Squadra presenteert zich; kleinere triathlons; hulde aan Teun en Simon; Slots Maastricht – WTJ 467

WOENSDAG – We hebben niet zo gek veel teampresentaties meegekregen, maar ach: over elf dagen is iedereen bijeen op Super Sunday in Arnhem. Eén team maakte er afgelopen weekeinde wel werk van en daar komen we dus nog op terug. Want de Squadra zwemloop Op de Noord te Eindhoven trok misschien sportief gezien wel het sterkste publiek ooit. De complete Squadra-formatie moedigde eerst de deelnemers aan om zich vervolgens aan de media, sponsors en supporters te presenteren. Het is opnieuw een indrukwekkend gezelschap, waarvan Theo Reitsma zou zeggen ‘dit is een goed stel hoor’.

Bij het maken van de foto waren vanuit de teamstaff Hans van der Hijden en Rik op het Veld nog volop bezig met opruimen van het parcours van de zwemloop. Zij ontbreken op de foto. Ten overvloede wellicht geven we de namen van links naar rechts door. Staand: Robert Peeters (staff), Robin den Oudsten (staff), Peter Hogervorst (staff), Vincent Böhm (atleet/fysiotherapeut), Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Mark Hamersma, Tim van Hemel, Nina Dumoulin (communicatie), Koen de Haan (coach), Thomas Steurbaut (coach). Gehurkt: Terrence Olaria (atleet/coach), Erwin van Beek (staff), Jonathan Wayaffe, Neal van Vaerenbergh, Devi Wolthuizen en Youir Vaes.

Natuurlijk is het team er alles aan gelegen de vorig jaar op Triteam Rotterdam verspeelde landstitel te heroveren. Als de toppers het steeds goed kunnen inplannen met hun internationale wedstrijdprogramma’s geldt Squadra beslist weer als topfavoriet. Maar de concurrentie zal ook niet stil gezeten hebben. Het belooft een mooie Eredivisie Teamcompetitie 2017 te worden. Jardy van den Heuvel is overgestapt naar Ask4Benefits-Kijani. In de toekomst kan Squadra rekenen op jonge Belgische talenten die via SP & O en de eigen Triathlonacademie worden klaargestoomd voor het grote werk. Goede ontwikkelingen dus rondom Eindhoven en de grensstreek.

De triathlon van Eibergen is nog ver weg, 9 september om precies te zijn. Voor de 170 deelnemers is het alvast goed te weten dat het steeds wisselende parcours van de afgelopen drie jaar nu hetzelfde blijft als in 2016. Toen moest de organisatie vanwege werkzaamheden aan de N18 ujitwijken naar Mallem en dat is goed bevallen. ,,Een superleuk parcours’’, zegt Frank van Amersfoort. De deelnemers komen ook langs het huis van voormalig toptriatleet Henri Kiens, die zijn opvolgers vanuit de tuin altijd even komt aanmoedigen. Ook dit jaar kunnen alle deelnemers gelijktijdig starten op deze sprintafstand. In de jaren tachtig was Eibergen een triathlon van het niveau Holten en Weert. Nu krijgen de recreanten voorrang.

Een omgekeerde triathlon wordt op 13 mei gehouden in Bennekom. Eerst 5 kilometer lopen, dan 20 kilometer fietsen, dan 500 meter zwemmen en afloop een barbecue in zwembad De Vrije Slag. De organisatie is in handen van het Alpe d’Huzesteam Amac Aerospace. Meer nog dan in Eibergen staat hier het gezellig meedoen voorop. Snelle jongens zijn welkom, mits ze natuurlijk de portemonnee trekken voor het goede doel: de kankerbestrijding.

Waardering voor de prestaties van atleten daar draait het om. In de gemeente Moerdijk hebben ze dat goed begrepen. Ze gaven Teun Sweere tijdens het wielercafé de sportpenning van de gemeente. Uitgereikt door burgemeester Jac Klijs.

En in Canada werd de allereerste Olympisch kampioen Simon Whitfield opgenomen in Canada’s Sports Hall of Fame. In beide gevallen meer dan terecht.

Morgen gaan we uitgebreider voorbeschouwen op het weekeinde. Het zal toch wel wat beter weer worden dan vorig jaar bij De Mirandabad zeker? Waar ik nu al naar uitkijk is de Challenge Mogan Gran Canaria. Een paar weken na de ETU-Cup race staat daar een halve op het programma. Twee grote blikvangers: de huidige Olympisch kampioen Alistair Brownlee en wereldkampioene lange afstand Daniela Ryf. Voor Alistair zijn eerste Challenge ooit, Daniela was vorig jaar in Roth actief.

Tot slot. Zaten we sinds 30 maart zowat dagelijks op de Ironman site te kijken of de Maastricht-slots voor Kona al verder uitgedeeld waren, komt collega Hans vandaag met het nieuws dat zijn landgenote Karen Steurs één van de gelukkigen is. Karen is terug van weg geweest. Na Mark van der Pol zijn er van Nederlandse zijde geen nieuwe ‘lucky birds’ bijgekomen. Blij van hun inschrijving voor Maastricht zijn wel de Fin Tero Setola, de Brit Martin Fuller, de Luxemburgse Tanja Hoffmann en de Spanjaard Javier Martinez Gramage. Nog 3 slots te gaan…

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.