Hoogdag in Doornik; Marijke wint op Mallorca; Deventer, Westland, Arnhem en Yvonne – WTJ 478

MAANDAG – Terwijl we niet eens alle weekend-wedstrijden hebben verwerkt, was het vandaag in veel landen ook gewoon een dag vol sportevenementen. Niet in ons land, daar komt de Dag van de Arbeid niet echt van de grond. Wel bij onze zuiderburen, waar haast traditiegetrouw op de eerste meidag het Belgische kampioenschap ploegentriathlon plaats vindt. Doornik was wederom strijdtoneel van deze Super Monday of Hoogdag, zoals het daar algemeen genoemd wordt. Van wat we tot dusverre begrepen hebben is vooral ATRIAC op dreef. Winst bij de mannen, vrouwen en masters, want kan de Antwerpse formatie zich nog meer wensen? Bij de mannen liet de formatie met Sven Strijk, Tom Mets, Leander Dircken, Koen Veramme, Thomas de Vleeschouwer, Yeray Luxem en Wouter van der Mast de grote favorieten KTT Zamaro-Willier met Marco Akershoek in de gelederen achter zich. LTTD 1 met onder meer Tim Brydenbach en Stijn Goris behaalde de derde plaats.

Bij de vrouwen werden achter Atriac met Katrien Verstuyft de teams van Trigt Arena Fuji CBD met Maya Kingma en SPTC tweede en derde. Dat laatste team was bijzonder, want daarin kwam niet alleen Kirsten Nuyes uit maar vierde Maaike Caelers na een jaar afwezigheid een geweldige terugkeer. Meteen op het podium, wie had dat kunnen denken? Hadden we in Arnhem 252 teams bijeen, onze zuiderburen deden daar met 167 teams niet voor onder.

Naast de vijf genoemde Nederlanders op het podium deden voor SMO-Specialized van Nederlandse zijde Jorik van Egdom, Edo van der Meer en Donald Hillebregt daags na Arnhem mee. Voor zover we uit de uitslagen wijs kunnen, menen we dat deze Belgisch-Hollandse formatie 20e geworden is. We weten wel dat de Brugse teams gezamenlijk over de finish zijn gekomen als ultiem eerbetoon aan hun omgekomen makker Kenneth Neyt, voor wie komende zaterdag de uitvaartdienst wordt gehouden.

Dan was ook op het Spaanse eiland Mallorca op de Dia de Trabajo de traditionele voorwedstrijd op de 70.3 Ironman later deze maand. Ferrer Hotels organiseert vanuit Can Picafort een Olympische afstand-race. De winst ging naar de Spanjaard Miguel Angel Fidalgo met de Brit Sean Donnelly en Biel Oliver Ramon uit Spanje naast hem op het podium. De Spaanse topzwemster Xisca Tous Servera was een minuut sneller dan favoriete Tine Holst. Zevende in totaal en – uiteraard winnares D60 – was Marijke Zeekant op zeventien minuutjes van de winnares. Partner Pim Veeger werd tweede bij de mannen 50. Leuk D60-podium trouwens met Regina Homan op zilver.

Mooi weer, ook daar! En voor Marijke een mooie aanzet naar hopelijk een wereldtitel in Rotterdam.

Kunnen we toch even terug naar het weekeinde? Jazeker. Want ook de sprint triathlon van Deventer laten we niet achterwege. Triami durfde het aan om op Super Sunday hun wedstrijdje te houden. Niks aan de hand hoor, want ook in de Koekstad waren 200 triatleten op de been. Jorn Knops, wielrenner en man van Giant-Shimano/Sunweb, maakte indruk met zijn eerste triathlonzege. Waarschijnlijk had Pim Bakker gewonnen als hij niet een stukje te veel parcours had meegenomen. Als telt niet. Sven Duits was derde. Het podium bij de vrouwen was gevuld met ded Hattemse Marie Klein (in training voor een hele), Anke Meulendijks en Nikke Olde Monnikhof, vorige week nog winnares in Ijsselmuiden.

