Triathlon is booming, allerlaatste weekendkruimels en Jetze naar H4 – WTJ 486


WOENSDAG – Dat triathlon ‘booming’ is, wisten we al. Maar dat de NTB deze week haar 30.000e lid mocht verwelkomen, verraste ons toch enigszins. Uit de NOC*NSF tellingen maakten we op dat de bond zo’n 10.000  leden had en dat dan aangevuld met zo’n 15.000 daglicentiehouders. Die laatste groep telt de nationale sportbond niet mee, maar de NTB wel. Met een 12 procents-stijging in 2016 naar 32.500 leden was de mijlpaal eigenlijk al bereikt. Voor een officieel momentje werd een geschikt moment uitgezocht om de 30.000e, die dus al een tijdje lid is, alnsog in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde dinsdag in het Geusseltbad van Maastricht, want daar doet Roberto Lasso zijn zwemtrainingen bij studentenclub Ferro Mosae. Het was gedeputeerde Ger Koopmans, triathlonliefhebber sinds de Ironman naar Maastricht is gehaald, die Lasso mocht huldigen. Voor Roberto’s club had hij ook iets moois bij zich: een cheque van 1000 euro. Vriend Ger is immers naast gedeputeerde Sport en Cultuur ook de man van Financiën in ons mooie Limburg. Volgens de bond was het niet meer dan logisch dat de 30.000e in deze provincie viel, gezien het actieve sportbeleid van de provincie en de stimulans die uitgaat van Ironman Maastricht. Mogen we daar ook Weert aan toevoegen? De Stadstriathlon maakt mijns inziens ieder jaar grote stappen en in Kitzbühl zal blijken of het sterke team van Wilfried Weekers c.s. daarvoor beloond zal worden. Een week na de eigen ETU-Cup en andere wedstrijden is immers in Oostenrijk het EK en daar bepaalt de ETU wie het EK krijgt toegewezen. Van de tegenkandidaten is eigenlijk niet veel bekend, dus we hebben goede hoop. Weert weet zich gesterkt in haar delegatie door burgemeester Jos Heijmans. Aangezien dat van origine een Westbrabander is, weet ik hoe zijn aanwezigheid van doorslaggevende betekenis kan zijn.

We belichtten gisteren de geslaagde triathlon van Gorssel. Nog een aanvulling op de 1/8e. Die was namelijk verdeeld over twee series, met ook twee winnaars. Ere wie ere toe komt. In die tweede serie was Boris le Feber net even sneller dan de gisteren genoemde Nick Zweers, die de eerste serie won.

XTerra vertoeft bij voorkeur op exotische plaatsen. Afgelopen weekeinde was dat Tahiti. Rieten rokjes, wuivende palmen. U heeft er vast een beeld bij. De crosstriathlon was evengoed zwaar. De winst ging naar Kiwi Sam Osborne en de inmiddels getrouwde Jacqui Allen-Slack uit Groot-Brittannië. De bestemming was net even te ver weg voor de Nederlandse specialisten. Bij de door Johan Neevel en Marijke Zeekant gewonnen wedstrijd in Colonia Sant Jordi verzuimden we nog de winnaars te vermelden. Dat waren de Spanjaard Miquel Riusech Cardona en de Britse Emma Pallant. Die laatste was in het 300-koppige veld zelfs goed voor een vijfde plaats overall. Naast genoemde Nederlanders was ook Robin Blom met een 19e  plaats succesvol en stond Pim Veeger als vierde M50 net buiten het podium. Hebben we nog tenslotte de Afrikaanse kampioenschapppen Olympic distance in het Tunesische Yasmine Hammamet over het hoofd gezien?

Ja, maar niet voor lang want de Marokkaan Badr Siwane (deed ook wel eens wedstrijden in Nederland) en de Zuidafrikaanse Gillian Sanders mogen zich kampioen van het donkere continent noemen. Terug te zien op  het WK in Rotterdam.

In het nieuws verder de herclassificatie van Jetze Plat bij de handbikers. Vanwege heupproblemen gaat Jetze over van de H5 naar H4 en dat is niet om die taaie ex-Formule 1 coureur Alex Zanardi te ontlopen. ,,Ik kreeg teveel pijn in mijn heupen in de kniezitter en heb daarom herclassificatie aangevraagd. Ik zal als H4-handbiker in een ligger gaan rijden. Vanaf mijn twaalfde heb ik in eenn kniezitter gehandbiket, ondanks mijn vergroeide heupkolommen. Toen ik in de paratriathlon in een ligger ging rijden, merkte ik – vreemd genoeg dat ik dezelfde wattages kon leveren. Zanardi heeft het ideale lichaam voor een kniezitter, ik niet.’’ De classificatie was in het Italiaanse Maniago, waar aan de hand van röntgenfoto’s de commissie snel overtuigd was. Vrijdag start Jetze voor het eerst met een ligger in een tijdrit. In de H4-klasse ondervindt hij overigens meer concurrentie. Of hij zich kwalificeert voor het WK handbiken is de vraag. ,,Mijn grote doel is toch de Ironman Hawaii dit jaar.’’

Morgen gaan we voorbeschouwen en – heel andere tak van sport – zo mooi mogelijk zingen voor Europa. O  nee, dat doen die drie buurmeisjes van me uit muziekdorp Fijnaart.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.