Preview IJsselmuiden, Ter Idzard, Amsterdam, Hulst, Purmerend, Bas in Texas – WTJ 470

VRIJDAG – Nachtvorst en overdag amper een graad of tien. En toch gaan we gewoon officieel los met de eerste Nederlandse triathlons. IJsselmuiden heeft opnieuw de primeur. In het zwembad van sportcentrum Sonnenberch duiken de deelnemers het seizoen in voor de Wezenberg triathlon. Klaas-Jan Arkema en Saskia Bekhuis wonnen de primeur, vorig jaar waren het Marcel Gierman en Marleen Stoel die het toch wel recreatief bedoelde evenement naar zich toetrokken. Marcel is er weer bij evenals zijn runner-up Michel Dubbelboer. Het is vroeg opstaan voor de snellere boys en girls, want die gaan om 9 uur te water. Tien series in totaal. Op de prachtige website www.triathlonijsselmuiden.nl is alle info te vinden.

Van het schilderachtige Overijsselse plaatsje naar het hoge noorden, naar Ter Idzard. Het zal wel gevoelsmatig zijn, maar ik heb het idee dat het altijd bar en boos weer is als de Lenis Run-bike-run plaatsvindt. En ook dit weekeinde zal het voorjaar helaas ver te zoeken zijn. Maar zitten de 90 deelnemende duatleten daarmee? Geloof van niet. Om elf uur gaat de zogeheten korte afstand van start, tien minuten later de sprint. De wedstrijd vertrekt uit het 310 inwoners (!) tellende Friese dorpje met parcoursen in het fraaie buitengebied om uiteindelijk weer in het gehucht terug te keren. Prijzen zijn er voor de winnaars, maar ook voor de snelste Stellingwervers. Favorieten zijn titelverdediger Jan Meysmans, Bas van Beek, Harm-Jan Stuut, Marjan Andringa (winnares 2016) en Franciska Schutter. Het is de twaalfde editie van de Lenis RBR in misschien wel het kleinste dorp van Nederland waar een tri- dan wel duathlon wordt georganiseerd. Ook de sprintafstand is doorgaans sterk bezet. Met Robert Beute, Jesse van Nieuwenhuyse en Marijn de Jonge is dat inderdaad het geval.

Van het nietige Ter Idzard naar de grootste stad van ons land. Het kan allemaal in duursportland. Want zondag is het prijs met De Mirandabad-races. Hoe het weer ook is, gezwommen wordt in het verwarmde buitenbad vernoemd naar de Joodse politicus en diamantbewerker Salomon De Miranda (dus ja dat lidwoord moet je erbij uitspreken). De derde editie heeft geen Teamcompetitie meer nadat vorig jaar de Eredivisie nog de wedstrijdcyclus opende. Het nieuwe fietsparcours is om het Amstelpark heen en langs de Amstel en het hardlopen is vervolgens door het prachtige Martin Luther Kingpark. Om 10.15 uur gaan de duatleten weg. Vanaf 10.30 uur de scholieren en vanaf 11.00 uur negen series triathlon. De snelle mannen gooit Lars Vreugdenhil om 15.00 uur in het water, een half uur later doen dat ook speedy women. Edo van der Meer, vorig jaar met zijn Canyon Fusion-team, de beste kon dat zondag weer wel ’s worden. Op de run-bike-run lijken zijn beste kansen. Bijna vijf uur later in de sprint triathlon komt hij onder  meer Leo Gödde, Joost Somsen, de broers Daan en Tim Jacobs, Auke Geurts en golden oldies Casper van den Burgh en Martin Breedijk tegen. Bij de vrouwen staan Lysbet de Boer, Nienke van Dieren en Josta Bolhuis aan het vertrek.

Twee zwemlopen zijn er in Nederland. Zeeuws-Vlaanderen, waar vorige week Marino Vanhoenacker nog zo hard ten val kwam, heeft de tweede Reynaertland zwemloop te Hulst op zaterdag. Het is de vierde en een-na-laatste in het Frijters zwemloopcircuit. Vaste mannen als Lars Baeyens, Jesse Lormans en – winnaar van de eerste editie Erwin Langeler zijn van de partij. Eva Cornelisse is favoriete op de korte afstand. Zwembad Reynaertland dus en het lopen eindigt op de atletiekbaan van RKHAV Hulst. Zondagmorgen om 8.30 uur gaat in het Leeghwaterbad (what’s in a name!) de zwemloop van Triathlonvereniging Purmerend beginnen. Vorig jaar waren Rinse van de Ouweelen en Brenda Zwarthoed prima winnaars. Wellicht verdedigen zij hun titels. De startlijsten staan niet online, maar we laten ons graag verrassen.

Op de Memorial Hermann Ironman van Texas kijken we uit naar de race van Bas Diederen. Het is afwachten wat Bas kan op de marathon na zijn niet malse val een paar weken geleden in Galveston. Hij is in Texas gebleven om te herstellen en trainen voor deze belangrijke Ironman. Zwemmen en fietsen lijken goed te gaan, maar daarna? Bas komt onder meer Jordan Rapp, Ronnie Schildknecht, Tyler Butterfield, Andrew Starykowicz en Jarrod Schoemaker tegen. Kelly Williamson, Tine Deckers en Celine Schaerer (paar jaar terug nog in de Teamcompetitie uitkomend) zijn favorietes. In de agegroupers komen we Derk de Korver en Ewoud Hulsewe. De race herbergt 75 slots voor Kona. Challenge Gran Canaria onmiskenbaar met twee kleppers: Alistair Brownlee en Daniela Ryf. Verder nog de halve Sevilla, twee 70.3 in Latijns Amerika, twee XTerra-races, de Strongman Japan en een ITU-race op Barbados.

Trek voldoende warms aan alvorens na het zwemmen op de fiets te stappen. Maak er een leuk weekeinde van. Hier gaan we verder met de voorbereiding op de 33e Vlietloop Oud Gastel. Dat is die halve marathon van Yvonne van Vlerken vorig jaar. Kijken of we Yvonne nog een keer kunnen laten invliegen op Koningsdag. Tot zondag!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.