Noordelijk afleveringetje – WTJ 461

Foto John Veenstra

DINSDAG – Een paar noordelijke nieuwtjes. Voor de derde editie van de Frysman moet ook al bijna een wachtlijst worden aangelegd. Het deelnemersveld is voor 8 juli dit jaar al verdubbeld ten opzichte van vorige edities. Maar bij 150 ligt toch ook voor deze unieke hele triathlon de max ook al wordt het al de Elfstedentocht onder de triathlons genoemd. Opvallend ook het aantal Belgische deelnemers, die zich hebben aangemeld. De teller staat op 148 dus nog maar 2 plaatsen vrij, de uiterste inschrijfdatum van 31 mei zal dus wel niet nodig zijn. Aanmelden kan vervolgens nog wel als Heldenhelper voor dit Frysk festijn.

Er zijn meer Friese triathlons. Frysman, Heerenveen, Stiens en de Tri-Ambla zijn alom bekend. Toch horen zij niet tot de nieuwe WWW-competities. Een nieuw initiatief van drie Friese triathlons, die het nog wel zonder de bond weten te stellen. Het gaat om Workum, Witmarsum en Wommels, vandaar de naam WWW-competitie. Elk evenement gaat over de 1/8e afstand oftewel 500 zwemmen, 20 fietsen en 5 lopen. Het is trouwens een echte najaarscompetitie, want Workum is de ‘openingswedstrijd’ op 3 september, een week later is Witmarsum aan de beurt en weer een week later de 16e is het tijd voor Wommels. Jammer wellicht dat Ameland daar ook tussen zit, maar die zal vast ook wel vol raken. En mocht er nog geen website zijn voor dit organisatietrio, dan hebben wij nog wel een suggestie www.www.nl

Nog een keer naar het noorden, want in het Drentse Coevorden weten ze hoe ze hun sporthelden moeten eren. Koud een maandje terug werden de 18-jarige Richard Prakken en de 14-jarige Marcha Lich uit het dorpje Aalden (1833 inwoners) Nederlands kampioen wintertriathlon in hun leeftijdsgroep. De gemeente Coevorden, waar Aalden onder valt, zette Richard en Marcha afgelopen maandag in het zonnetje. Wethouder Joop Brink complimenteerde het duo. Marcha Lich klom trouwens op 12-jarige leeftijd al zes keer de Alpe d’Huez op voor KWF. Ze reed Alpe d’Huez toen samen met vader Ben en met als doel te gaan fietsen voor haar aan kanker overleden tante. Schaatsen, wielrennen, skeeleren en hardlopen: alles pakt Marcha aan. Richard was al een aardig atleet en komt nu ook op de combinatie steeds verder.

Bijzondere triatleten. We kunnen er niet genoeg van krijgen. Onze Wouter Duinisveld kenden we al, op social media kwamen recentelijk verhalen van de Amerikaan Derek Fitzgerald voorbij. Hij is marathonloper, triatleet en een toonbeeld van gezondheid. Maar op z’n 30e werd een tumor ter grootte van een granaatappel uit z’n maag verwijder en lymfeklierkanker vastgesteld. Hij genas door chemotherappite,, maar de behandeling beschadigde zijn hart. Na zes jaar ziekenhuis in, ziekenhuis uit kreeg Derek een harttransplantatie. Tijdens zijn revalidatie begon hij met lopen. Tien maanden later liep hij z’n eerste halve marathon. In 2012 volgde zijn eerste triathlon, hele marathon en halve Ironman. En in 2013 debuteerde ook deze man met een donorhart op de hele, de Ironman. Zijn tijd in Arizona: 15.32 uur. Derek staat bekend als The Recycledman en zo heet ook zijn Foundation.

Nog wat stratenlopen van afgelopen weekeinde. Mireille van Schijndel (long time, no see) won de Molenbroek Trimloop in haar eigen Gemert. Judy van den Berg, Lucienne Groenendijk en ook Luciennes zoon Luca Assorgia waren succesvol in de Halve van Den Helder. Edwin Slijkhuis won de Legio-Run te Grootegast. Jelly van der Kloet en Geke Venema tenslotte, wonnen de Woldbergtrail van Steenwijk.

En daarmee eindigen we toch weer in het Noorden. O ja, speciaal voor onze Friese fans  hebben we een stukje vertaald:

Der komt in kompetysje foar trije 1/8e triatlons yn Fryslân. De organisaasjes achter de triatlons fan Warkum, Wytmarsum en Wommels komme mei ien klassemint foar minsken dy’t oan alle trije wedstriden meidogge.

It hjit de www kompetysje. It einklassemint fan dy www-kompetysje wurdt opmakke op basis fan dy trije wedstriden. By 1/8e triatlons moatte dielnimmers 500 meter swimme, 20 kilometer fytse en  5 kilometer drave.

De kompetysje begjint op 3 septimber yn Warkum. In wike letter is der in wedstriid yn Wytmarsum en de lêste triatlon is op 16 septimber yn Wommels

Oant moarn!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.