Drama voor Bink; Cannes en Ruddervoorde; Maaike rent weer hard; Fietsbeul Remco – WTJ 466

DINSDAG – Wat een drama voor Marino Vanhoenacker, die juist vorige week vol ambities zijn debuut aankondigde in de Ironman van Lanzarote. Bink zou er zo maar zijn 16e (!) Ironman-zege kunnen behalen, ware het niet hij in het paasweekend lelijk ten val kwam tijdens een fietstraining in Zeeuws-Vlaanderen. Marino liep daarbij een vervelende breuk op in zijn borstbeen. Gecombineerd met een bloeduitstorting moest hij bed houden in het ziekenhuis van Terneuzen, waar de breuk in zijn borstbeen werd vastgesteld. ,,Ik blijf in observatie om hart en longen te monitoren’’, aldus de onfortuinlijke 40-jarige triatleet, die al eens aangaf dat hij vaak na trainingen op Lanzarote kwetsuurtjes opliep. Nu wilde hij het omdraaien. Maar Lanza is hem opnieuw niet gunstig gezind. Hij richt zich op Ironmans in de tweede seizoenshelft. De West-Vlaming was samen met Michael van Cleven, recentelijk winnaar van Portocolom voor een ‘ritje’ van 270 kilometer onderweg toen hij in botsing kwam met een scootmobiel. Van Cleven viel ook, maar hij mankeert niets. Marino complimenteerde het ziekenhuispersoneel van Terneuzen: ,,Ik ben in goede handen, zal de adviezen van de chirurg ter harte nemen.’

Wellicht had Michael er beter aan gedaan hetzelfde te doen als Emma Bilham. Na haar zege in Portocolom toog de Zwitsers/Britse naar Cannes, waar ze haar tweede internationale zege boekte. Hoewel? Op het fietsparcours was veel verkeer en in een gevaarlijke afdaling kwam b.v. Kenneth Vandendriessche ten val. Bart Aernouts, nóg zo’n Belgische wereldtopper, opende zijn seizoen op dezelfde halve van Cannes. Hij werd zesde In de Franse badplaats was Sebastian Kienle heer en meester.

De Fransman Leo Bergère verraste op de tweede plaats voor de winnaar van vorig jaar Etienne Diemunsch. Was dat niet die Fransman, die als belofte op een WK duathlon ooit harder ging dan alle senioren maar toch niet de wereldtitel kreeg? Mooie wedstrijd, maar nauwelijks in tel bij de Nederlanders. Dat bewijst de 685e plaats van Bernard Peeters zijnde de beste landgenoot. Maar toen was Kienle al bijna drie uur binnen…

Ruddervoorde werd in vroeger jaren altijd aardig overspoeld met Nederlanders, maar aan de duathlon-series dit jaar deed zegge en schrijve 1 junior mee. Limburger Thom Schijnen (zoon van Guusje Vrehen) werd tiende bij de B-junioren. De seniorenwinst ging naar Jochen Neyrinck en Lotte Claes.

Goed nieuws uit Limburg. De Zjwamer Paosloup in Swalmen was voor Maaike Caelers aanleiding de loopschoenen weer eens aan te trekken. Ontspannen lopend won de Olympisch deelneemster van Londen de 5 kilometer in het dorp van Cor Lambregts. Dat deed ook Jack Niessen trouwens bij de veteranen. De Driemolenloop in Aarlanderveen leverde winst op voor Marije Hijman. Vader Jan en zoon Bram van der Marel liepen op verschillende afstanden naar de tweede plaats. Sione Jongstra werd ook tweede, maar dan in de sterk bezette Halve van de Haar te Haarzuilens. De Zestig van Texel is een wedstrijd, die zo kort voor het triathlonseizoen niet aantrekkelijk is. Toch won Huub van Noorden de 60 kilometer-race in 4.08.47 uur al is de Zeeuw iets minder vaak in triathlons actief. De Lions Heuvelloop te Overveen ging bij de M50 naar René van Ravenzwaaij. Anne Zijderveld, tenslotte, won de Secure Run van Ameide. En terwijl veel hardlopers zich richtten op Rotterdam liep Roy Lagerburg lekker ontspannen de marathon van Rome. Hij kwam als 87e binnen in 2.48.49. Ramon van der Wilde deed er 3.14 uur over.

Foto Richard Aardenburg

Dé tijdrit van Nederland is toch wel de Knipscheer tijdrit in Almere geworden, georganiseerd door ‘onze’ jongens van Start2Finish (Richard, Jefrey, Jort etc.). De winnaar is een goede bekende uit onze sport: fietsbeul Remco Grasman reed bijna 48 km. in het uur. In de top dertig verder: 15.Steff Overmars; 17.Tim Hezemans; 21.Leo Gödde; 22.Johan Boonstra (niet verleerd); 23.Kevin Gideonse; 24.Koen Maris en 44.Siem-Jan Stam zaten veel triatleten vooraan tussen de specialisten. Bij de vrouwen was Marjan Andringa derde, Liane van Egmond vijfde, Miriam van Reijen zesde, Deborah Ghyselen achtste en Yvette van Wegen tiende.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.