Nederlandse victorie in Bilzen: Bas Diederen en Sarissa de Vries naar winst

 

Bas Diederen 111 Bilzen 2017

In het Eurovisie Songfestival mochten we dan lager eindigen dan België, in de iLumen 111 van Bilzen waren de Nederlanders zondag de winnaars. Maar liefst 224 Nederlanders aan de start van de 500 toegestroomde  en dat leverde  twee Nederlandse winnaars op. Bas Diederen was in het lopen de betere van Stenn Goetstouwers. Bij de vrouwen domineerde Sarissa De Vries de wedstrijd, in een tweestrijd met Stefanie Adam.

Meervoudig Nederlands kampioene De Vries kwam als eerste uit het water voor thuisatlete Jessy Wouters. Stefanie Adam volgde als derde, maar ze kreeg in het eerste deel van de 100 km fietsen 1:20 aan haar broek en dat verschil liep in de slotronde op tot drie minuten. Deze keer geen krampen bij Sarissa, zoals vorig jaar, en dus kon ze redelijk vlot naar de overwinning lopen in de eerste manche van de UrbanTriSports 3Series. De Vries: “Ik heb bewust de laatste fietsronde wat rustiger gedaan om over te hebben op het looponderdeel”. Stefanie Adam werd tweede en uiteindelijk pakte Christine Verdonck de derde plaats. Sandra Wassink-Hitzert werd vierde, een hele knappe prestatie met de wetenschap dat zij 100 kilometer reed op een fiets waar ze nog geen kilometer op gereden had. Haar fietshouding was dan ook zichtbaar verre van ideaal. Hitzert: “Na een halve ronde had ik al pijn in mijn rug en in mijn kont en dacht ik aan opgeven”. Tijdens het fietsen moest ze nog wat plaatsen toegeven, maar een sterk looponderdeel bracht haar naar een 4e plaats en de winst in de categorie D40.
Met Danielle Riem op 5, Claudia Striekwold op 5 en Talisa van der Fluit op 10 een topdag voor de Nederlandse dames.

Sarissa De Vries 111 Bilzen 2017

Bij de mannen kregen we na het zwemmen een kopgroep van vier. Stenn Goetstouwers, Bas Diederen, Adam Lambrechts en Thomas De Vleeschouwer pakten veertig seconden op Wouter Vander Mast. Tien seconden later kregen we een groepje met onder andere Hannes Cool, David De Grooff en Rik Linssen. In de eerste fietsronde moest Thomas de drie hardrijders laten gaan. De drie werkten goed samen, op regelementaire afstand van elkaar. Stenn Goetstouwers had een snelle wissel en pakte meteen een vijftigtal meter op Bas Diederen. Maar Goetstouwers moest Boem Boem Bas al snel voor zich dulden. Na de eerste ronde bleef het verschil nog beperkt tot een minuut maar in de laatste drie kilometer lopen stond Bas zijn leidersplaats niet meer af.

“Een geweldig gevoel om na de hele pechperiode weer eens een wedstrijd met een stevig deelnemersveld te winnen”;  verklaarde Bas na de finish. Stenn Goetstouwers gaf toe dat Bas de beste was. “Ik had gewoon een goede wissel, dus het was zeker geen blufpoker. Bas was beter en toen hij me voorbij kwam in het lopen, kon ik niet echt meer reageren”.
Erik Jan Spijkerman behaalde opnieuw top tien met een fraaie 8e plaats.

Het Hollandse feestje werd verder luister bijgezet door de tweede plaats van Peter Johan Dillo bij de H40 en de winst van Ronald Kohn in de categorie H50.

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat er volgend jaar meer Nederlanders dan Belgen aan de start staan in de Bilzen 111

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.