Ouders langs de lijn; WK IM 70.3 in Nice; Trijnie; Edo; Nieuw bestuur NTB en voorbeschouwen – WTJ 469

DONDERDAG – In mijn bescheiden wielerperiode als jeugdrenner was het schering en inslag. Ouders om het hardst schreeuwend aan het dranghek en na afloop als zoonlief weer eens geen prijs reed de huid vol schelden. Vandaag brachten mijn krant het bericht van een jochie van zeven dat bij voetbalclub RBC is weg gestuurd omdat zijn ouders zich langs de zijlijn niet wisten te gedragen. De moeder in kwestie zit zo dadelijk in RTL Late Night. Ik zou zeggen: oordeel zelf. Eén ding is wel zeker: het ventje – naar verluid een groot voetbaltalent – is in deze zure kwestie kind van de rekening.

Het bovenstaande staat mijlenver van wat we in tri- en duathlonsport meemaken. Denk ik althans. Mijn dochter is ook in training voor de triathlon in Oud Gastel, maar ik zal de laatste zijn die haar stijf foetert. Los van dat het lastig is met een microfoon in de hand, hoort het plezier bij  haar en alle triatleetjes voorop te staan. Met zijn allen houden we ons aan normen en waarden, die voor het dagelijks leven maar ook in de sport gelden.

Dat gezegd hebbende gaan we naar de laatste nieuwtjes. Zoals de bekendmaking van de World Triathlon Corporation om over twee jaar het wereldkampioenschap 70.3 Ironman weer in Europa te houden. Nice, een stad met een enorme triathlontraditie, krijgt het WK 2019 toegewezen. Het is na Zell am See twee jaar terug de tweede keer dat WTC de ‘halve Ironman’-WK in Europa houdt. Chattanooga USA is dit jaar aan de beurt, Port Elisabeth is volgend jaar de eerste Afrikaanse stad voor dit WK. Vooralsnog blijft het WK Ironman in Kona, Hawaii. Maar met die Chinese machthebbers weet je het maar nooit.

 

Ik zag een foto van Trijnie Roozendaal-Rep voorbij komt. Onverwoestbare vrouw uit Oostzaan, maar ook Trijntje komt wel eens iets tegen waardoor het machientje even hapert. Ze dacht dat ze naast schaatster, triatlete nu ook voor Epke Zonderland kon doorgaan. Helaas gleed ze van de rekstok en liep daarbij een polsbreuk op. Zes weken verplicht rust voor Trijnie, da’s bepaald een straf. Geen Mallorca-race, maar van onze kant wel veel sterkte gewenst.

Helemaal hersteld van een soortgelijk stuntje is wel Edo van der Meer en dat blijkt want na de Triatloon-winst en een ITU-uitstapje naar Rabat is Edo zondag bij De Mirandabad-race zowel op de run-bike-run in de ochtend als de triathlon in de middaguren actief. Organisator Lars Vreugdenhil zegt het met de RBR nog één keer te proberen. ,,Maar het aantal inschrijvingen is echt te laag.’’ Daarna komen ongeveer 80 scholieren van het ROC in actie. Vanaf half twaalf gaan de triathlonseries in het binnenbad te water. Daar geen zorgen over, want 400 triatleten staan te popelen om het seizoen af te trappen. We zijn bang dat het weer een koude aflevering wordt. Anderzijds: als er 1 organisatie flexibel is plus een hondstrouwe vrijwilligersploeg, dan zijn het de Amsterdam Triathlons wel. Vrijwilligers waar de organisatie van het NK Nieuwkoop (35e editie!) naar op zoek is, getuige een bericht in het Alphens Nieuwsblad.

Het bestuur van de Nederlandse Triathlon Bond heeft twee nieuwe leden. Job Eijsink en Nicole Eyssen zijn tijdens de voorjaarsvergadering van de Triathlonraad gekozen, voorzitter Wim van Oijen en vice-voorzitter Martin Breedijk werden herkozen. Welkom aan de nieuwkomers. Triatleet Job kennen we onder meer als voorzitter van GSTV Tritanium en coördinator van het wintercircuit. Nicole Eyssen zat al eerder in de Triathlonraad, was beleidsmedewerker bij de KNWU en is redacteur bij Arko Sports Media. Welkom aan de nieuwe bestuurders.

We gaan een beetje voorbeschouwen. Morgen, vrijdag beginnen in Auckland de World Master Games geloof ik. Maakten we daar niet grapjes over op 1 april. Afijn, we zullen zien. Zaterdag opent het Nederlandse triathlonseizoen dan echt met de sprint van IJsselmuiden en zondag meteen De Mirandabad triathlon Amsterdam. Zwemlopen zijn er in Hulst en Purmerend. De noordelijke run-bike-run van Ter Idzard belooft weer een heftige editie te worden. De Challenge Gran Canaria is ijzersterk bezet. De Strongman Japan bleek niet vorige week, maar volgende week. En wat gaat Bas Diederen zaterdag doen op de Ironman Texas? Vragen waar we allemaal komende dagen antwoord op gaan krijgen.

Morgen nog iets uitgebreider over deze wedstrijden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.