Marion 10e in Challenge; Kelvin is super happy; Nils en Jony in top 20 Franse Grand Prix – WTJ 460

MAANDAG – Ironmans worden Challenges of andersom. Ook op het organisatorische vlak is de transfermarkt voortdurend geopend. De race in Melbourne bijvoorbeeld was een paar jaar onder de hoede van Ironman, maar de stad heeft inmiddels al weer enkele jaren gekozen voor Challenge. Die familie zegt dat ze daar goed aan gedaan hebben, met name op het gebied van parcoursen. Met ruim 800 deelnemers op de halve is het voor een goed bezet evenement. De zeges gingen naar Samuel Appleton bij de mannen en Annabel Luxford bij de vrouwen. En wederom scoorde de Britse Laura Siddall een tweede plaats. Nederlandse winst was er ook. Marion Tuin was niet alleen tiende vrouw op 35 minuten van de winnares, ze eindigde er ook eerste bij de agegroup 30-34 jaar mee. Marion maakt een goede overwintering door en zal ongetwijfeld in het Europese seizoen van zich laten horen. Bonnie van Wilgenburg kwam vier minuten later als dertiende binnen.

Met oud-winnaars als Simon Lessing, Andrew Johns, Craig Alexander, Natascha Badmann en Leanda Cave heeft Haines City een behoorlijke erelijst opgebouwd met haar 70.3 Ironman. In 2012 was zelfs Lance Armstrong nog royaal de beste, maar niet lang daarna liep de Amerikaan toch tegen de lamp. Sinds drie jaar is Haines City, niet ver onder Orlando vandaan (weet u het nog WK 1990 op Disneyland Florida?), een agegroup-only evenement. Dus spreken de winnaars anno 2017 te weten de Nieuw-Zeelander Michael Poole en de Amerikaanse Sara Gibson wellicht wat minder tot de verbeelding. Drie Nederlanders aan het vertrek. Stefan Paalman mag zich graag in het buitenland laten zien. Vorig jaar deed hij mee aan de 70.3 Miami, maar dit keer ging het mis bij het fietsen. Wat er precies met de Holtenaar gebeurd is weten we nog niet, maar Stefan stapte uit. Dan was er Ivar Vial, die 317e werd. Maar de topper was onze man van alle continenten, Kelvin van der Doe. Hij heeft Azië en Oceanië inmiddels gehad en is nu uitgekomen in Florida. Doel was een sub 4.30 en jawel hoor: 4.29.15 uur. De 41e pplaats totaal, 16e in zijn groep. Hij was ‘super happy’ met zijn tijd. ,,Hele dag vol gas gegeven, eindigde met een totaal lege tank op een waanzinnig heet en heuvelachtig parcours. De topvorm is. Nu eerst herstellen.’’

John Ryan en Kathy Chou wonnen de HITS hele triathlon van Napa Valley. Overigens zijn dat wel erg kleine evenementen, want met 15 man op een hele is het maar magertjes. Gelukkig hebben ze nog kortere afstanden waar het wel drukker was. Geen Nederlanders op de beide XTerra’s. In Rotorua, Nieuw-Zeeland kwamen Sam Osborne en Jacqui Allen als eerste over de streep, in San Juan, Costa Rica waren het de Amerikanen Josiah Middaugh en Suzie Snyder, die glorieerden. Mooi was de tweede plaats voor de Belgische specialist Kris Coddens.

Nog een halve met Belgische successen in Portocolom op Mallorca. Voor een 111-race oftewel datgene waar Spartacus zoveel belangstelling voor heeft. Het zijn in elk geval ook die formules waar Michael van Cleven en Timothy van Houtem graag op af komen. Van Cleven won Portocolom zelfs voor de derde keer op rij. Hij bleef zijn landgenoot liefst zes minuten voor. Bij de vrouwen een Duits onderonsje met Elisabeth Gruber als winnares. Wel veel Belgen aan de start, amper Nederlanders. Robin Blom werd 23e.

Tot slot de Grote Prijs van Parthenay, Frankrijk. Uiteraard hebben we het dan over run-bike-run, waar de Fransen toch wel superieur in zijn. Ook nu weer want al in de openingsrun van 5 kilometer is een elftal tricolores vertrokken om nooit meer bijgehaald te worden. De Fransen speelden het goed uit met enkel de Spanjaard Emilio Martin nog als serieuze bedreiging. Maar Yohann le Berre bleef koelbloedig en won voor Emilio en oud-winnaar Benjamin Choquert. Van de Belgen werd Tim van Hemel uiteindelijk nog achtste. Onze beste man was nationaal kampioen Nils Pennekamp op een 17e plaats. Joep Staps 58e en Niels de Pas 70e; het zijn klasseringen die duiden op de sterkte van zo’n Franse strijd. Ook bij de vrouwen weet Jony Heerink inmiddels hoe pittig zo’n GP kan zijn. Ze werd 16e en Sophie van der Most kwam drie plaatsen lager binnen. De winst ging naar de oersterke Française Sandra Levenez. Metz won de ploegenstrijd van Gonfreville.

Na een avondje cultuur snuiven moest dit toch nog even vermeld worden. Het waren de belangrijkste resultaten van afgelopen weekeinde.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.