Lintjesregen over mensen uit de triathlon; Niels Esmeijer is terug met topmarathon! – WTJ 474

 

WOENSDAG – Het heeft Zijne Majesteit behaagd. Het was Lintjesregen vandaag. Voor lijstjesfreaks (zoals ik) weer zo’n uitdaging om uit te vogelen wie er allemaal tot de gelukkigen behoren. De meest bekende ridders in triathlonland zijn wat mij betreft Rob Barel, Jan van der Marel en Bert Vreeswijk. Zij kregen hun onderscheiding al weer een aantal jaren geleden.

Van heel veel gedecoreerden weet ik het waarschijnlijk geeneens. Vandaag kreeg in mijn West-Brabant Han Brink (73) een lintje. Zegt u ongetwijfeld weinig, maar hij verrichtte pionierswerk met de organisatie van de triathlon in Hoogerheide waar al in 1982 een wedstrijd gehouden werd ‘de 100 van’. Vijftien jaar lang organiseerde hij triathlons, survivalruns en langlaufevenementen. Aan de andere kant van Nederland, in het Friese Stiens, werd Conny van Sluijs (69) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Conny is zwemtrainer bij zwemclub Middelsé in Stiens, helpt mee bij de plaatselijke triathlon maar was ook zevenvoudig finisher in de beginjaren van de Holland Triathlon Almere. Gedecoreerd werd eveneens Ad Kools (58) uit Schijndel. Hij was afdelingsvoorzitter van de NTB, jurylid en organisator van het NK kwart triathlon in 1987 en het NK run-bike-run in 1991 in de Meijerij. Ad is daarna de politiek in gegaan, maar het is goed te vernemen dat ook zijn inzet nog steeds gewaardeerd wordt.

In Limburg de versierselen voor Karel de Bont; voor o.a. vele jaar  DJ voor de LOS en ziekenomroep, jurylid van de triathlonbond en atletiekunie, secretaris van de Mastreechter Staar.

Triatleet en KNRM-vrijwilliger Bram Theune uit Westkapelle was koning Willem-Alexander ook opgevallen. Hij is nauw betrokken bij organisatie van triathlon en Kustmarathon. Boudewijn Vlam, vader van Jort en Tije, is al tientallen jaren als vrijwilliger betrokken bij de Holland Triathlon, nu de Challenge Almere-Amsterdam. Ook een lintje voor trouw verkeersregelaar in de triathlon Leiderdorp, Joop Pardoel, vaste motard in de triathlon van Oud Gastel René Cosse, super vrijwilligers Eddy Reterink en Gerrit Schoolen van de Triathlon Holten. Allen van harte gefeliciteerd. Het komt u allen toe!

Morgen dan Koningsdag. Sportief gezien begint het vanavond al met de Koningsnachtrun in Amersfoort en de Koningsnachtloop in Hoorn. En morgen, zoals gezegd, een indrukwekkend aantal van wel 50 Oranje- en Koningslopen. Mooi getal natuurlijk, zeker nu onze vorst ook Abraham gaat zien. Over vorst gesproken. Die komt vannacht ook al over ons heen en meer dan 10 graden belooft het donderdag niet te worden. In alle jaren Vlietloop Oud Gastel wordt het de koudste aflevering ooit. Logisch dat Yvonne van Vlerken nu kiest voor de Chin Min Triathlon aanstaande zondag in Obergrafendorf, iets dichterbij huis. En kennelijk is het in Oostenrijk net iets warmer (16 graden). Maar goed, er gaan duizenden atleten deze donderdag wel in actie komen op die lopen. De prinsen niet, die gaan in Tilburg toiletpot gooien en spijkerpoepen.

Over lopen gesproken. Op de Enschede Marathon leverde Mark Oude Bennink een prima prestatie af. Daags na de winst bij het triathlondebuut van vriendin Nikki Olde Monnikhof zette Mark zich aan de 42 kilometer door Twente. Hij kwam als tiende aan in 2.39.33 uur. Johan Lek finishte als 30e in 2.56.11 uur.

Prachtig ook de terugkeer van niemand minder dan Niels Esmeijer: veertigste in 2.58.49 uur. Het was schrikken toen Niels vorig jaar juli die zware smak tegen een muur maakte bij een afdaling in de Franse Alpen, waar hij met Nike-collega’s fietste. Zijn riem liep vast en na de wal volgde een ravijn van tien meter diep met hier en daar wat bomen die erger wisten te voorkomen. In een ziekenhuis in Genèe was Niels’ schade niet te overzien: gebroken rug, vijf gebroken ribben, gebroken sleutelbeen. Riannne Guichelaar werd tweede V35 in 3.38, Janine Swaak derde V45 in 3.28 uur. Op de tien kilometer was Devi Wolthuizen tweede en Jan-Roeloff Heerssema vierde. We hadden het dan wel over Londen Marathon gisteren, deze oudste marathon van Nederland (zeg maar het Almere onder de marathons) mogen we beslist niet vergeten.

Hier laten we het even bij. Het voorbeschouwen op het laatste april-weekend maken we alvast op, zodat we morgen lekker kunnen gaan koekhappen of fietsen versieren. Natuurlijk hebben we het dan over Super Sunday. Daar komen 252 (!) teams bijeen. Nooit vertoond. Wie is er eigenlijk niet in de Gelderse hoofdstad zondag? Zelfs Rachel Klamer maakt haar opwachting. U leest het, morgenavond in WTJ 475. Een hele fijne Koningsdag gewenst. We gaan zelf eerst even zwaaien naar mijn goede Oranje-vrienden in Tilburg en dan gauw terug naar de Vlietloop!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.