Arnhem wacht een invasie van triatleten; Deventer durft en ook EK RBR Soria – WTJ 475

DONDERDAG – Van alle Koningslopen maken we nu nog geen bericht. Een organisator moet na afloop immers gewoon opruimen. Zo gaat dat in onze tak van sport. Maar we hebben zo wel de tijd om alvast naar het weekeinde te kijken.

De Teamcompetities gaan los en dan kun je stellen dat het Nederlandse triathlonseizoen echt gaat beginnen. Nog niet in het open water uiteraard, we zitten pas eind april. Critici vinden dat zo’n nationaal topcircuit niet thuishoort in een zwembad, maar dan gaan ze voorbij aan het feit dat de ‘roots’ van de Teamcompetitie (lees: Eredivisie) toch echt in het zwembad op de Campus van de TU Enschede liggen. Ook vorig jaar opende de cyclus in een zwembad, toen De Mirandabad. Erg logisch dus dat we/jullie zondag weer het Klarenbeek buitenzwembad in duiken. Voor alle teams geldt dezelfde opdracht: 475 meter zwemmen oftewel 19 banen in het 25-meter bad. Daarna 20 kilometer fietsen over het schitterende en glooiende parcours dat onder meer Burgers Zoo passeert. En ook het bosrijke loopparcours bevat drie steile hellingen.

Het ‘bijprogramma’ is de Arnhemse Triathlon Uitdaging. Kortere afstanden en vooral regionale teams. En niet met een team de afstand samen afleggen, maar een trio-estafette. De organisatoren zijn vier jaar bezig, maar over het houden van een team-triathlon hoef je ze niks meer te vertellen.

Wij kennen in Brabant met carnaval het fenomeen Super Tuesday, maar zondag is het dus Super Sunday bij de Runnersworld Team Triathlon Arnhem. Alle 252 teams uitkomend in Teamcompetities (van 4e divisie tot Eredivisie) komen samen. Maak het maal vier en je hebt dik duizend triatleten van hoog tot laag tezamen op een waarschijnlijk al weer lekker lentedag. Alle ingrediënten voor een dagje pure triathlonpromotion. Het derde team van TTB uit Bodegraven bijt om 9.30 uur het spits af. Het team komt uit in de 4e divisie Zuid. Om 10.10 uur duikt Triteam Holten 2 in het chloor als eerste ploeg van de 4e divisie Noord. Maaspoort/TGV uit Brielle is de eerste zuidelijke 3e divisionist om 10.50 uur. De noordelijke 3e divisie verschijnt vanaf 11.30 uur ten tonele met TV Purmerend. Aan de lopende band (elke anderhalve minuut) gaat een volgende ploeg te water. De Schuitema 2e divisie zuid vrouwen start om 12.10 uur. Veertig minuten later gaan de mannen ook weg met als eerste Ironmanagers NL. Het gaat maar door met 13.20 uur Triami Deventer (2e divisie Noord vrouwen), Sanders Puzzelboeken/Aquapoldro 2 is om 14.00 uur de eerste van 2e divisie Noord mannen. Steeds hoger – en waarschijnlijk sneller gaat het naarmate de dag vordert. De 1e divisie vrouwen en Ferro Mosae 2 storten zich om 14.30 uur in het avontuur. DTC Heerhugowaard zit in de 1e divisie mannen en mag om 15.00 uur los.

De apotheose volgt om 15.30 uur als het AV Impala vrouwenteam de Eredivisionisten inluidt. De kampioenen van vorig jaar, Hellas, zijn om 15.41 uur aan de beurt. De mannen Eredivisie hebben het langst moeten wachten, maar zij breken om kwart voor vier los: Rainlegs/TTW is de eerste en de landskampioenen Triteam Rotterdam mag dan om 16.03 uur (dus 6,5 uur later) laten zien dat ze dit jaar opnieuw favoriet zijn. Het voert te ver om de toppers te vermelden. Zoals gezegd, het is makkelijker om te zeggen wie er niet zijn. Kortom: Rachel Klamer, Danne Boterenbrood,  Kirsten Nuyes, Maya Kingma, Marco van der Stel, Menno Koolhaas, Jorik van Egdom enzovoorts enzovoorts. En dan hebben we het nog niet over de buitenlandse deelname  gehad. Komt dat zien, komt dat zien!

Je zou denken dat het niet wijs is om op dezelfde dag nog een triathlon in Nederland te houden, maar bij Triami (zelf deelnemers in de Teamcompetities) staat diezelfde zondag toch de 1/8e triathlon op het menu. In het Borgelerbad in de Koekstad gaan tussen 10 uur en 13.15 uur tweehonderd triatleten om de minuut van start. Deze tijdritvorm was eerder een groot succes op de Flitstriathlon Nijkerk. Geen grote namen, wij tippen Nikki Olde Monnikhof en het jonge talent Maël Plasschaert.

Behalve de Twente Marathon was afgelopen weekend de Roermond City Run een groot wegatletiekevenement. Thomas Cremers werd tweede in de Talentenrun. En ook Jack Niessen was tweede in zijn categorie. Veel VZC-ers deden mee aan de Jan van de Pol Voorjaarsloop in Rhenen. Rob Barel werd bijvoorbeeld vijfde. Het werd sowieso een mooi eerbetoon aan de bijzondere sportman Jan van der Pol. Mariska Visser won de 12 kilometer Oranjeloop in Ter Aar. Monique Haans was de beste in de TRR-Bosloop. En Ineke Ligthart won te Oude Willem (is dat een plaatsnaam?) de Hoeve aan den Wegloop. En tenslotte Erik Leusing, die de Hardenberg City Run won.

Vrijdagavond blikken we terug op de sportieve Koningsdag en vooruit naar de internationale evenementen. Het is immers zaterdag ook de grote dag voor Nils Pennekamp, Thijs Wiggers, Niels te Pas, Thomas Cremers, Peter Strating en Henry Dullink op het Europees kampioenschap duathlon in het Spaanse Soria. Tja, zonder de titelverdediger. Jorik van Egdom houdt het wat dichterbij huis. Het teambelang roept.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.