De Bosbaan triathlon ; een hele dag met de thermometer in de weer

Daar waar het allemaal in 1983 begon met triathlon in Nederland, was het gisteren opnieuw een groots triathlonfeest . In de beginuren de senioren  en teams gepland, later in de middag alle aandacht voor de jeugd en junioren in hun interland Nederland-België en kwalificatiewedstrijd voor het EK.

Vanaf de vroege ochtend druk overleg tussen de organisatie van de Amsterdamse triathlons en de jury van de NTB. Ieder uur het meten van de temperatuur van het zwemwater in de Bosbaan. Ook heel veel ongevraagd advies, vaak met persoonlijk belang. In al die hectiek de rust van wedstrijdleider Cor de Boer, die tenslotte gedecideerd met zijn team de besluiten neemt:

De eerste drie individuele startseries worden omgezet in een Run Bike Run, de snelle serie mannen en vrouwen zwemmen 350 meter, de jeugd in een stayer Run Bike Run van start, terwijl de junioren 500 meter zullen zwemmen. Hele snelle atleten, die in eerdere series waren ingeschreven werd de mogelijkheid geboden om zich naar de “Zwemserie” om te laten zetten.

De eerste twee podia na 3 series Run Bike Run
Mannen:                                                      Vrouwen:
1 Jelle van der Eijk         1.03.55              Darinka Oslak                1.06.06
2 Cees Snoek                   1.04.59              Marieke Monsma          1.06.23
3 Benoit Bonvoisin        1.05.00              Beatrice  Odelli              1.19.11

 

Vervolgens de snelle mannen en vrouwen voor 350 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Als vanouds was het Casper van den Burg die de aanval koos, als eerste uit het water klauterde en zijn oude manier van strijden oppakte. De achtervolgers met Wim Korving, Wouter Dijkshoorn, Frans van Heteren, Erik Brandsma en Eduardo Centeno Nieves op een 10tal seconden. Al snel ontstond de kogroep; van Heteren (die de snelste fietstijd noteerde) Casper van den Burg en winnaar van de Bosbaan 2016 Wouter Dijkshoorn. Van Heteren begon als eerste aan het looponderdeel, maar Dijkshoorn zette zich al snel op kop en stond deze positie niet meer af. In 16.57 raffelde hij de 5 kilometer af en won de race net als 2016. Frans van Heteren finishte als tweede , met Casper van den Burg op een derde plaats.

Bij de dames zoals verwacht Kisten Nuyes als eerste uit het water, op 45 seconden gevold door de winnares van De Mirandabad triathlon Andrea Jochems, samen met Kirsty van der Geest. De goede vorm van Jochems werd al snel duidelijk tijdens het fietsen. In een enorm tempo haalde zij Nuyes terug en bouwde een voorsprong op. De snelste fiets- en looptijd leverde opnieuw een overwinning voor de Kijani-atlete. Kirsten Nuyes (1e jaars seniore) stond de tweede plaats niet meer af. Een goed looponderdeel van Iris Dijkstra leverde haar de derde plaats op.

Het jeugd en junioren circuit bracht heel veel atleten naar de Bosbaan, door de interlandserie met België (Bosbaan, Weert, Sint Laureins en Viersel) met een groot aantal Belgische deelnemers.
De jeugd van start in een Run Bike Run; 3-10-1.


De eerste start voor de meisjes, waarbij de meiden uit Almere de boventoon voerden. Selina Franken, Tamar Veltman en Dirkje Lebouille voerden het veld aan, achtervolgd door de Belgische Kampioene C Rhune Vansteekiste. Tijdens het fietsen sloeg Dirkje Lebouille haar slag en pakte een voorsprong van ruim een minuut op Tamar Veltman, derde inmiddels Rhune Vansteekiste. Tijdens het lopen veranderden deze positie niet meer.

Bij de jongens jeugd was Thijs Roelen (een Nederlandse triatleet, woonachtig in België) in de eerste run de snelste, met een grote groep achtervolgers op 35 seconden. Er ontstond een kopgroep met Gjalt Panjer, Thijs Roelen, Seph van Humbeek, Sebastian Bosch, Syb de Jong, Balte Thijs, Niels van Lanen, Joost Friderichs en Olaf Jan Bosscher. Aan het einde van het fietsen waren het de Jong en Panjer die 12 seconden voorsprong pakten ten opzichte van hun naaste belagers. Er stond echter geen maat op Thijs Roelen, met een splijtend looptempo vloog hij naar de eerste plaats. Gjalt Panjer naar een tweede plaats met een derde stek voor Seph van Humbeek.


Dat de “kleine” Roelen  zijn talent niet van een vreemde heeft, bleek toen vader Andre gespot werd.

De kwalificiatiewedstrijd bij de junioren dames; Rani Skrabanja met afstand als eerste uit het water. Skrabanja , reeds gekwalificeerd door haar prestatie in Quateira, werd gevold door Quinty Schoens en Joyce Caro. Even werd het een groep van drie, maar Caro moest het hoge tempo laten gaan. Skrabanja en Schoens vertrokken samen aan het looponderdeel, maar Skrabanja kreeg last van steken in de zij. Schoens ging onverdroten door en liep naar de zege en kwalificatie voor het Europees kampioenschap. Joyce Caro kwam vervolgens nog redelijk dicht bij Rani Skrabanja, maar zij kom zich herpakken en behaalde een mooie tweede plaats, ondanks de steken in zij. Joyce Caro finishte derde.

In de mannenjunioren race was de snelste zwemmer, zoals verwacht Joris Bassie. Deze Belg was ook al de snelste zwemmer in Quateira. Zijn voorsprong na het zwemmen 46 seconden. Een achtervolgend groep met Youri Keulen, Finn Timmermans, Niek Heldoorn, Tom van Capellen, Troy Kiveryn, Boy van West, Jelle van Lanen,Hugo Jan Bosscher en Mika Vekemans kwam tijdens het fietsen aanvankelijk samen met leider Bassie. Youri Keulen besloot anders, gaf gas en kwam met een kleine voorsprong na het fietsen in de wisselzone. Achtervolg door Timmermans, Heldoorn, van Capellen en Bassle.
Een goed loopnummer bracht Keulen naar de overwinning (kwalificatie was al een feit na Quateira). Opvallend was dat de snelle zwemmer Bassle ook over uitstekende loopbenen beschikte, met de snelste looptijd eiste hij de tweede plaats op, terwijl Finn Timmermans het podium completeerde. Heldoorn moest Tom van Capellen en en Lars van der Knaap nog laten voorgaan. 

Daarna was het tijd voor de keuzeheren de selectie bekend te maken:
Dames junioren; Rani Skrabanja, Quinty Schoens en Joyce Caro.
Heren junioren: Yoeri Keulen, Niek Heldoorn en een wild card-aanvraag voor Finn Timmermans.

  

Geweldig overigens om Team Noah en Team Mees actief te zien , namens de Lighthouse Foundation.

Ook NTB bestuursleden Martin Breedijk en Patrick Kingsma bewezen opnieuw naast bestuurder ook triatleet te zijn.

 

Alle uitslagen zijn te vinden op : http://nl.mylaps.com/evenementen/uitslagen/2017/may/6/amsterdam/index.html

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.