Olcay valt af; Julie op 59e verjaardag op Hawaii; Squadra-coach Koen aan het woord WTJ 480

WOENSDAG – Olcay Gulsen had tot dusverre weinig me triathlons. Maar nu ze op 17 mei mee doet aan de live tv-show Marathon tegen Kanker is de modeontwerpster en zakenvrouw keihard in training. De kilo’s vliegen eraf, zei ze deze week in RTL Boulevard. In hetzelfde programma kondigde ze in februari haar deelname aan. ,,Ik ben niet zo sportief en ik moest ook nog eens leren zwemmen. Maar het is gelukt, ik ben er klaar voor.’’ Gek genoeg is gekozen voor een incourante volgorde van de Olympische afstand. Live is die avond op tv te zien dat als een rode draad in het grote show Olcay eerst 40 kilometer gaat zwemmen, dan tien kilometer gaat hardlopen en tenslotte anderhalve kilometer zwemt.

Waar we vorige week niet op inzoomden was de toch wel opmerkelijke kwalificatie voor het WK Ironman op Hawaii door niemand minder dan Julie Moss. Een hele generatie triatleten is aan deze sport begonnen na het zien van wat The Crawl van 1982 is gaan heten. 23 jaar was de Amerikaanse toen ze in het zicht van de finish op Hawaii in elkaar zakte en voorbij gelopen door Kathleen McCartney. Beide vrouwen zitten nog vaak in Amerikaanse programma’s om die spraakmakende finale terug voor de geest te halen. En nu, 35, jaar later doet Moss op 58-jarige leeftijd mee aan de Memorial Hermann Ironman van Texas, finisht ze sneller dan toen (11.10 uur om 10.46 uur) en wint ze haar agegroup en daarmee een slot voor Hawaii. Daar deed ze in 1997 voor het laatst aan mee. 15 oktober wordt een memorabele dag: Julie Moss is niet alleen terug,  ze wordt die dag 59 jaar. In de bloei van haar leven, wat ook wel met ups en downs gepaard ging. Veel media noemden haar recentelijk de echtgenote van Mark Allen, maar het sportkoppel scheidde in 2002. Daarna raakte Julie in een langdurige depressie, maar ze is er bovenop.

Het gaat hier wel vaker over collega Ruud de Haan (op Facebook nog veel vaker trouwens), maar over Koen de Haan lezen we veel minder. Daarom was het goed dat mijn collega van Eindhovens Dagblad de Squadra-coach daags na de Teamtriathlon in Arnhem opzocht voor een interview. Mooi om zijn ambities te lezen. Hij wil met zijn pupillen naar de Spelen van Tokyo, al wordt het moeilijk. ,,Het internationale niveau  is enorm. Maar als je het niet probeert, haal je het zeker niet.’’ Koen was zelf voor een breedtesporter. ,,Ik ben een betere coach. Meer denker dan doen.’’ Hij leidde coaches op en begeleidt topsporters vanuit zijn bedrijf Trivelo. ,,De verbanden tussen techniek, fysiek, snelheid, kracht en mentaliteit. Het maakt me eigenlijk niet uit welke sport ik coach.’’

Zijn eerste succes: Europese duathlontitel voor Ruth van der Meijden in 2010, een paar jaar later zwemploeg Nayada nationaal kampioen 4×100 meter vrije slag. Wielrennen boeit Koen ook. ,,Triathlon gaat steeds meer op wielrennen lijken. Kijk naar Arnhem.. Een ploegentijdrit. Kopman, knechten, aflossingen. Met Squadra deelden we de eerste tik uit. Een machine.’’ Mooi om te lezen hoe mensen achter de schermen op en top met sport bezig zijn. Het hele verhaal is terug te vinden op de website van ED.

foto Andreas Leeb

Nog een laatste keer terug naar het wedstrijdweekend laatste dagen van april. De thuiswedstrijd van Yvonne van Vlerken is in haar blog uitgebreid beschreven. Dat ze nog nooit zo snel zwom, geloof ik onmiddellijk. 12 graden was het water. Zaterdag is de Bosbaan al iets warmer overigens, geen nood. Over het EK run-bike-run in Soria schreven we dat de Nederlandse ploeg te kort schoot, maar bij landskampioen Nils Pennekamp had dat wel een reden. Hij kwam als achtste van de fiets (zat dus volop in de wedstrijd) maar toen sloeg het op zijn hamstrings en moest Nils noodgedwongen soms wandelen dan weer rennen. Geen onbekend verschijnsel, Stein Posthuma had er vorig jaar op het NK Spijkenisse ook last van. Als telt niet, zeggen we vaak. Maar Nils had wel degelijk kans op een top tienklassering. Nu werd het een bescheiden 27e plaats. Het kan in de toekomst alleen maar beter. En zondag nieuwe kansen in Hoogerheide.

Van de juniorenkampioenschappen hadden we nog niet gemeld dat Thomas Cremers uit Elst debuteerde met een twaalfde plaats. Hij kwam twee minuten na de Britse winnaar Alex Yee over de streep. Vooral op de fiets maakte Thomas indruk. Misten we een man als Alexander Picard in Spanje? Dat kan kloppen. De man uit Chaam debuteerde in Arnhem op de triathlon en zwom lang zo gek niet in het Klarenbeekbad.

Van het ene buitenbad naar het andere. Vanavond was in het Flevoparkbad voor het eerst een zwemloop. De uitslagen volgen morgen, maar bijzonder was wel dat acteur (Onderweg naar Morgen), zanger en stand-up comedian Bas Grevelink de speaker was. En dat was Bas als hardloper/trailrunner wel op het lijf geschreven. Ik zou zeggen: join the club Bas!

De Haventriathlon in Zeebrugge gaat de A11 inwijden, waar nog geen auto overheen gereden heeft. Niet helemaal nieuw natuurlijk. Een paar jaar terug mocht in Oud Gastel de gloednieuwe A4 fietsend worden geopend door de triatleten. Daar wordt nu nóg over gesproken. Een unieke ervaring. Op 3 juni is het zover en zoeven over het verse asfalt tussen Zeebruggen en Knokke de triathlonfietsen. Misschien doet die ene Kiss-fan met zijn rock-n-roll tweewieler ook wel mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.