ITU in Rotterdam; Sofie Goos; veel publiek in kleinere triathlons als Gorssel en Staphorst – WTJ 485

 

DINSDAG – Het avontuur met tv-personality Olcay Gulsen nadert haar apotheose. Op 17 mei moet ze in de grachten van Alkmaar 1500 meter zwemmend afleggen nota bene als derde en laatste onderdeel. Naar verluid lag ze de 36-jarige modeontwerpster er deze week samen met Maarten van der Weijden heel even in. Ik verwacht dat ook dit zwemonderdeel drastisch wordt ingekort.
Bij onze tri-reis om de wereld kwamen we afgelopen ook nog langs Chengdu. In Panda-town was zaterdag de vierde ronde van de World Cup. Explosieve sprint wedstrijdjes met een halve finale en finale. Dat was de formule in China. Met de Australiër Matthew Hauser kreeg de wedstrijd een redelijk verrassende winnaar. In de series werd hij slechts zesde. Maar net als bij het Songfestival zegt zoiets weinig. De oersterke Azerbedjaan Rostislav Pevtsov werd tweede en het Australisch succes werd compleet met Luke Willian. Ben Dijkstra deed uiteindelijk niet mee. Winnaar van de vrouwenfinale was de Britse Non Stanford, die de Duitse Laura Lindemann en de Amerikaanse Kirsten Kasper achter zich liet. Claire Michel deed opnieuw met de wereldtop mee, de Belgische pakte net naast het podium. Bij de vrouwen zijn de Chinezen wel in opmars trouwens, al komen ze wereldwijd niet in veel wedstrijden uit.
 
Over formats gesproken. De ITU is volop in de lobby met het IOC om ook de Mixed Relay op het Olympische programma van Tokyo 2020 te krijgen. Tal van toptriatleten hebben via social media al toegezegd het initiatief te ondersteunen. Technical Delegates van de ITU waren overigens vandaag weer in Rotterdam om de parcoursen van het WK verder te finetunen. Het gaat niet zonder slag of stoot – drie dagen de binnenstad afsluiten – maar het gaat de goede kant op. 
 
 
Nog even naar Lissabon, waar Sofie Goos exact een jaar na de messteek op training vijfde werd in de Challenge. Ze beleefde een emotionele finish, zei ze na haar internationale come-back. ,,Ik voelde me eindelijk weer gewoon triatlete.’’ Er kwamen traantjes toen haar man Sofie opving. ,,Hij heeft het allemaal van dichtbij meegemaakt, nieuwe sponsors gezocht. Een intens jaar met Lissabon als kers op de taart. De prestatie smaakt even zoet als een zege. Sofie wil er nog een jaartje aan vastplakken.. Ze is naar Spanje verhuisd en wil daar ook volgend jaar nog zijn. ,,Na de messteek was stoppen geen optie. Ik had nog te veel doelen, wil nog een hele triathlon winnen bijvoorbeeld. En Hawaii doen. Volgend jaar wellicht.’’
 
In de Franse halve triathlon van Lacanau ten westen van Bordeaux stond zondag een harde wind en was het 17 graden.. Toch liep ‘Triathlon Liefhebber’ Arthur Mekenkamp er een persoonlijk record van 4.49. Het was goed vooreen 206e plaats op 700 deelnemers en tiende M50. Arthur is in september in Almere voor de halve Challenge.
 
Onze reis om de wereld eindigt weer in Nederland voor de nog resterende uitslagen. Want over de kwart triathlon van Gorssel hadden we het nog niet gehad. Derde editie, verdubbeling van aantal deelnemers tot 123, die allemaal zeer enthousiast waren. De Gorsselse triathlon hoort er al helemaal bij.  Bij de vrouwen ging de winst naar Marian van Hilst. Zij klopte Joyce Mulder en Sarah Reijenga, lokale atlete van triathlongroep De Boskoele. Nelleke Bos won de sprint afstand met bekendere namen als Janine Kamphuis en Saskia Bekhuis vlak achter zich. Wim van Hilst, echtgenoot van de winnares werd tweede bij de mannen achter Erwin Heisters. Nick Zweers won de 1/8e afstand. In de teams was het team Workel-De Vries te sterk voor de rest. Hoogtepunt van de dag was de overhandiging van een cheque van 2000 euro aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting en Stichting Geef een Knuffel. Prachtig gebaar. Ga zo door daar in Gorssel, waar het na afloop in café De Hoek gezellig nakaarten was.
Foto Christie Brouwer
Nog heel even terug naar het Amsterdamse bos. Het is wel zo fair om in dat juniorengeweld de 16-jarigen er even uit te lichten. Dat is de verre toekomst zeg maar. Simon den Braber was de beste, Jelle van Lanen debuteerde met een zesde plaats. En Sam Wennink van TC Twente is groeidiamantje: beste D16 zaterdag in het Amsterdamse Bos.
 
In Staphorst was de winst dus voor Peter van Grootheest, die het Staphorster duo Rik Jansen en Harold Engels versloeg. Anouschka Hof bleef Monika Smit vijf minuten voor. De 1/8e was ook goed bezet. René Poppe pakte er weer eens een overwinninkje bij. Spannende race bij de vrouwen: Corien Wegkamp die pas op het laatste onderdeel de Texelse Natascha van der Vis voorbij stak. Opvallend veel publiek trouwens in zowel Gorssel als Staphorst, de nieuwsgierigheid bij deze nieuwe evenementen is net even groter dan de meer ervaren wedstrijdorganisaties.
 
Zondagochtend was het duursport-time in West-Brabant. Voorafgaand aan de Run-bike-run Series waarover zondag melding, was er de open wedstrijd. Colin Bekers verdedigde zijn titel niet. Na zijn 2.22-marathon van Rotterdam kwam hij alleen kijken. De atleet uit Bavel zag de 25-jarige Belg Thomas Derboven (eerder al zevende in Geel RBR-Series) winnen. Op alle onderdelen was hij de snelste. Thomas klopte Tilburger Loek Luijbregts en Hellas-atleet Luuk Vermunt, nota bene twee debutanten in de rbr. Petra Sloots uit Brielle zorgde dat de Belgische Armada nog een beetje getemd werd. Ze klopte de Vlaamse schones Lotte Claes en Silke Bäumer.
 
Ook in West-Brabant, in en rond Breda was één van de Wings for Life World Runs. Blijven lopen tot de catch-car je opslokt. Dit jaar met schaatskampioen Kjeld Nuis achter het stuur. Beste Nederlander was Marcel Laros, die na 57,1 kilometer de handdoek in de ring wierp. Wereldwijd was hij er 88e mee. Twee Kamerlid Michiel van Nispen was tweede landgenoot met 52,6 km. Petra Fasungova was de beste triatlete op een 24e plaats. Zij legde in Santiago 49,8 km. af. Linda van Vliet liep ook niet in Breda, maar in het Amerikaanse Santa Clarita, waar ze na 36,5 km. tot stilstand kwam. En Rachel Klamer? Die was er vooral voor de promotie van het project en liep en passant bijna 15 kilometer. Pa Klamer daarentegen haalde de 40 km.
 
We eindigen met de zwemloop in Delft. Afgelopen zondag gewonnen door Daan Gehlen en Irene van der Veer. De middenafstand was voor Maarten Bakker en Lynn van Toledo. De kortste afstand was voor Floris Abbing en Emily Goijert. That’s all folks. Vanaf morgen gaat de temperatuur definitief stijgen en hoeven we niet meer te wanhopen langs de waterkant.
 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.