Urban double voor Edo; Gert en Brenda winnen Purmerend; Chrissie Wellington is terug – WTJ 473

 

DINSDAG – We gaan vrolijk verder met wedstrijdberichten uit het voorbije weekeinde. Al wel aangestipt in het zondagse WTJ, maar verspreid over de week iets uitgebreider. Aangekomen bij De Mirandabad Triathlon. Het is amper te geloven dat vier jaar geleden in onze hoofdstad slechts een triathlon bestond: op en rond de Sloterplas, Nieuw-West. Inmiddels kun je – bij wijze van spreken – wekelijks een Mokummer driekamp beoefenen.

Zondag was het de Pre-Super-Sunday: De Mirandabad run-bike-run en triathlon. Anders dan vorig jaar bleef het gelukkig droog, was het wel koud maar brak gaandeweg de dag ook de zon door. Bij de run-bike-run was het echter bibberen geblazen. Organisator Lars Vreugdenhil probeerde het nog eens met een duathlon, maar moest constateren dat de animo erg mager was. Slechts tien deelnemers. Gelukkig was de winnaar een topper: Edo van der Meer, bezig aan een geweldige inhaalslag na een gedwongen rustperiode. Edo dacht, als ik dan toch vanuit Maastricht naar Amsterdam rij, kan ik er maar beter een lang sportdagje van maken. Dus rustte hij wat uit na zijn zege op de duathlon waarin hij Ulco Keegstra en Dennis Koornen achter zich liet om zich in de middag op te maken voor de triathlon. Op de RBR ook triathlonpionier Kees Vaneman, die zevende werd. Twee vrouwen van wie Esther Noorlander de beste was.

In alle opzichten was de tegenstand voor Edo ’s middags sterker. Maar zelf voelde hij zich ook fitter dan bij de RBR. In de door hem als ‘urban triathlon’ bestempelde klopte Edo het jonge talent Tristan Olij – vorig jaar winnaar in Abbekerk – en Tim Jacobs. Zijn tweelingbroer Daan kwam als vijfde over de schitterende finishlaan in het Martin Luther Kingpark. Jonkie Ruben Slot was goed voor een zevende plaats. Bij de vrouwen won luchtmachtofficier Andrea Jochems. De Kijani-atlete bleef master Paula van der Pouw en gymjuf Julia de Leeuw (allebei uit tri-Mekka Weesp) voor. Was de deelname met een paar honderd triatleten goed te noemen, de kou hield het grote publiek jammer genoeg afzijdig. Beste team was Shinsplint met Joeri en Jesper Vrouwenvelder en Myrthe Praat op de fietes. Bij de scholieren keerde Jens Blijleven als eerste terug onder de finishboog in de Amsterdamse kleuren. Op naar 6 mei, de eerste Bosbaan-triathlon.

De tweede zwemloop van het weekeinde was in Purmerend. Nog genoeg Noord-Hollandse duursporters over en Gert Brinkman als prima winnaar voor Michael Krijnen en Johan Postma. Brenda Zwarthoed ging met haar winst op herhaling en wel vóór Saskia Veerman en Jeannette Lebouille. De korte afstanden gingen naar Rens van Beek, Michaels vrouw Dagmar Krijnen-van Dijk, Julian Broodman en de rappe Selina Franken.

Nog even naar het buitenland. De XTerra-races op Cyprus waar de Belg Yeray Luxem en de Hongaarse Brigitta Póor en op de Philippijen/Cebu waar Zuidafrikaan Bradley Weiss en de Oostenrijkse Carina Wasle de zware wedstrijden naar hun hand zetten. Op Cyprus kon overigens niet gezwommen worden: bijgevolg een crossduathlon. De Strongman Japan is met zijn 33e editie de oudste en meest legendarische triathlon in het land van de Rijzende Zon. Cameron Brown had de wedstrijd al heel lang op zijn bucket-list staan. Nu kwam de Kiwi en hij won prompt. De andere Japanse uitslagen laten altijd even op zich wachten of zijn – vanwege de Japanse tekens – onleesbaar. Nederlanders waren er niet, zoveel is zeker.

Twee opvallende uitslagen uit de London Marathon nog. Triatleet Matt Sharp scoort een onwaarschijnlijk snelle 2.17.45 uur en wordt er derde mee bij de agegroupers. En wie liep daar als dertiende vrouw in 2.49.01 bij London Bridge The Mall over de finish? Jawel, Chrissie Wellington. Triathlon-grootheid van weleer en we gaan ze dit jaar nog vaker meemaken. Let maar op.

De koudste Vlietloop in 33 jaar tijd? Waarschijnlijk niet, want vorig jaar kwam het kwik ook niet boven de 9,4 graden uit. Mooie wedstrijden toen met Jeroen van Damme en Huub Maas als winnaars op de halve marathon en 10 kilometer en een ijzersterke, haast over het parcours zwevende Yvonne van Vlerken in 1.17 uur over 21 kilometer. Het is weliswaar de drukste hardloopdag in Nederland met zo’n 60 (!) Oranjelopen, toch bent u meer dan welkom in het immer gezellige Oud Gastel. Ruud en ondergetekende zijn er ook, als dat geen reden is om er bij te zijn!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.