Rachels muzieksmaak; let op Tracy Markham; de Nederlandse races komend weekeinde – WTJ 481

DONDERDAG – Vier mei. Stilstaan. Opdat we nooit vergeten. En feitelijk ook nooit meer in dezelfde fout gaan. Maar leg dat de wereldleiders maar eens uit.

Foto Joel Filliol

Zeven mei. Bewegen. Zo veel mogelijk. Overal ter wereld wordt de Wings For Life World Run gelopen. In Nederland is het vertrekpunt in Breda. Grootste blikvanger tussen de 4500 deelnemers is toptriatlete Rachel Klamer. Net als de World Run is Rachel verbonden aan Red Bull. Daarom is er een prachtig motivatiefilmpje gemaakt en deelt ze op de website van de organisatie haar favoriete muziek op de Jaybird X3-oortjes. ,,Als triatlete is keihard trainen mijn dagelijkse routine. Muziek speelt een belangrijke rol. Het helpt me klaar te zijn voor een wedstrijd of juist relaxed te blijven.’’ Uit haar playlist tillen we een paar nummers, want willen we niet allemaal Rachel Klamer worden?


Guns ’n Roses – Sweet child of mine; Queen – Crazy little thing called love en Paloma Faith – Stone cold sober. Op haar focus-nummers zitten ook twee van mijn favorieten: Otis Redding – Sitting on the dock of the bay en Passenger – Let her go. Ik kan alleen maar zeggen: Rachel, je hebt smaak! Succes zondag en blijf de ‘opveegauto’ met dit keer tweevoudig wereldkampioen schaatsen Kjeld Nuis achter het stuur. Wellicht rijdt hij iets rustiger dan Max Verstappen vorig jaar.


De eerste doordeweekse wedstrijd was woensdagavond de sfeervolle Flevoparkbad zwemloop in Amsterdam. Weer een wedstrijdje erbij. Hessel Dreteler en Tracy Markham waren de overtuigende winnaars. Tracy werd zelfs tweede over-all. Deze in Amsterdam woonachtige Zuid-Afrikaanse moesten we binnenkort maar eens nader introduceren. Ze won immers ooit de ITU Series in Kaapstad bij de agegroupers, was succesvol in het Long Course Weekend Wales en kwalificeerde zich – eveneens in Wales – voor het WK Ironman op Kona in oktober. Tracy doet pas vijf jaar aan triathlon. Volgen dus, die Dolfina! Op de halve afstand waren Eduardo Centeno Nieves en Anna Larentis de snelsten.


Over nieuwe wedstrijden gesproken. De Challenge Family heeft er ook weer eentje. In ski-oord Davos Zwitserland op 1553 meter hoogte wordt op 16 (Olympische afstand) en 17 september (halve triathlon) het Challenge Festival gehouden. Challenge-topman Zibi Szlufcik is opgetogen eindelijk een Challenge in buurland Zwitserland te hebben. In de organisatie zit Sven Riederer, viervoudig Olympisch deelnemer en bronzen medaillewinnaar in Athene. Het is dat er dat weekeinde toevallig ook in Nederland een niet al te klein wedstrijdje in Rotterdam wordt gehouden, anders…


Het weekeinde wordt opnieuw heerlijk. Niet alleen qua weer, want de lente keert terug ook qua wedstrijden. Gauw geteld komen we aan 19 races, waar wel wat over te vertellen valt. Te beginnen met de Bosbaan triathlon Amsterdam, want dat is immers Wedstrijd in de Kijker.
Lars Vreugdenhil en zijn mensen staan klaar voor de tweede klus van het seizoen.

In het Amsterdamse Bos. Op historisch triathlonterrein, want hier was het dat in 1982 de eerste triathlon werd gehouden met meteen al namen als Rob Barel en Marijke Zeekant aan de start. Een duo wat we 35 jaar later nog steeds tegen komen, zoals u weet.

Later vonden ook de Gay Games 1998 op hetzelfde parcours plaats. Vanaf 11 uur gaat het zaterdag 6 mei los met vijf series senioren en maters sprint afstand. Vanaf 15.00 uur is het al jeugd en junioren wat de klok slaat uitmondend in de apotheose van junioren meisjes (16.15 uur) en jongens (17.15 uur). Dan wordt het menens want kwalificatie voor EK Kitzbühl en WK Rotterdam staat op het spel voor de Nederlandse junioren, die trouwens nog flink tegenstand gaan krijgen van de Belgische juniorentop.


