Toppers dit weekeind? Alle bikkels in het Bosbaan-water, Hanneke en Shirin en vele anderen WTJ 483

ZONDAG – Was het nou het weekeinde van allemaal net niet? In Rotterdam zullen ze na de ‘Dag der Dagen’ zeggen: even helemaal niet! Maar in de tri- en duathlonsport moesten we hier en daar ook een veer laten.

Yvonne van Vlerken overkomt het maar zelden dat ze niet op het podium staat. Ze werd vijfde in de Challenge Rimini, een race die ze vorig jaar nog won. Het was ook ‘net niet’ voor onze profs in Lissabon en in Hoogerheide kregen onze mannen een duathlonlesje van onze zuiderburen. Maar het gaat te ver om te zeggen, dat het geen leuk weekeinde was. Da’s misschien wel het voordeel van nooit meedoen in die kuddegeest van clubliefdes: het valt nooit tegen.
Zaterdag nam de Belgische triathlonwereld afscheid van de de 28 april omgekomen triatleet Kenneth Neyt. Sterke, stille Kenneth. Zo werd hij getypeerd in het crematorium in Brugge. Een man van weinig woorden en het woord opgeven stond al helemaal niet in zijn woordenboek. Tot de fatale klap alles veranderde.


De mooiste momenten dit weekend? Wat mij betreft de zege van Hanneke de Boer-Bouma in de zeer sfeervolle kwart triathlon van Breukelen.

En daagse erna die supersolo van de pas 15-jarige alleskunner Shirin van Anrooij, die haar de winst in Hoogerheide opleverde. Zeeuwse nuchterheid in Brabantse gezelligheid. Maar ongetwijfeld heeft ieder zo zijn eigen hoogtepunten.


De zwembad-triathlon van Breukelen luidde jarenlang het seizoen in. Tegenwoordig zijn daar wat evenementen bij gekomen, maar het evenement blijft na 27 edities stevig overeind staan.  Bij de mannen leek het wel open kampioenschap van Weesp. Master Barry Dooper liet zijn veel jongere plaatsgenoten, de tweeling Tim en Daan Jacobs achter zich. Een mooie opsteker voor Barry, die als vijfde het zwembad verliet, bij het fietsen de koppositie overnam en met een derde looptijd de rest op afstand hield. En dan te bedenken dat de ICT-specialist nooit hoger dan een vijfde plaats kwam in Breukelen. De vrouwenrace was meer dan spannend. Hanneke de Boer kwam als eerste uit het verwarmde zwembad op de voet gevolgd door Cindy Brussé. Maar op de fiets kwam de Nederlands kampioene halve triathlon van 2013 los van de tegenstandsters. Alleen Carla van Rooijen kon het tempo van ‘mama Hanneke’ enigszins volgen. De spanning zat hem in het loopnummer, waarbij Mariska Visser en Jeanet van den Berg in de slotfase nog aardig dichtbij kwamen. Maar toch, de immer stralende Hanneke, redde het en kon na afloop met man Rob en voor het eerst met zoon Mees genieten van deze fraaie zege. Ja, daar kan toch geen ander sportmoment tegenop. Nou ja, misschien de voorlopig laatste triathlon van Tessa Linssen in het Amsterdamse bos. Tessa gaat het, net als Hanneke drie jaar geleden, even rustig aan doen in de blijde verwachting van het Linssentje.


Van de InstalVista-triathlon Breukelen naar de tweede Amsterdamse triathlon dit jaar en meteen de eerste open water wedstrijd. Tja, je verwacht een normaal voorjaar en niet af en toe een warme dag. Logisch dat dat water niet op temperatuur wil komen. Voor de roeiers van Oceanus geen probleem, zij zitten op het water. Onze tri-familie moet erin, liefst op 6 mei al. Keteltje theewater erbij of studenten de nacht ervoor nog even een plas. Het mocht allemaal niet baten. In meer dan 13 graden had het heilige Bosbaan-water geen trek. Run-bike-run voor de series, waar weinig op het spel stond. Korter zwemmen voor de races, die er toededen. Zoals de junioren, voor wie immers kwalificatie Kitzbühl lonkte. In de ochtend rbr wonnen Amsterdammer Jelle van der Eijk en Haagse Darinka Oslak. De gebroeders Peer grepen de estafette-winst.

