Geert en Daniel ook in Yokohama; Tri Geel; 70.3 Ironmans wereldwijd en ook Ocean Lava’s  – WTJ 488

Geert Schipper op de persconferentie in Yokohama (foto: ITU/Delly Carr)

VRIJDAG – Het is vroeg op zaterdagmorgen, want meldden we donderdag al dat Menno Koolhaas en  Jorik van Egdom om 6 uur Nederlandse tijd in Tokyo Bay duiken, Rachel Klamer doet dat nog eens drie uur vroeger. In Yokohama, stad met 3,6 miljoen inwoners, komen ook de paratriatleten in actie op hun World Cup-race. Voor Nederland zijn dat Geert Schipper en Daniel Knegt, die samen met zijn guide Koen de Leeuw naar Japan is afgereisd. Meteen ook de reden waarom Koen zijn overwinning in Ter Aar vorig jaar niet kan verdedigen. Maar dit zijn uiteraard ook leuke avontuurtjes. Het zou me overigens niet verbazen als in Yokohama het Olympisch triathlonparcours voor Tokyo 2020 komt te liggen, hoewel ook in de Japanse hoofdstad regelmatig grote triathlons zijn gehouden.
In België is het zondag niet alleen topdrukte in Bilzen, in Geel is het ook triathlon-time. Bijna 500 deelnemers, waaronder een dertigtal Nederlanders. Jeroen Leuverink kan mogelijk voor een top tien klassering zorgen. Esther Buurman is er bij de vrouwen bij. Geel was jarenlang de openingswedstrijd bij onze zuiderburen, maakte deel uit van de ETU-Cup die dan een week later naar Zundert verhuisde. Zo groots is de race niet meer, maar de traditie blijft in stand.

De Duitser Andreas Dreitz en de Zweedse Lisa Nordén zijn de voornaamste blikvangers in het enorme startveld van de 70.3 Ironman op Mallorca. Bij de vrouwen komt geduchte concurrentie van Emma Pallant en namens Nederland mag Erik-Simon Strijk uitkomen in het profveld. Met 110 Nederlandse agegroupers is het (buiten Maastricht) de drukst bezochte (70.3) Ironman ter wereld voor de Oranjes. Veel onbekende namen, maar evengoed ook bekenden. We noemen Eric van der Linden, Auke Geurts, Marcel Gierman, Waldo Duin en Michel de Gier.

Mirjam Weerd is afgereisd naar de Amerikaanse 70.3 Ironman in Santa Rosa. Daar komt ze tussen de 3300 (!) deelnemers mogelijk nog de vijf minder bekende landgenoten tegen uit good-old Holland. Geen enkele Nederlander doet de tweede Amerikaanse 70.3 Ironman aan de Gulf Coast overigens, maar ook die staat op de kalender. Zondag verhuist het 70.3 IM-circus dan naar het Mexicaanse Monterrey, waar in elk geval Tim Don en Andrew Starykowicz in actie komen plus natuurlijk een oneindige reeks Mexicanen, want de sport is bijzonder populair daar. Wie zondag dichterbij huis over de Magic Carpet in rood-zwart wil finishen moet naar het Franse Pays d’Aix.  Wordt het een duel tussen de Fransman Bertrand Billard en de Belg Frederik van Lierde? Het zou zo maar kunnen. De in Nice woonachtige Remmert Wielinga doet bij de profs mee en dat geldt ook voor Jan van Berkel, ooit nog eens op Olympisch avontuur voor Nederland. Wat niet lukte overigens. De Zweedse Asa Lundstrom en de Zwitserese Emmal Bilham maken de dienst uit bij de vrouwen. Bij de agegroupers toch ook 44 landgenoten, waaronder Dolfijners Dieuwertje Bax en Edward Mahieu. René Elzinga en Peter Lucke kunnen in hun leeftijdsgroepen ook wel een eind komen.

Het Ocean Lava-circuit komt ook weer op gang. Zaterdag maakt de halve triathlon in het Oostenrijkse Gosdorf deel uit van het door Kenneth Gasque in gang gezette circuit. Een dag later is het Ocean Lava-feest in Montenegro, een land wat op het Songfestival lekker meedraait (geloof ik). Beide wedstrijden hebben toch vooral een nationale inslag en dat is met al die circuits van tegenwoordig ook niet verwonderlijk. Want ook de XTerra-fanaten kunnen hun hart weer ophalen met races in Brazilië en het Spaanse Tarragona. De sterke Spanjaarden zijn favoriet in de eigen race, geen prominente Nederlandse deelname in de Catalaanse badplaats, die nochtans in de zomermaanden behoorlijk populair is bij onze toeristen.

Volgende week meer Spanje, meer specifiek Lanzarote natuurlijk. De Ironman nadert en opvallend is dat onder de 30 Nederlandse deelnemers liefst drie triatleten uit het kleine Winsum in Friesland komen. Torsten Murra en zijn buurmannen Ronald Bosch en Chris Beverwijk zijn allen net veertig. Samen zijn ze in de ban geraakt van triathlon en meer specifiek de zware Ironman op Lanzarote. Eenmalig doen de Groningers een hele, daarna pakken ze het sociale leventje en hun drukke baan weer op. Zoals het eigenlijk in veel huishoudens met een Ironman gaat. De mannen zetten zich overigens in voor Spieren voor Spieren. Middels donateurs en het halen van de finish hopen ze 10.000 euro op te halen. Ongetwijfeld zal onze Ruud bij de finish extra aandacht voor het dappere trio uit het hoge noorden hebben. Zondag vertrekt hun vliegtuig naar Lanza. Goede reis en veel succes!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.