Danne wint Zuidwolde; preview Yokohama; Bilzen, Gorkum, Ter Aar en Rucphen – WTJ 487

DONDERDAG – Ajax, OG3NE, Feyenoord. Alles goed en wel, maar wij van trikipedia.nl willen weten wat  er op tri- en duathlongebied te doen is de komende dagen. Oftewel: we gaan voorbeschouwen op de wedstrijden.

En toch hebben we nog een wedstrijduitslagje. Want op woensdagavond 10 mei was de zwemloop De Waterlelie in het Drentse Zuidwolde. Als ik al die zwemlopen zo overzie, zouden we volgend jaar gewoon in het openingsweekend van de Nederlandse zwembaden overal op hetzelfde moment een zwemloop moeten houden, zoiets als wereldwijd de Wings For Life World Run. Op twitter zet je er dan #tismarunideetje achter. Goed, Zuidwolde dus. Het was maar een gewone woensdagavond, maar voor Danne Boterenbrood de moeite om er vanuit Maastricht heen te rijden. Uiteraard was Danne iets te sterk voor Ine Strijker en plaatselijk favoriete Antien van der Vegt. Mannenwinnaar was Meppelaar Erwin Akkerman, die ‘Staphorst-winnaar’ Peter van Grootheest klopte. Derde werd Ludy Timmer. Het beste duo nestelde zich daar nog tussen, maar dat was dan ook het koppel Henk-Jan Dolsma en Stefanie Bouma. Op de korte afstand was Britt van den Hoven een klasse apart. Jesper Mulder was de beste bij de jongens. En de mini-afstand was voor Luuk Prins en Esmee Mulder. De organisatie was in handen van de Watersnip in samenwerking met Runnersworld en ook hier werd een fraai bedrag voor het goede doel opgehaald.

Zaterdag is de langverwachte come-back van Jonathan Brownlee, na zijn toch wel dramatische finish in de Grand Final Cozumel. Jonathan staat aan de start van de derde World Triathlon Series in Yokohama. De Japanse stad is al voor de achtste keer gastheer van een WTS-triathlon. De laatste drie jaar ging de zege naar een Spanjaard (2x Javier Gomez, vorig jaar Mario Mola). Zij zijn er opnieuw evenals hun jonge landgenoot Fernando Alarza. Henri Schoeman mag zijn bronzen plak van Rio bewijzen en ook de rest van het 61-koppige mannenveld is natuurlijk wereldtop. Waar vanzelfsprekend ook onze Jorik van Egdom en Menno Koolhaas toe horen. Het was ene lange reis naar Japan, waarin Menno in elk geval twaalf uur slaap wist te pakken. In de afgelopen dagen kon hij zich ontspannen voorbereiden op zijn WTS. We zien de mannen zaterdagmorgen op de livestream vanaf 6.06 uur vertrekken. Onder aanvoering van de leidster in de ranking Andrea Hewitt gaan de 56 vrouwen van start. De strijd zal opnieuw gaan tussen haar, de Amerikaanse Katie Zaferes, de Japanse thuisfavoriet Ai Ueda en – opgestegen vanaf Breda International Airport – Rachel Klamer. Het veld is echter veel sterker dan in de eerste twee races, want wereldkampioene Flora Duffy is terug na blessureleed en ook Non Stanford en Vicky Holland openen hun seizoen met hun eerste WTS.


