Super-Shirin wint Brabantse Pijl en verder Geerts recordpoging en pandamania – WTJ 462

WOENSDAG – Doordeweekse triathlons zijn er nog niet zo veel, wielerkoersen wel. Zeker in België, waar je dag in, dag uit in wedstrijdverband op de fiets kunt stappen. Dat deed gisteren dus ook Shirin van Anrooij. De vijftienjarige alleskunner deed mee aan een heuse klassieker, de Brabantse Pijl. Na negen ronde van 5,2 kilometer oftewel 47 kilometer totaal stond Shirin op de hoogste trede van het podium. Ze bleef bij de vrouwen nieuwelingen Jewel Paumen en Jade Lenaers voor. Provinciegenote Quinty van de Guchte uit Driewegen werd bij de juniores derde.

Terwijl de andere vaderlandse paratriatleten aan de Gold Coast hoge ogen scoorde, maakte Geert Schipper zich in zijn Noord-Hollandse polders op voor een andere sportieve inspanning. Morgen, donderdag 13 april, gaat de ‘simpele boer uit Spanbroek’,  zoals hij zichzelf noemde na het zilver van Rio, een nieuw uitdaging aan. Wat begon als weddenschap wordt op deze donderdag vanaf 16.45 uur hopelijk bewaarheid: Geert gaat op de wielerbaan in Sportpaleis Alkmaar pogen het werelduurrecord handbiken te breken. ,,Ik word dit jaar veertig en wil proberen om 40 kilometer in één uur af te leggen. Dat betekent 160 rondes op armkracht, op een baan van 250 meter lang, kei- en keihard fietsen.’’  Geert is de eerste die zo’n poging onderneemt. Hij heeft er verschillende tests voor ondergaan en een nog meer aerodynamische handbike ter beschikking. Geert hoopt op veel support, want het moet ook een gezellige middag worden. Ontvangst met koffie vanaf 16.00 uur en daarna vanaf de tribune aanmoedigen tot Geert die 40 kilometer-grens weet te doorbreken. Een gokje wagen over de te halen afstand mag ook. Om geen al te grote kosten te maken heeft Geert de recordpoging niet aangemeld bij de UCI, maar dat doet niets af aan zijn prestatie.

Hier maakten we enkele weken terug al melding van de terugkeer van de triathlon van Gorinchem op 13 mei. De Merwedebrug vormt het iconisch middelpunt en het zwaarste gedeelte van deze achtste triathlon. Volgens initiatiefnemer Niels den Dekker van Gorinchem Beweegt is het ruim twintig jaar geleden dat Gorkum een triathlon had. ,,Ik kan me nog herinneren dat we in het Caribabad de tijd stop zetten, alle spullen pakten en in het Lingebos verder gingen. De stadstriathlon is nóg langer geleden.’’ Ook nu start het evenement vanaf het Caribabad. In het fietsparcours ziet vier keer de ‘beklimming’ van de Merwedebrug. Het lopen is op Typhoon. Laagdrempeligheid is het doel van de organisatie, die 144 deelnemers en 36 teams kan gebruiken. De jeugdrace kan 60 kinderen bevatten.

Op diezelfde 13e mei komt er weer een evenement bij. Veldhoven Beweegt houdt voor het eerste een triathlon voor alle inwoners van Veldhoven en omgeving. Zwembad Den Ekkerman en sportschool Artisport slaan de handen ineen. De organisatie neemt de Stichting Leergeld als goede doel wat niet wegneemt dat elke deelnemer GRATIS mee kan doen. Waar maak je dat anno 2017 nog mee?

Verder is het een echte tussendag. Nog te vroeg om het Paasweekeinde aan te kondigen en klaar met de prestaties uit het vorige weekeinde. Dus houden we ons vooral bezig met de Chinese panda’s Wu Wen en Xing Ya. Ze zijn inmiddels veilig geland op Nederlandse bodem en een transporteur bij mij op de hoek (Jan de Rijk) de beren naar hun nieuwe verblijf in Rhenen mag brengen. Panda’s en triathlon? Hm, altijd lastig. Er schijnt in Amerika een IronPanda te zijn, evenement met veel wit en zwart erin. En een paar leuke kleurplaten kunnen we hier wel afdrukken natuurlijk.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.