EK run-bike-run Soria; Casado en IOC; Vooruitkijken naar Volcano, Challenge en Super Sunday – WTJ 476

 

VRIJDAG – Wat zijn de kansen van Nils Pennekamp op het Europees kampioenschap in het Spaanse Soria, waar het parcours behoorlijk wat hoogteverschillen kent? Moeilijk te zeggen, het wordt voor de Castricummer het debuut op een EK. Nils heeft al wel de kracht van veel Franse duatleten ervaren met Benoit Nicolas en Yohan le Berre (vorig jaar zilver en brons achter de in Arnhem acterende Jorike van Egdom) en natuurlijk is er ook de Spaanse grootheid Emilio Martin. Nils heeft steun aan Thijs Wiggers en Niels te Pas, die weliswaar bij de U23 uitkomen, maar gelijktijdig van start gaan met de elite mannen. Waarom er geen Nederlandse duatletes mee zijn, weet ik niet. Eigenlijk is het startveld bij de vrouwen sowieso minder aansprekend dan het mannenveld. Sandra Levenez is de meest aansprekende naam in het kleine startveld. Zaterdag starten de vrouwen om 15.15 en de mannen om 18.00 uur. Wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen Henry Dullink hoopt een nieuwe titel aan zijn palmares toe te voegen in de agegroupers. Al verkeek ook Henry zich lelijk op het parcours-profiel. Voor Henry is het uur van waarheid zondag om 11.30 uur aangebroken.

Dat die sportbestuurders er ook nog een normale baan bij hebben is amper te geloven als je leest dat ITU-president Marisol Casado er binnnen het IOC vier commissies bij gekregen heeft. De Spaanse preses gaat wat doen voor vrouwen in de sport, op het gebied van Olympische solidariteit, publieke zaken en sociale ontwikkeling door sport. ITU-erelid Sarah Springman is eveneens in twee IOC-commissies benoemd. Thuis zeggen we dan: ‘ik ben maar weer ’s weg’.

Zaterdag is de Club La Santa Volcano Triathlon van Lanzarote. Het is dé klassieker op het vulkaaneiland, door Kenneth Gasque reeds in 1985 voor het eerst gehouden. Kenneth Vandendriessche en Alice Hector wonnen de Volcano vorig jaar. Een zevental Nederlanders doet dit jaar mee. Grootste kanshebber voor een top tien klassering is wederom Tanya ten Velden, trouwe klant op dit evenement en ook Martijn Dekker zal willen scoren voor zijn nieuwe team.

De Challenge Taiwan is interessant vanwege de deelname van Jan Frodeno. Niet aan de hele, maar de halve. ‘Frodo’ won afgelopen weekend al een halve op Sardinië: de Chia Sardinia. De kans is groot dat hij zaterdag in Azië op herhaling gaat. Taiwan is zowel 113 als 226. Op de hele zijn Fredrik Croneborg, Richie Nichols en – daar-is-ie-weer – Petr Vabrousek favoriet. Geen Nederlanders aan het vertrek overigens.

Laatste training Rachel Klamer voor Super Sunday

Die zijn immers allemaal in Arnhem voor de spectaculaire seizoensopening. Gisteren uitvoerig over gehad, nu nog eraan toevoegen dat delen van de wedstrijd zondag live te volgen zij  via fragmenten op www.facebook.com/teamcompetities. Ook via Twitter @Teamcompetities zijn de races van de 252 teams te volgen en komt er een sfeerverslag en later foto’s en uitslagen. Na vijf jaar staan de Teamcompetities als een huis. Nu wordt het tijd om de buitenwereld daarvan in kennis te stellen, zo redeneert Berteke de Jong, coördinator van de Teamcompetities.

XTerra’s zijn er tenslotte nog in Malaysia en Griekenland met Lars van der Eerden en Maud Golsteyn, de Master World Game van Auckland en de Dachser run-bike-run in het Duitse Alsdorf. Yvonne van Vlerken doet een race in Oostenrijk en zo is iedereen weer onder de pannen.

De Oranje- en Koningslopen leverden ook voor triatleten nog paar fraaie resultaten op. Franscika Schutter bijvoorbeeld won de Koningsloop te Beilen. Erik Leusink en André Plette waren de snelsten in de Wallenloop te Elburg. In de 33e Vlietloop Oud Gastel waren duatleet Erwin Poldervaart en triatlete Tamara Kuijlen op de tien kilometer het snelste. De halve marathon ging naar oud-triatleet Roel van Nes. Het was een fijne Koningsdag met eigenlijk nog prima weersomstandigheden. Maar dat kan ook zeer plaatselijk geweest zijn…

Zondag belooft het allicht mooier weer te worden. Alles staat in gereedheid om er vanaf zwembad Klarenbeek een ware Super Sunday van te maken. Go for it!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.