Een interessante confrontatie ontstaat zondag in het Belgisch Limburgse Bilzen, waar de 111-race op het menu staat. In de verdeling 1 kilometer zwemmen, 100 kilometer vlak parcours fietsen en 10 kilometer lopen komen de tempobeulen, de snelheidsduivels, de matadoren van de tweewieler het best tot hun recht. En toch. Niemand zou het leuk vinden als die kilometer vanwege de watertemperatuur wordt omgezet in een run. Maar vanuit de organisatie gaf Wim de Doncker al aan dat niemand zich daar zorgen over hoeft te maken. Bilzen is op de triathlondag wat Spa-Bütgenbach in de jaren negentig was: een Nederlandse enclave. Liefst 228 triatleten (maar Ruud maakte er heel slim 226 van) hebben de letters NED achter hun naam staan. Te veel om op te noemen dus. Grote vraag is: kan Bas Diederen zijn tweede en derde plaats van de laatste jaren inruilen voor de volle winst? Tweevoudig winnaar Stenn Goetstouwers is de te kloppen man plus nog een pak andere sterke Belgen. Bekende Ollanders verder: Erik-Jan Spijkerman, Rik Linssen, Robert de Korte, Jort van Zutphen en – good-old – Peter Johan Dillo. Benieuwd ook of Sarissa de Vries in de voetsporen kan treden van Karlijn van den Burg en Danne Boterenbrood, die eerder Bilzen op hun naam schreven. Vlak ook Heleen Zandstra (vorig jaar derde), Sandra Wassink en Talisa van der Fluit niet uit (dat rijmt). En verder blijkt uit alles dat er  in Nederland aan zo’n typische 111-race vroeg in het seizoen grote behoefte bestaat. Maar ja, dat waren ook de plannen in Stein en toch kwam het niet los. In Bilzen komen de triatleten in augustus uiteraard wederom, maar dan voor de Ironman Maastricht. Met Ruud en Hans aan de microfoons is het ook op dat vlak een onvervalste Holland-België.


Terug van lang weggeweest is de triathlon van Gorinchem. Geen zwemmen in de Linge nog, wel in het Merwede buitenbad. Zwemgarantie dus. Toch wordt het een pittige, want de hoge Merwedebrug zit in het parcours en da’s een serieuze klim, lopend eindigen de atleten op de atletiekbaan van Typhoon. Om 11 uur begint de Merwede Kids Triathlon, daarna lopen de series tot ver in de middag door. Buurtsportcoaches en beweegcoaches van Gorinchem Beweegt hebben de organisatie opgepakt. Heel veel succes bij deze primeur onder auspiciën van de NTB. Ik bewaar goede herinneringen aan de Gorkumse triathlons, toen nog onder de bezielende leiding van Kees van Willigen.

Een klassiekertje is zondag beslist de kwart en 1/8e triathlon van Ter Aar, op de kalender sinds 1988. Altijd gedacht dat de Tsaar van Ter Aar – Jan van der Marel – dat evenement vaak won, maar dat valt mee. Alleen in 1989 en 2000 was Jan de snelste. Veelal paste de race niet in zijn schema richting Nieuwkoop. Sowieso veel verschillende winnaars in het Zuid-Hollandse plaatsje. Favorieten zijn Niels Persoon, Pascal Valentijn en Ron Noordergraaf. Best een sterk  vrouwenveld met o.m. Anne Stellaard, Ingrid Eelkema, Juriena de Vries, Liane van Egmond en Anja Verduijn. Zwembad Aarweide is het vertrekpunt voor de 29e Keukenwarenhuis Triathlon Ter Aar. Organisatoren zijn de Triatlon Trainingsgroep Nieuwkoop. Dat NK staat een week later immers ook al op de rol.

We sluiten de eerste voorbeschouwing af met de finale  van het Frijters Automaterialen Zwemloopcircuit Zuid-West Nederland. In Rucphen, vooral bekend als wielergemeente met Sint Willebrord, is die finale wederom. Zes wedstrijden waren het dit jaar. Vanaf 11 uur starten de series met als voornaamste kanshebbers Jesse Lormans, Erwin Langeler en Vincenz Frey en bij de vrouwen is het rekening houden met Nele Vermeulen. Op zwembad De Vijfsprong worden na afloop zowel de dag- als de circuitprijzen uitgereikt door de vrienden van WBTV.

Vrijdag kijken we vooruit naar nog enkele interessante buitenlandse wedstrijden, zoals Mallorca en Pays d’Aix.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.