Bas content, Dirk niet; winst Jasmijn in Gran Canaria; IJsselmuiden, Ter Idzard en Hulst – WTJ 472

MAANDAG – Bas Diederen nog wel even gesproken over zijn Ironman Texas. Over het zwemmen en fietsen was hij meer dan tevreden. ,,Maar bij het lopen ondervond ik nog wat naweeën van de val. In kon de marathon in ieder geval uitlopen. Dat was al heel wat, want een week eerder was lopen geeneens een optie.’’

Tevredenheid bij Bas, ontevredenheid bij Dirk Wijnalda. Zijn zeventiende plaats op de Challenge Mogan Gran Canaria was beneden het verwachtingspatroon van de Bunnikker. ,,Dit was niet mijn beste race over een halve afstand en dat is een understatement’’, aldus de Hellas-man, ,,Te veel fouten gemaakt en andere dingen, die niet lekker liepen. Maar het was pas de eerste race van het seizoen. De volgende wordt stukken beter.’’ Die volgende is de Challenge Lissabon op 7 mei. Dirk is een trouwe factor geworden in de Challenge wedstrijden en dat bracht hem vorig jaar ook hoog in de eindrangschikking. We hebben er alle vertrouwen in dat de diesel uit Utrecht gaandeweg het seizoen op stoom komt. Het was overigens voor Alistair Brownlee niet zijn eerste winst op een wat langere afstand dan de Olympische. Twee jaar terug was hij in Abu Dhabi ook al eens succesvol. Maar toch was het wel de eerste stap naar het langere werk. Acht minuten scheidden hem van de runner-up Pieter Heemeryck, die op zijn beurt weer vier minuten voor lag op de tweede Brit Mark Buckingham. Acht Nederlanders aan de start onder wie Jasmijn van der Burg, die winnares werd bij de jongste agegroup en zestiende in totaal. Grote verschillen toch wel in winderig Gran Canaria want de Texelse verloor 1.05 uur op winnares Emma Pallant. Het was een Britse zondag met Lucy Charles op slechts zes seconden van haar landgenote en daarna de Zwitserse Queen of Triathlon Daniela Ryf, die drie minuten moest toegeven. Eerlijk is eerlijk: Daniela kwam wel recht van de Zuidafrikaanse Ironman vandaan en ook zij is maar een mens. Met een negende plaats voor Mark te  Riele bij de M45 sluiten we dit hoofdstuk op Gran Canaria af.

 

Op dezelfde zaterdag was er op het Spaanse vasteland ook de halve van Sevilla. Niet aangesloten bij een circuit, maar toch het dubbele aantal deelnemers (410) van Challenge Gran Canaria. Minder internationaal, dat wel. Gonzalo David Orozco was de vrij onbekende Spaanse winnaar, Maria Pujol Perez bij de vrouwen timmerde iets vaker internationaal aan de weg. Eén Nederlander: Ruud van den Broek van TV Hilversum werd 70e in totaal, maar daarmee wel beste bij de mannen 50.

Maastricht-winnaar Igor Amorelli won in eigen land de 70.3 Ironman in Palmas, landgenote Beatriz Neres was beste vrouw. Ook in Latijns-Amerika de 70.3 Ironman in de Peruaanse hoofdstad Lima. Weer een land gewonnen voor Ironman/World Triathlon Corporation. Goed veld met Andy Potts en Heather Jackson als grootste klasbakken. Globetrotter Jos Balk deed mee en was op de 890e plaats onze beste landgenoot. Vincent Blok volgde een uurtje later op een 1080e plaats. Ja, niemand blijft hier onopgemerkt.

Maar nu moeten we toch echt naar de Nederlandse wedstrijden De ouverture in Ijsselmuiden. Met 7 graden buitentemperatuur een van de koudste triathlons ooit. Marcel Gierman had er ook last van, maar hij won wel. Z’n 56e overwinning, binnenkort plaatsen we die mooie lijst hier. Michel Dubbelboer moest dit keer Edwin Rozeveld tussen hem en de winnaar dulden. Bij de vrouwen maakte atlete Nikki Olde Monnikhof uit Oldenzaal haar debuut op een triathlon. Nikki kwam, zag en overwon. Ik dacht, waar ken ik die naam van? En jawel hoor. Dit mooie debuut behoort toe aan de partner van niemand minder dan Mark Oude Bennink. Mochten ze ooit trouwen krijgt Nikki wellicht een hele lange achternaam. Alle gekheid op een stokje. Ze was sneller dan Anouschka Hof en Fleur Wilmsen, vrouwen met iets meer triathlonervaring. De Vaktoppers was het beste trio-team.

De Belg Jan Meysmans mag graag buiten zijn  land run-bike-runs doen. Frankrijk, Italië en Nederland: overal duikt zijn naam op. De sportman uit Asse toog zaterdag naar dat piepkleine Ter Idzard voor de run-bike-run. In Hoorn was Jan als de beste en nu stond er opnieuw geen maat op de sterke Belg. Hij klopte in de Friese wedstrijd Bart Hoeksma en Bas van Beek. Hij was wel een minuut minder snel dan vorig jaar toen hij ook al voor een Belgische zege in Fryslan zorgde. Ook wielrenster Marjan Andringa-van der Woude verdedigde met succes haar winst van 2016. Dit keer met Franciska Schutter en Arlana van Ommen naast haar op het podium. De sprint afstand ging naar Trimate Marijn de Jonge en Tanja de Boer, allebei uit Utrecht. De laatste is Hellas-atlete, niet te verwarren met Tanya de Boer, die tien jaar geleden voor internationale triathlonsuccessen zorgde. Het beste duo was een tweetal namens Hac’63 uit Hoogeveen.

Van de drie zwemlopen werd de wedstrijd van AV Triathlon Amersfoort afgeblazen wegens te weinig deelnemers. Op zaterdag was in het land van Reinaart de Vos, Hulst dus, de Zeeuws-Vlaamse zwemloop. De steeds sterker wordende Jesse Lormans klopte Roosendaler Erwin Langeler, die zijn titel kwijtraakte. Bij de ‘madammekes’ een Vlaamse onderonsje met Ellen de Kimpe en Eline Desaunois en de Terneuzense Emke Erpelinck op drie. Geen K3, maar E3 in dit geval. De korte afstand was voor Ruben Martens en wederom voor Eva Cornelisse. Nog kortere afstanden waren er ook met winst voor de jonge Belg Koen Schutyser, voor Annelon Marsman, voor Stijn Koole en voor Anouk Struyf (B).

Morgen ronden we de wedstrijdverslagen uit het weekeinde af en kijken we vooruit naar de Koningsdag. Voor Brabant is dat Vlietloopdag Oud Gastel! Beetje selfpromotion kan geen kwaad toch?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.