Pijn in een race: hoe ga je daar doorheen? – Sportpsycholoog en triatlete Daniëlle Vermeulen van Animo Sportpsychologie geeft tips

Pijn in een race: hoe ga je daar doorheen?

Het is zover, het triathlon seizoen van 2017 begint! Misschien start je zondag wel in Arnhem, of doe je ergens in de komende weken de eerste triathlon van het seizoen. Spannend! De eerste wedstrijd is altijd weer superleuk, maar wat kan het toch pijn doen aan je benen. Vooral die fiets-loop wissel is vaak een uitdaging, auw!

Pijn kom je als triatleet wel vaker tegen, op verschillende manieren. Het kan pijn in je spieren zijn van een duurinspanning, maar ook pijn door vermoeidheid, verzuring of bijvoorbeeld blaren. Hoe kan je hier mentaal het beste mee om gaan?

Pijn

Pijn is een signaal van je lijf, en je natuurlijke reactie is om daar direct op te reageren. Weg die pijn! Als jij per ongeluk in je vinger snijdt, dan stop je met snijden. Als jij je vingers brandt aan de oven, dan trek je je hand terug. Met sporten is dit natuurlijk anders, vaak wil je helemaal niet stoppen als je pijn voelt, maar wil je er juist doorheen. Er zijn natuurlijk bepaalde vormen van pijn die je beter niet kan negeren, dus pas altijd op dat je jezelf ook niet sloopt. Triatleten hebben daar soms toch een handje van. Ook al wil je er niet altijd aan toegeven, vaak voel je zelf wel aardig goed aan wanneer het niet meer verantwoord is om door te gaan. Maar tijdens een triathlon zijn er dus ook bepaalde vormen van pijn, zoals pijn van verzuring of vermoeidheid, waar je juist níet aan toe wilt geven als je goed wilt presteren. Dat kan soms knap lastig zijn, want ook al wordt soms gezegd van wel, pijn is meestal niet fijn.

Hoe ga ik om met pijn in een triathlon?

Als jij in een race het beste uit jezelf wilt halen, dan wil je pijn dus tot op bepaalde hoogte kunnen negeren. Vaak is de pijn alleen het enige waar je aan kan denken op dat moment. En denken: ‘Ik wil niet aan de pijn denken’ werkt natuurlijk averechts. Deze drie tips kunnen je helpen dit triathlon seizoen:

  • Zoek afleiding

Het is ergens heel gezond om je aandacht te richten op pijn, maar in een race wil je het soms wat langer negeren dan je normaal zou doen. Eén manier om dit te doen is simpelweg om afleiding te zoeken om je heen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan tellen hoeveel mensen je tegenkomt met een blauw trisuit aan, of hoeveel mensen een pet op hebben. Het kan ook helpen om de race in je hoofd op te delen in verschillen stukjes (waterpost tot waterpost, gebouw tot gebouw, per kilometer, etc.). Doordat je je aandacht richt op iets buiten jezelf, ben je even niet meer bezig met de pijn in je lijf.

  • Focus op dingen die relevant zijn voor je prestatie

Even afleiding zoeken is hartstikke lekker, maar als je echt goed wil presteren dan heb je er nog veel meer aan om je aandacht juist te richten op de dingen die jou helpen om goed te presteren. Techniekpunten zijn hier superhandig voor. Bij het hardlopen kan een techniekpunt zijn ‘schouders ontspannen’, of ‘hoge knie inzet’. Bij zwemmen kan je gaan letten op het lang maken van je slag. Als je hoofd vol zit met nuttige techniekpunten dan ben je niet meer bezig met de pijn. Het werkt het beste als je van tevoren al bedenkt op welke techniekpunten je gaat letten, zodat je dat niet tijdens de race nog hoeft te doen.

  • Herformuleer de pijn op een positieve manier

Pijn brengt vaak een hoop irritante gedachten met zich mee. ‘Ik ga het niet meer volhouden’, ‘Nu ga ik instorten’, of ‘Ik kan het niet’. Het is vaak niet eens de pijn, maar juist de gedachten die ervoor zorgen dat je aan de pijn toegeeft en gas terugneemt. Daarom kan het helpen om op een andere manier over de pijn te denken. Wil pijn ook niet zeggen dat je ‘Er alles uit aan het halen bent’?, of dat je ‘Nu echt keihard een het racen bent’? Door je pijn op een positieve manier uit te leggen zal het je juist motiveren om door te gaan en er écht alles uit te halen.

Aanstaande zondag mag ik ook zelf in Arnhem starten met m’n team, en ook voor mij wordt het de eerste triathlon van het seizoen. Een mooie test dus om er zelf alles uit te halen!

Nieuwsgierig naar sportpsychologie? Volg de Facebookpagina (link: https://www.facebook.com/animosportpsychologie/) van Animo Sportpsychologie om op te hoogte te blijven, kijk op de website (link: http://www.animo-psychologie.nl) of stuur een mailtje naar danielle@animo-psychologie.nl!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.