers. Een grootse sfeer, die over vijf maanden nog eens worden overgedaan tijdens de WK Grand Final. Vandaag werden de nieuwe parcoursen bekend. We kunnen ze uitleggen, maar het is beter om enkele kaartjes te tonen. De overige info is uiteraard op de website van de organisatie te vinden.

Is de Triathloon na twintig jaar nog steeds een succesnummer in het Drentse plaatsje Loon, de duathloon voor de jeugd staat op vrijdagavond niet langer op het programma. De animo liep terug, waarop voorzitter Ronald Ernens het besluit nam om zich enkel nog op de Triathloon toe te leggen. ‘Een triathlon, maar dan anders’. ZZo was de gedachte achter het sportevenement dat in 1997 vanwege het 700-jarig bestaan van dorpje loon werd gehouden. Ronald is voorzitter van het eerste uur. Zaterdagmiddag om 14 uur gaan de deelnemers voor de 20e keer van start. Het mooiste parcours van Nederland, zo wordt wel gezegd. Langs het stroomdalgebied van de Drentsche Aa. Sfeer en gezelligheid zijn overigens de kracht van het evenement waar overigens veel toppers zoals Rob Barel, Robert Beute, Ramon Vleerlaag, Riikka Vreeswijk en Ingrid van Lubek al eens van de partij waren. Voor de jubileumeditie zijn Rob en Ingrid opnieuw van de partij. Maximaal 125 individuele en 15 teams kunnen meedoen, maar het evenement is uiteraard mudjevol. Betekent toch 140 kano’s bijeen. Een prachtig gezicht. Na deze twintigste uitgave legt Ronald de voorzittershamer neer, maar hij draagt het evenement in vertrouwen over. Want ‘Triathloon hoort inmiddels bij Loon.’

In en rond zwembad Het Lint hebben Sione Jongstra en de andere dames van SIO Sport Vrouwentriathlon de touwtjes deze zaterdag in handen voor de jaarlijkse zwemloop. Zondag is aan de Belgische kust de crossduathlon van Knokke. Er zijn hele triathlons in het Amerikaanse Napa Valley en Taitung, Taiwan. Er zijn halves op Mallorca, Challenge Melbourne en Haines City. De XTerra-wereld doet Nieuw-Zeeland en Costa Rica aan. En wij brengen updates over de WTS aan de Gold Coast en wat ons verder nog te binnen schiet.

Tot zondag!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.