Maarten Bakker en Marianne Goijert waren succesvol in de allereerste Westlandse zwemloop. De korte afstand ging naar Michel de Gier en Diana Gram. Leuk, knus evenement erbij. Ga door!

foto Christie Brouwer

Terug nog even naar Arnhem. Social media raakt overspoelt met kleurrijke foto’s  van vrolijke teams, die met elkaar de strijd aangingen tegen het prachtige decor van de Rijnstad. Als het weer meewerkt, als de organisatie staat als een huis, als werkelijk iedereen zijn individuele belang uitschakelt voor het clubbelang. Ja, dan heb je een dijk van een evenement. Enige puntje wat ik nog zou kunnen verzinnen is het gegeven dat triathlon toch vooral een doe-sport is. Al die triatleten zo in de weer zien, geeft vooral kriebels om er zelf tussen te staan. De ambiance was er in Arnhem niet minder om en teams, die klaar waren bleven om de anderen aan te moedigen. Toch zou ik er nog best eens een thema-avondje aan willen wijden om toeschouwersaantallen à la Roth en Hamburg ooit ook in ons land te halen. Suggesties zijn altijd welkom.

Noemden we gisteren de winnende teams, de namen van de teamleden horen hier (wat mij betreft) ook thuis. Hier zijn ze. Bij de mannen: Eredivisie: Squadra Eindhoven met Menno Koolhaas, Marco van der Stel, Jimmy Kershaw, Tim van Hemel en Neal van Vaerenberghe. Eerste Divisie: EDO Sports 2 met Jelle van Lanen, Bart Candel. 2e Divisie Noord: Triade Zwolle met Han-Peter Lucas, Oscar Torres Fernandez, Tim Hezemans en Geert-Jan Vos. 2e Divisie Zuid: TV Weert met Juul van der Kruijs, Roel Wijnands, Remco de Veen en Joey Ubachs. 3e Divisie Noord: IZGS Haarlem met Albert Kremer, Maarten van Rijn, Melvin Welsink en Tim Vreeburg. 3e Divisie Zuid: TTL Leidschendam met Oscar Sebel, Arthur van der Sande, Jan Vermond en Bas Haaring. 4e Divisie Noord: Kijani 2 Beesd met Henry Piek, Anton Theo Borger, Peter van Liempt en landskampioen 2010 Stefan van Thiel. 4e Divisie Zuid: EDO Sports 3 met Tom Penders, Ben van Oeveren en Sander Smeets.

Vrouwen: Eredivisie: Ferro Mosae met Rani Skrabanja, Danne Boterenbrood, Maya Kingma en Sarissa de Vries. Eerste Divisie: Triteam Groningen 2 met Franciska Schutter, Fenna Heijnen, Carin Ceelaert en Nienke Vlak. 2e Divisie Noord: Triteam Groningen 3 met Marieke van de Zee, Lydwien Wilbers, Karla Schipper en Jorinde van der Laan. 2e Divisie Zuid: Cerberus Nijmegen met Sylvia van Breda, Rinske Platvoet, Irene van Opstal, Meggy Keereweer. De Arnhemse Uitdaging een estafette-triathlon werd gewonnen door de Falcons, zijnde Rik Evenboer, Wouter Baljet en Koen Heuvelmans. trikipedia.nl wil er ook voor triatleten uit de lagere regionen zijn, dus daarom vonden we de vermelding van al deze kanjers wel op hun plaats.

Morgen meer over de bibberkoude race in Ober Grafendorf. Slechts 12,7 graden was het water. Commentaar van latere winnares Yvonne van Vlerken: ,,Ich bin schon lange dabei, aber in einem sok alten Wasser war ich noch nie schwimmen.’’ Ook de XTerra’s komen dan aan bod. Maud Golsteyn werd zesde in de XTerra Greece te Vouliagmeni, dat verklappen we alvast.

Hopelijk geen races op dinsdag ‘de-dag-na-de-dag-van-de-arbeid’ erbij, anders halen we ons achterstandje nooit in.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.