De handen gingen harder op elkaar bij de finish van de teams Noah/Robert en Mees/Erwin/Ellen. In de verkorte triathlon liet Wouter Dijkshoorn op het laatste onderdeel de twee grootste routiniers (samen goed voor 642 races) Frans van Heteren en Casper van den Burgh achter zich. Andrea Jochems trok ook de tweede van de Amsterdamse Triathlons naar zich toe. Ze liet haar getatoëerde spierballen zien aan landskampioene Kirsten Nuyes en Iris Dijkstra. De tweede generatie triatleten komt er op vele fronten aan. Zo is daar Thijs Roelen (zoon van André), die Gjalt Panjer (zoon van Hilly) en Seph van Humbeeck (zoon van Geoffrey) achter zich liet bij de jeugd. En ook de ouders van de top drie meisjes Dirkje Lebouille, Tamar Veltman en Rhune Vansteenkiste zijn meer dan actief in de sport. Zij legden vanwege de kou een rbr af. Hoogtepunt van de sportdag was de juniorenrace (350 meter zwemmen) waarbij de winnaars Youri Keulen en Quinty Schoens zich rechtstreeks plaatsten voor het EK in Oostenrijk. Waar snelste zwemster Rani Skrabanja ook mee mag, ze werd tweede en ook Joyce Caro kan in juni een ticket Kitzbühl afhalen. Bij de junioren kán Youri Keulen enigszins profijt gehad hebben van het korter zwemmen al was hij op de fiets een klasse apart. De Belg Joris Bassie moest het op dat onderdeel afleggen. Als snelste zwemmer eindigde hij nog wel tweede. Thomas Cremers liep het hardst van alle 42 junioren, maar verloor te veel tijd op de andere onderdelen. Finn Timmermans op brons krijgt mogelijk een wild-card voor het EK. Nederlands kampioen Niek Heldoorn gaat ook mee. Niek werd zesde met Lars van der Knaap er nog knap tussen.

In de eerste Staphorster triathlon ging de overwinning zoals verwacht naar Peter van Grootheest. Twee vrouwen deden mee, waarvan Anouschka Hof wist te winnen. De geluiden over deze wedstrijd waren overigens zeer positief, alsof ze al jaren organiseerden.


Zondag dan een Belgenfeestje op de derde wedstrijd in de Run-bike-run Series. Vincent Bierinckx klopte zijn landgenoten Tim van Hemel, de winnaar van vorig jaar, en Jan Petralia. Beste Nederlander was landskampioen Nils Pennekamp op een vierde plaats. Bij het fietsonderdeel op de heuvels van de Brabantse Wal geraakten de Belgen los van het grote peleton. In de lange eindsprint toonde Bierinckx zich de betere loper. Het teamklassement werd gewonnen door CDTG uit Geel voor Hellas Utrecht en Team Unltd uit Rotterdam. Bij de vrouwen maakte Shirin van Anrooij diepe indruk met een lange solo, die haar na Geel de tweede RBR-winst bracht. Eerder deze week voldeed het Zeeuwse multitalent aan de limiet voor de Europese Jeugd Olympiade op de 3000 meter. Vijftien jaar, beste mensen, ik zeg het nog maar eens. Van Anrooij won voor RTC-teamgenote Sanne Broeksma. Sophie van der Most werd – net als vorig jaar – derde. RTC won het vrouwenklassement voor EDO Sports en Triteam Groningen.


In de Challenge-races in Italie en Portugal kwamen de Nederlanders er niet aan te pas. Yvonne van Vlerken moest genoegen nemen met een vijfde plaats in Rimini. Rahel Bellinga was in Lissabon op een 13e plaats beste Nederlandse. Dirk Wijnalda miste na het zwemmen de slag en finishte als achttiende. Maar op de 70.3 Ironman in St. Croix op de Virgin Islands redde good-old Chris Brands de vaderlandse eer door tweede te worden achter de op Martinique woonachtige Fransman Francky Favre. De wedstrijd kende een grillig verloop. Er werd gezwommen en gefietst terwijl er een tropische regenstorm boven de Maagden Eilanden woei. ,,Ik ben zelden bang op de fiets, maar nu nam ik geen enkel risico. Favre doet al sinds 2009 hier mee, hij gaf alles bij het fietsen. Het lopen was superzwaar met stijgingspercentages van 20 procent. Really sick heavy. The Beast is beestachtig.’’


De uitsmijter van de dag is ook voor Chris Brands: ,,Ik ben echt blij met mijn tweede plek. En om Rob (Barel red.) een beetje te stangen, mag je er bij zetten beste Nederlander ooit op St. Croix.’’ Rob werd in een wereldveld in 1989 derde achter Allen en Pigg maar vóór Glah, Molina, Tinley en Scott. Tja, dat is toch een beetje Ajax-Feyenoord met Bussum-Almere vergelijken, Chrisje. Maar evengoed: petje af.
Genoeg weer even voor deze zondag. Tot morgen. Alle tijd om te schrijven, want we hoeven niet naar de Coolsingel. Nog niet.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.