Geert is de 40 voorbij; Bink eindelijk op Lanza; Zuster Cindy loopt hard; Zwelo Nieuwkoop – WTJ 463

 

DONDERDAG – Pittige Witte Donderdag voor Geert Schipper, de man die een dappere poging ondernam om niet alleen harder dan 40 kilometer per uur te gaan over de wielerbaan van Sportpaleis Alkmaar, maar stiekem had hij ook het handbike-uurrecord van de Zwitser Heinz Frei wel voorbij willen fietsen. Die hoop moest hij laten varen, niet de snelste man ter wereld in een handbike, wel een ervaring en een paar pijnlijke armen rijker. Adrie Berk loste het startschot, bondscoach Bas de Bruijn hield de rondjes bij en onder de supporters niemand minder dan Jetze Plat, die Geert vorig jaar in Rio te vlug af was.

Net terug uit Australië stond hij zijn vriend en trainingsmaat zo goed mogelijk bij. Eindstand: 40 kilometer, 185 meter. Een ongelofelijk knappe prestatie, waar Geert tevreden op terug kijkt. De beloning? Een Heineken-bierpakket. Daar wil ik het ook nog wel eens voor proberen. Geert nodigt intussen heel handbike Nederland uit om ook een poging te wagen. Dan zal snel blijken welk een snelheid deze witte duivel of Witte Donderdag tussen 16.45 en 17.45 uur wist aan te houden. Respect.

Wie als valide atleet ook nog wel eens een werelduurrecordpoging kan wagen op de fiets is Marino Vanhoenacker. Bink is een ongemeen fietsbeest en wat zou hij er in 1 uur uit kunnen persen zonder ervoor te hoeven zwemmen en erna een marathon te doen? Lijkt me een mooie uitdaging ooit, al moet Marino niet te lang wachten natuurlijk. Hij is 40 en kondigde vandaag aan voor het eerst de Ironman Lanzarote in zijn wedstrijdprogramma op te nemen. Daarmee ook goed nieuws voor Ruud, want in het kielzog van Bink komt ongetwijfeld ook zijn trouwe adjudant Gerrit Schellens mee. En da’s in de kleine uurtjes wel zo gezellig. Het veld wordt er toch weer sterk in mei met ook de laatste drie winnaars Romain Guillaume, Alessandro Degasperi en die sensationele Amerikaan Jesse Thomas. Dat geldt trouwens ook bij de vrouwen met Lucy Gossage, Diana Riesler en Tine Holst. Alexandra Tondeur is er ook. Marino heeft altijd een haat-liefdeverhouding met het vulkaaneiland gehad. Hij komt er al 15 jaar, eerst met Luc van Lierde, maar kwam vaak met blessures terug van trainingskampen. Daarom meed hij de Ironman Lanzarote, maar nu moet het er na 15 zeges in andere Ironmans maar eens van komen. Overigens komen de ervaren Lanza-gangers dit jaar een nieuw marathonparcours tegen. Geen drie, maar twee ronden. De eerste van 30 kilometer langs de Atlantische Oceaan naar het einde van Arrecife en het gezellige Charco San Gines (veel restaurants, terrasjes en barretjes, mooie plek voor een extra speaker) en dan terug naar Puerto del Carmen.

Er was behalve Geerts recordpoging nog zo’n doordeweeks wedstrijdje maar dan voor ziekenhuispersoneel. De 10 kilometer Paasloop van het Slingeland ziekenhuis was een initiatief van het personeel. De crossloop was op een mooi parcours door de bossen al maakten daar ook wandelaars met loslopende honden gebruik van. Een van die honden, een grote zwarte herder, had het gemunt op de lange manen van Cindy Brussé, die namens Streekziekenhuis Koningin Beatrix meedeed. Ze liep er zo mogelijk nog harder door dan normaal. Na 42.32 was ze bij de finish en eerste vrouw. De wisselbeker is voor het SKB.

Het is al weer tien dagen geleden, maar tussen de veelvoud van wedstrijden zien we er weleens eentje over het hoofd. En toch is de zwemloop Nieuwkoop altijd lekker bezet. Het is nooit te laat om de resultaten alsnog mee te nemen. Het was een Pascal-duel waarin Pascal Valentijn uiteindelijk 20 tellen sneller was dan Pascal Bus. Daarna volgde Mathis Corentin. Mooi wedstrijdje ook bij de vrouwen met binnen een halve minuut de top drie over de streep: Ingrid Eelkema, Petra Sloots en Mariska Visser. Ook sprekende namen op de halve afstand en winst voor Jeffrey Reijnders en – jawel – Ada van Zwieten. Als ik me niet vergis is Ada toe aan haar 31e triathlonseizoen. Haar totaal aantal overwinningen ga ik ook nog eens uitzoeken. De mini-afstand ging naar Niels Lekkerkerk en Liv van der Kraan.

Tot slot. Of Oud Gastel nu wel of niet aan de microfoon staat in september in de Maasstad, de reclame voor onze Gastelse TOGA-triathlonclub en in het bijzonder Beka-sponsor Ed Arbman is groot. Op de homepage van de NTB, op de ITU-site en op banners en posters in Rotterdam: overal is die stoere pedaalslag van Ed over de Maasboulevard met de Erasmusbrug op de achtergrond in beeld. Een betere Gastel/TOGA-promotie kunnen we ons niet indenken. Ere wie ere toekomt.

Morgen beschouwen we het Paasweekeinde voor. En dan hup naar de Limburgse heuvels voor een Amstel Gold biertje.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.