Zilveren ‘King Maya’ in Rabat; Huizen vervalt; zwemlopen Breda, Eindhoven, Groningen – WTJ 465

 

MAANDAG/TWEEDE PAASDAG – Twee dagen Limburgse heuvels doen een mens altijd goed. Wat ook goed doet is Social Media (lees: te veel nepnieuws) volledig loslaten. Ik kan het iedereen aanraden, zelfs nu de Vastentijd voorbij is.

Maar goed, we hebben wel een WTJ te vullen. Op feestdagen niet op zondag, maar op maandag. Daarin gaan we wel eerst terug naar zaterdag toen in de Marokkaanse hoofdstad Rabat naast het internationaal golftoernooi op de GP Hassan II ook de African Cup triathlon werd gehouden. Zonder de andere Nederlandse deelnemers te kort te doen was het toch vooral dé race van Maya Kingma. Ze leek zelfs op weg naar de zege, maar daar kwam uiteindelijk de Spaanse Sara Perez Sala nog opzetten. Vanaf de start werd het een duel tussen deze twee. In het water werd de concurrentie al op achterstand gezwommen, bij het fietsen bleef Kingma voorop om pas in de slotfase alsnog de winst uit handen te moeten geven. Maar ‘King Maya’  kan trots zijn. Tussen de seniores inmiddels is dit haar beste ITU-resultaat ooit. Een mooie opsteker richting de volgende races, die haar richting Spelen van Tokyo moeten brengen. In de achterhoede werd wel harder gelopen dan het Spaans-Hollandse duo, maar de twee minuten voorsprong na het fietsen was niet meer te compenseren. Ook Jeanine Kocken liet een snellere looptijd noteren dan Maya, maar zij verspeelde te veel tijd in het begin van de race. Jeanine werd dertiende.

Geen prominente rol voor onze mannen. Donald Hillebregt, al aardig wat Afrikaanse wedstrijdervaring , was onze beste man op een vijftiende plaats. Jardy van den Heuvel deed goed fietsonderdeel, maar over de hele linie schoot het Nederlands kwartet dit keer te kort. Veel tijd om te acclimatiseren was er niet. Vrijdag kwam de ploeg pas aan, zaterdagnacht vertrokken de meese Oranjes ook weer. Die oersterke Azerbedjaan Rostislav Pevtsov won na Gran Canaria nu in Rabat zijn tweede ITU-race van het prille seizoen. Hij liet twee Fransen, een boel Italianen en Portugezen achter zich alvorens Donald zich – exact 1 minuut later – kwam melden. De andere Nederlanders: 32.Jardy van den Heuvel; 34.Pim Lebouille; 35.Edo van der Meer. Ook de drie Belgische deelnemers moesten met een plekje buiten de top 20 genoegen nemen. Beste Marokkaan was Badr Siwane op een 21e plaats. Hij komt deze zomer ook in Nederland een paar wedstrijden doen.

In het Paasweekeinde nam voorzitter Peter Korzelius van de Oostermeent triathlon Huizen het moeilijke besluit om te breken met de lange (33-jarige) traditie. Hoofdsponsor winkelcentrum Oostermeent trok onlangs het sponsorbudget terug en dat zette de organisatie op losse schroeven. Daarnaast kon de veiligheid van de deelnemers op het huidige parcours niet worden gegarandeerd. ,,Zowel de plotse financiële uitdaging als de organisatorische kant brachten ons in problemen’’ aldus Jorzelius, die onmiddellijk aangaf de voorbereiding op een nieuwe triathlon in 2018 te starten. Die zou dan meer in het centrum van Huizen plaats moeten vinden. De ruim 500 inschreven triatleten van kwart en sprint-afstanden zijn per e-mail op de hoogte gebracht. Jammer. Mooie herinneringen aan deze wedstrijd, die zich over twee provincies (Noord-Holland en Flevoland) uitstrekte en altijd sterke winnaars voortbracht.  Wellicht komen we er deze week nog even mijmerend op terug.

Drie zwemlopen gingen de afgelopen dagen gelukkig wel door. De Belg David de Grooff pakte na een mooi duel met titelverdediger Gerbert van den Biggelaar de winst in de Bredase zwemloop. Het Vlaamse talent Jesse Lormans  maakte het podium compleet. Het drietal kwam dichtbij de drie kwartier-grens. Het ging dus snel in en om zwembad De Wisselslag. Bij de vrouwen ging de winst naar Petra Sloots, die zich dit voorjaar  veel laat zien. Christel Heergrave leverde haar titel in en werd tweede. De halve afstand ging naar de nog vrij onbekende Belg Ruud de Rybel, die Chris Steenbakker klopte. Mooi vrouwenpodium met in volgorde Eva Cornelisse, Linda van Wely en Lynn Lossie. Syb de Jong en Hilde Koole wonnen de ‘kwart-zwemloop’ en de kortste afstand ging naar Stijn Koole en nieuwkomer Elske van der Ven.

De tweede Squadra zwemloop was in Op Noord Eindhoven . De pas 19-jarige Helmonder Bart Cooymans afkomstig uit de zwemsport zette de ervaren Reuselaar René Vosters en Pim Scheiberlich op redelijke achterstand.  Twee weken na haar marathon in Rome was Nicole Loeve (eveneens uit Helmond) fit genoeg voor de winst in deze Squadra-zwemloop. Jeroen Leuverink won dit keer de korte afstand voor de jonge held Jelle van Lanen en Mike Wijnen. Audrey Bams was snelste vrouw. Tim Schussel was van de drie deelnemers op de kortste afstand de snelste. Gelijktijdig met het evenement vond de teampresentatie van eredivisionist Squadra plaats. Daar komen we zeker deze week nog uitgebreid op terug.

De derde was de Runnersworld zwemloop van Groningen. Joost Somsen en Marieke van den Brink wonnen de klassieke 1/10 combinatie. Joost versloeg Ludy Timmer en Michael Cornelisz. De halve afstand leek op papier sterker bezet. Rutger Duursma was sneller dan titelverdediger Erik Schröder en Michel Dubbelboer en bij de vrouwen was Charissa Zijlsta na Venray aan haar tweede zwemloop-zege toe. Bij de jeugd voerden de meisjes de boventoon. Veerle Nieborgh en Sarah Berguis waren allebei sneller dan de eerste jongen Kay van Sleen.

Ander nieuws is natuurlijk de trieste val van Marino Vanhoenacker, juist nu hij bekend gemaakt had op Lanzarote te willen starten. Bij onze trikipedia.be vrienden is alles te lezen over Bink. Ook zijn vele Nederlandse fans wensen hem een spoedig herstel toe.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.