Wietze boeit altijd; Voorbeschouwing Cannes, Strongman, Rabat en 3 Zwemlopen – WTJ 464

 

VRIJDAG – Hij vond het zwaarder dan zijn eerste triathlons al zal dat na de Ironman Maastricht wellicht weer anders zijn. Wietze de Jager, deejay bij QMusic ging een week lang geboeid door het leven met zijn collega Mattie Valk. De ultieme relatietest was de bekroning van hun 5-jarig jubileum. In de boeien gezet door Paul de Leeuw werden ze 96 uur later van elkaar losgemaakt door Kensington. Wietze vond het een bizar gekke week. ,,We hebben zoveel gedaan. Ik kijk wel weer uit naar de hele kleine dingen wat betreft mijn vrijheid, zoals in mijn eentje naar de wc gaan.’’ En van trainen voor Maastricht kwam maar weinig terecht. Maar Wietze heeft nog vier maanden.

Pasen. Dat is eieren, hoge vuurstapels, Passions en meubelboulevards. Allemaal niets voor triatleten, lijkt me. Die trainen verder richting seizoensopening (Super Sunday Arnhem), beklimmen de Limburgse heuvels in de Amstel Gold Race XPerience of zoeken toch een combinatiewedstrijd uit.

In ons land kan dat in drie zwemlopen. In zonniger oorden zijn het al triathlons natuurlijk. In Cannes bijvoorbeeld zijn grote namen als Sebastian Kienle, Andreas Raelert, titelverdediger Etienne Diemunsch en de Belgen Bart Aernouts, Kenneth Vandendriessche en bij de vrouwen Michelle Vesterby, Tine Holst en Emma Bilham. Helaas geen Nederlandse professionals, wel agegroupers onder de 2000 deelnemers. Evenveel Japanners maken zich zaterdag op voor de Strongman met titelverdedigers Tabarra Hirakihito en oud-Almere winnares Tamara Kozulina. Nederlanders zijn er sporadisch nog. Dat was twintig jaar terug wel anders met op het podium onder meer Jan van der Marel, Frank Heldoorn, Cora Vlot en Katinka Wiltenburg, die de enige Nederlandse zege op haar naam heeft staan.

Interessante wedstrijd is de ITU-race in het Marokkaanse Rabat paaszaterdag. Donald Hillebregt, Edo van der Meer, Jardy van den Heuvel en Pim Lebouille en bij de vrouwen de Young stars Maya Kingma en Jeanine Kocken. Net als vorige week staat hier de African Cup op het spel en er zijn vast enkele Dutchies, die kans maken op een top tien klassering. Nog zo’n exotisch plekje: het eiland La Réunion. Daar is zondag de volgende XTerra met Ruben Ruzafa, Bradley Weiss en de gelukkig niet meer zo broodmagere Carina Wasle.

Twee Brabantse zwemlopen in het paasweekend. Vandaag de tweede van Squadra Events van Hans van der Hijden en vrienden: de zwemloop Op Noord te Eindhoven. Ongetwijfeld weer met een aantal Squadra-toppers aan de start. Youri Vaes en Sonja Jansen wonnen vorig jaar. Zondag gaat het Frijters Zwemloopcircuit in het Bredase zwembad De Wisselaar zijn vierde ronde in. De Belgen, de Brabanders en de Zeeuwen: zij zullen onderling uitmaken wie er met de winst gaat strijken. Titelverdedigers hier zijn Gerbert van den Biggelaar en Christel Heeregrave. Van het diepe zuiden naar het hoge noorden, want ook de Runnersworld Groningen van GSTV Tritanium staat op het programma. Er wordt gezwommen in het WAS-bad op het Universiteitscomplex. Erik Schröder en Eva Teuling doen hun best wederom te zegevieren.

Het Transition Magazine, uitgave van de NTB, is ook weer uit. Voor drie dagen leesvoer met onder meer een boeiend interview met Jorik van Egdom, Finn Zwager die vertelt over triathlons in het Midden-Oosten en indrukwekkende stories van Gregor Stam en Tessa Linssen, die ook in onze WTJ’s regelmatig terugkeren. Wie het bondsblad omdraait komt bij De Beginners Special terecht en leest daarin onder meer over DJ Wietze, waar we het in het begin van deze WTJ ook al over hadden.

Fijne, vrolijke of zalige Paasdagen. Wij zijn er weer maandagavond met het meest complete overzicht van alle wedstrijden. Desnoods tot in Noord-Korea toe.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.