Zijn het bij de senioren mensen als Edo van der Meer, titelverdediger Wouter Dijkshoorn, landskampioene Kirsten Nuyes, Andrea Jochems en Willemijn Knot (winnares 2016) die kans maken op de overwinning, bij de jeugd/junioren staan liefst 145 triatleten van de toekomst aan de roeibaan te popelen op erkenning door de keuzeheren/dames. Focussen we even op de junioren dan springen de namen van Rani Skrabanja, Joyce Caro, Rianne de Croock, Quinty Schoens, Romy Spoelder en Sam Wennink er bij de meisjes uit. Bij de heren gaat nationaal kampioen Niek Heldoorn de strijd aan met Youri Keulen, Finn Timmermans en de jonkies Jelle van Lanen, Simon den Braber, Thomas Cremers, Davy Heijsteeg en Joey van ’t Verlaat.


Jarenlang was de 27e Instal Vista triathlon van Breukelen dé openingswedstrijd van het Nederlandse seizoen. Zaterdag is sportcomplex ’t Kikkerfort domein van de triatleten. De eerste van vijf series gaat al om 8 uur te water. Hier wel het warme zwembad nog. Mooi startveld ook hier met om 9 uur de vrouwen waaronder drievoudig winnares Carla van Rooijen, Cindy Brussé en de terugkerende Hanneke de Boer. Een uur later de – op papier – snelste mannen met Marijn de Jonge, Barry Dooper, Emil Hoogstad en de broers Tim en Daan Jacobs.


Spannend wordt het in de middaguren in Staphorst, waar die zaterdag voor het eerst een kwart en 1/8e triathlon wordt gehouden. Meteen al met bijna 200 deelnemers in diverse series te water in dat bad met die mooie naam Broene’eugte. Veel recreanten en debutanten daar. Favoriet wat ons betreft: Peter van Grootheest.


Zondag gaat dan in wielerdorp Hoogerheide de derde wedstrijd in de Run-Bike-Run Series van start. Vanaf 11.00 uur de ‘recreanten’, om 13.15 uur de vrouwen RBR Series en een half uur later de mannen. Vorig jaar werd de wedstrijd uitgeroepen tot beste duathlon/run-bike-run van Nederland en als John de Crom en zijn comité dezelfde ambities blijft houden zien we in navolging van het WK veldrijden in Hoogerheide ook nog wel eens een NK of misschien wel EK run-bike-run ontstaan. Scherprechter in het parcours zijn de heuvels van de Brabantse Wal en natuurlijk de beruchte trap uit de GP Adrie van der Poel. Zoals vorige week in Arnhem de triatleten, zo zijn in West-Brabant de grote namen uit de duathlonsport bijeen. Squadra stelt naast de winnaar van vorig jaar Tim van Hemel ook Mark Hamersma, Youri Vaes en Devi Wolthuizen op. Team Unltd heeft Stein Posthuma, Alexander Picard en Joep Staps in de gelederen. Hellas is tot dusverre met Yennick Wolthuizen en Peter Res erg sterk. En verder: landskampioen Nils Pennekamp, Coen de Wit, Thijs Wiggers, Jan-Roelff Heerssema, Wim Nieuwkerk enzovoorts. Bij de vrouwen zijn Sarissa de Vries (EDO Sports) en Shirin van Anrooij (RTC Zuid) de absolute favorieten. Na de races in Hilversum en Geel staat EDO Sports bij de vrouwen op kop en Hellas bij de mannen.


De derde editie van triathlon Gorssel met ruim 100 deelnemers is ook zondag. Een gezellig evenement met de finish middenin het dorp voor eetcafé De Hoek, waar vanaf 11.30 uur de eerste deelnemers binnen lopen. Start is in zwembad De Boskoele. De opbrengst gaat naar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, ook bekend als taaislijmziekte. Bovendien sponsort elke triatleet een knuffel die na de triathlon in ziekenhuizen worden uitgedeeld via de stichting Geef een Knuffel. Vorig jaar was de mooie opbrengst 2500 euro. Er gebeuren mooie dingen in onze sport, lieve mensen.
Morgen nog meer voorbeschouwen, maar dan de wedstrijden buiten de landsgrenzen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.