Chris is geen virgin op St. Croix; Dirk, Stef en Rahel in Lissabon; Yvonne verdedigt Rimini – WTJ 482


VRIJDAG – De vierde World Cup komt er aan. Zaterdag is de Chinese stad Chengdu gastheer van flink wat triathlontoppers. Chengdu is de Panda-hoofdstad van de wereld, ook onze reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya (kende u ze nog bij naam?) komen er vandaan. Met 14 miljoen inwoners geen klein stadje, dat leg je niet zo maar plat voor een driekamp. Hoe dan ook, Nederland ontbreekt. Nou ja, niet helemaal Ben Dijkstra doet voor Team GB mee. Ben, paar jaar terug winnaar van de ETU Junior-Cup race in Weert en vervolgens ook van de eerste Jeugd Olympische Spelen in Shanghai heeft Fries bloed in de aderen. Dat wil zeggen: zijn moeder is Fries en daar heeft hij zijn achternaam van aangenomen. Zijn donkere tint verraadt wellicht de afkomst van zijn vader: Trinidad. Wij tippen overigens die oersterke Azerbedjaan Rostislav Pevtsov en bij de vrouwen de Britse Lucy Hall.
Welgeteld één Nederlander is zaterdag van de partij op de overwegend Australische Ironman in Port MacQuarie. Het gaat om Geoffrey Homma. Favorieten? Tim Reed, Brad Kahlefeldt en – na vele tweede plaatsen – Laura Siddall. Gek genoeg is het ook de 70.3 in Busselton, waarvan in het najaar dan weer de Ironman op de agenda staat. Vijf landgenoten hebben zaterdag gekozen voor de 70.3 Ironman in Saint George, Utah. Het zijn overigens allemaal in Amerika woonachtige ‘dutchies’. Op de Virgin Islands komt de uit 1988 stammende triathlonklassieker in Saint Croix weer aan bod. In 1989 leverde dat nog een gouden podium op met Mark Allen – Mike Pigg – Rob Barel. Later werd Sione Jongstra er nog eens vierde. Pas recentelijk ging ook Saint Croix overstag voor een 70.3 Ironman.

Chris Brands is er voor het eerst, verslikte zich bij de training even in The Beast, een knoert van een klim in het fietsparcours. O Chris: niet alles geloven wat organisatoren zeggen hè. Die beweerde dat er in al die jaren geen Nederlander aan de start stond. Wij telden er in 29 edities in totaal 17. Je bent dus de achttiende. Evengoed: ontzettend veel succes in wéér een nieuw avontuur, Chris. Ook al ben je dan geen ‘virgin’ meer.


Onze Aziatische vrienden komen ook weer aan hun trekken op de 70.3 Ironman van Danang in Vietnam. Twaalf Nederlanders starten in de altijd bloedhete halve triathlon. Kansrijk voor podiumplaatsen zijn TVR-man Mark Wilson, die nog altijd graag naar Singapore en omgeving terugkeert en Willehard Wortelboer in de M60-groep. Willehard zwerft al een aantal jaren in Zuid-Oost Azië, waar hij zijn wedstrijdjes meepakt in de hoop ooit een Hawaii-slot te bemachtigen.


Twee Challenges, mooi verdeeld over de zaterdag en zondag. Portugal stond nog niet op de lijst met Challenge-landen, maar dat verandert zaterdag met Lissabon prominent op de kaart. Onze Challenge-man is uiteraard Dirk Wijnalda, die zijn mindere race op Gran Canaria snel wil wegpoetsen. D’n Dirk moet het opnemen tegen Andreas Dreitz, de Portugezen Joao Pereira, Bruno Pais en Sergio Marques en de Duitser Jens Frommhold. Naast Dirk gaan we beslist ook Steff Overmars en Rahel Bellinga in de gaten houden. De Soestse krijgt het zeker niet cadeau, want met Michelle Vesterby, Alice Hector en Lucy Charles staat er al een topveld, maar wat te denken van de deelname van Sofie Goos en….Vanessa Fernandes. Jawel, de Portugese superkampioen van begin deze eeuw is terug. Maar dan op een halve. Uitermate boeiende race zaterdag deze Challenge Lisboa met zestien Nederlanders in totaal.

foto Trinews.at

Yvonne van Vlerken kiest voor de race, die ze vorig jaar won van niemand minder dan Leanda Cave. Ze is in het Italiaanse Rimini voor die tweede Challenge dit weekend. Sara Dossena lijkt de voornaamste tegenstandster. Ook hier staat een triathlonmonument aan de start: Natascha Badmann. Nico Coelen is de tweede Nederlander aan het vertrek.
De komende weken vertrekken druppelsgewijs weer heel wat Nederlanders richting Lanzarote. Dat doet ook Tessa Kortekaas. Met dat verschil dat Tessa voorlopig niet terugkeert. Ze heeft haar massagepraktijk in Voorhout gesloten en gaat aan de slag bij Johan Wagenaar, die op Lanzarote Bike Sensations runt. Wij wensen Tessa veel succes. Met haar nieuwe toekomst, maar zeker ook met haar Ironman op 20 mei.
En wij? Wij keren zondagavond weer gewoon terug. Met alle ditjes en datjes van ongetwijfeld weer een heerlijk sportweekend. Vergeet (tussen het afzien) vooral niet te genieten!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.