3Logica (3) -Frank Heldoorn ; Talentontwikkeling

“Jeugdbeleid voorop” luidt één van de nieuwe stellingen in de NTBaas campagne. Speurend in de beleidsplannen van de NTB kom je vrijwel geen SMART gemaakte plannen tegen en al helemaal niet op jeugdterrein. Een voorbeeld: “Attractieve spelvormen en jeugdpakketten introduceren binnen de clubs en zo zorgen voor een out -of -the -box trainingsaanpak. “ Een beleidszin zo helder als het water in Klazienaveen. “Hoe dan?” zou de oppositie geroepen hebben. De NTB wil graag meer aanwas van jeugd. Het concreet organiseren van scholierentriathlons – nu vooral in Limburg door bekendheid IM – is een mooi  initiatief, maar hoe de kinderen te behouden voor de sport is een veel moeilijker proces. Daar waar er jeugdgroepen zijn, zie je nieuwe jeugd gemakkelijker toestromen (Almere, Aalsmeer). In het hoofdstuk “Trainersopleidingen” van de NTB site komt het woord jeugd niet voor. In de praktijk zijn we als triathlonsport nu nog erg afhankelijk van de bevlogenheid van enkele personen die – soms met een vleugje eigenbelang – jeugd om hun eigen kinderen heen verzamelen. Hulde aan de Martin Veenhuizens, de John Heijsteegs en de Guido Gosselinks! Ook ik nodigde ooit zwemmers van de vereniging waar ik hoofdtrainer was uit voor deelname aan een triathlon en organiseerde enkele trainingen. Geen van die zwemmers bleef hangen. Jeugd is nu eenmaal graag onderdeel van een groep en met duizenden naar voetbalvelden uitwaaieren of met 100 kinderen om een badrand zitten is veel gezelliger dan met 12 kinderen in een koude plas duiken en vervolgens honderden veel oudere mensen de hoofdnummers zien doen. Triathlon heeft hetzelfde probleem als langlaufen . Op wintersport zien kinderen alleen fossielen door de loipes schuifelen en zullen niet getriggerd worden om die sport op te pakken. De triathlonsport is booming door aanwas van vooral ouderen. En die maakt de sport er niet per se sexyer  van voor de jeugd. Mijn stelling: laat alle Jeugd- en Juniorencircuit wedstrijden op zichzelf staande wedstrijden worden waar ALLEEN jeugd meedoet. En combineer die met scholierentriathlons. En de clubkampioenschappen van jeugd uit de regio. En de zogenaamde talentendagen. Na afloop een FRIS feest. Een groot jeugdfestijn. Maximum leeftijd deelnemers, toeschouwers en juryleden 18 jaar? Met uitzondering van de kromliggende ouders dan.

Over die Talentendagen. De NTB wil ook op internationaal niveau scoren en is op zoek naar de toppers van de toekomst. En is zich er terecht van bewust dat er daarvoor eerst een grote vijver  van jeugd moet zijn waarin gevist kan worden. Ik ben fel tegenstander van het gebruik van het woord talent. Het suggereert namelijk dat je niet zo hard hoeft te trainen als een ander om toch veel beter te zijn. Ik heb al zo vaak een sfeer zien ontstaan in talentselecties die ik zou willen typeren als “we zijn er al”. En menig talent gaat daardoor verloren. Wat er wél nodig is, is intrinsieke motivatie. Jorik is geen talent. Die heeft onder impuls van zijn vader op jonge leeftijd duursport met de paplepel ingegoten gekregen. En was gemotiveerd genoeg om jong al die uren te maken. Waarom is Sven Kramer zoveel beter dan zijn vader Yep? Uiteraard omdat vader Yep Sven op jonge leeftijd de schaatstechniek kon bijbrengen. En zo kreeg Max die aandacht van vader Jos. En Mathieu die van vader Adri. Terug naar onze veel mooiere sport: wie kent triatleet Walter Boom nog? Bescheiden triatleet, maar kon wel aardig fietsen. Boom van een vent ook. Zijn zoon Lars zal hij ongetwijfeld vroeg op een fietsje hebben gekregen. En zo werd Lars een niet onverdienstelijk wielrenner. Ik had zelf ook geen talent. Iedereen die 3 weken lid was van de zwemvereniging zwom mij eraf. Maar ik was wel de enige die in de vakanties zelf ging trainen. Mijn telg Niek heeft net zo weinig talent. Het gaat om het faciliteren en uiteraard om WAT je de kinderen laat doen. Voorwaarden scheppen. Techniek aanleren. Plezier behouden. Vanaf zeer jonge leeftijd. Geen tennisser die Wimbledon wint is op zijn 16e begonnen. In het woord talent zit het woord latent: iets dat er is , maar nog niet merkbaar is. Het doet er niet toe hoe getalenteerd iemand is. Als we de juiste processen loslaten op ALLE jeugd die onze sport aanvangt komt het in de breedte en in de top vast goed. In mijn jeugd was er ene Jan van der Marel. Brak als junior geen potten maar was zo gedreven en intrinsiek gemotiveerd dat ie door hard werken heel ver is gekomen. Zwemmen als Jan en toch in Hawaii de top 10 halen. Dat is weinigen gegeven. Oh nee, dat is zijn eigen verdienste! Mijn stelling: meet bij kinderen niet hoe snel ze 250m zwemmen afleggen of 3km lopen, maar doe een mentality check. Een intrinsieke motivatie test. En noem de juniorenselectie “Je bent er nog lang niet groep”

Tenslotte: “wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”. Dus ben jij in het bezit van een kind dat graag aan duursport lijkt te doen? Zet al je geld en tijd opzij ten behoeve van het kind. Mijn laatste stelling: Ben je ouder dan 18, heb je triathlons gedaan en ben je in bezit van kinderen? Dan ben je bij deze uitgesloten van verdere deelname aan triathlons. Trainen tijdens de jeugdtraining van je kind mag natuurlijk nog wel.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.