Zwemlopen; Doornik; XTerra-races met zege Quintijn en Maud zesde; Renze en Mohammad – WTJ 479

 

DINSDAG – Zoveel uitslagen, dan laat je wel eens een steekje vallen. De korte afstand zwemloop in en rond zwembad De Hoge Bomen te Naaldwijk was bij de dames niet gewonnen door Diana Gram, maar de vier seconden snellere Jacqueline Spruijt. Waarvan akte. Nog een andere zwemloop, die van Haastrecht werd afgelopen vrijdag gewonnen door Bart Witzier en Astrid van der Born.

Verder wilden we te snel zijn met het BK Teamtriathlon  in Doornik/Tournai. Terwijl collega Hans Cleemput nog van een welverdiende pint genoot, probeerden wij de uitslagen te doorgronden. Uitslagenjournalistiek, zoals Edo van der Meer het snerend noemt. Hij heeft gelijk, maar in de snelle social media wereld is ook WTJ’s schrijven een vorm van topsport. Dit keer was Edo zelf benadeeld, want zijn SMO Specialized team eindigde (uiteraard) veel hoger dan de maandag gemelde klassering. Het team met Edo en ook Jorik van Egdom en Donald Hillebregt stond wel degelijk bij de eindafrekening als derde. Daarmee alle vijf de Nederlandse mannen op het podium, niet gek dus. En om compleet te zijn, meldden we dat Maya Kingma met TRIGT tweede was geworden. Dat klopt niet, Maya komt bij onze zuiderburen normaliter uit voor SMO Specialized, maar ze nam na Arnhem een dagje rust.

Nu we toch bezig zijn met correcties: Pim Veeger was net als partner Marijke, wel degelijk winnaar in  zijn agegroup. Daarvan is bijgaande foto het beste bewijs.

XTerra is toch wel een wijd verbreid circuit geworden. Afgelopen weekeinde begonnen de moddervreters in Langkawi, de bekende sportplaats in Malaysia. Ozzie Ben Allen won voor het tweede jaar op rij. Bij de vrouwen is de Oostenrijkse Carina Wasle momenteel ongenaakbaar. Opvallend dat met de race in Griekenland een dag erna het aantal Europeanen op Langkawi best groot was. Na Wasle volgden de francaise Myriam Guillot en de Britse Jacqui Slack, die ook al heel wat jaartjes in het crosstriathlon circuit meedraait. Eén Nederlandse aldaar. Kathy Keiser werd dertiende bij de vrouwen, ook al deed ze er dan 4.11 uur langer over dan Wasle. Wel 1e bij D45.

In Vouliagmeni, Griekenland waren de andere XTerra-toppers bijeen. Klopte Roger Serrano (triatleet met afschrikwekkende baard zodat ie eruit ziet als een Griekse God) vorig jaar zijn landgenoot en topfavoriet Ruben Ruzafa, nu trok de tweevoudig XTerra-Champ het weer recht. De Tjechische Helena Erbenova klopte vate rivale de Hongaarse Brigitte Poor. Onze Maud Golsteyn werd zesde dertien minuten na Erbenova, die ooit een jaar geschorst werd vanwege de verkeerde vitamientjes. Maud genoot van de prachtige zee, de zon en het geweldige fiets- en loopparcours. ,,Helaas geen superrace. Daags voor de race maagproblemen en overgegeven. Te weinig energie voor zo’n zware race, wel doorgezet. Volgend jaar zeker terug.’’ Lars kampte met dezelfde maagproblemen en bleef aan de kant staan. Nederlands succes was er wel met Quirijn Waaijenberg, die de sprint afstand won. Vader Mark werd vijfde en snelste M50 op de sprint, waar vooral veel Grieken aan meededen. Of de Tjech Jan Kubicek zich heeft naturaliseren tot Nederlander was niet helemaal duidelijk. Hij werd 17e en kwam uit onder ‘The Netherlands’.

In Croatië begon het seizoen ook met de zogeheten Marco Polo Challenge over Olympische afstand in Korcula. De Italiaan Jacopo Butturini won, de Amsterdammer Gregor Bulat werd 25e. In de American Cup-race in het Ecuadoraanse Salinas eindigde het Arubaanse talent Renze Postma als achtste. Mohammad Masoo (toch ook een beetje van ons), was naar Subic Bay op de Phillipijnen afgereisd. Hij werd twintigste in deze ITU Asian Cup-race. Winnaars in deze wedstrijden waren een Colombiaanse en Japanse triatleet respectievelijk Carlos Javier Quinchara en Ryousuke Maeda. Over Japan gesproken. Een week eerder hadden zij hun grootste wedstrijd de Strongman. Even oud als Almere en steevast met 1700 deelnemers (en een enorme wachtlijst) op de lange afstand. Geen echte hele. Er wordt iets langer gezwommen, 150 kilometer gefietst en wel een marathon gelopen. Kiwi Cameron Brown keerde twintig jaar na zijn laatste deelname terug naar Miyakojima op het eiland Okinawa. Brown kwam, zag en overwon. Zeven minuten later was de Duitser Simon Jung tweede. Een minder internationaal veld bij de vrouwen met drie keer Japan (en dus onleesbare tekens) vooraan. Ook nog van vorige week, die Chia Sardinia halve, waar Jan Frodeno de eerste klap uitdeelde aan onder meer Alberto Casadei en Jonathan Ciavattella. De Deense Camilla Pedersen was de Italiaanse concurrentie eveneens de baas. Enige Nederlandse was Sandra Kerstens op een 22e plaats op 2.20 uur van de Deense. Judith van Eijk werd 17e op de sprint-afstand op het Italiaanse eiland.

En morgen? Morgen is er gewoon weer een wedstrijd namelijk de zwemloop in het Amsterdamse Flevoparkbad. Tri- en duathlon is een niet meer te stoppen trein. Stap in en hou je goed vast. Daar gaan we!!!!!!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.