Ter Aar, Gorinchem en Rucphen – WTJ 490

Sven en Jurriena winnen in Ter Aar

MAANDAG – De Keukenwarenhuis triathlon in Ter Aar was de afgelopen weekeinde in eigen land de ‘grootste’ wedstrijd. Als late inschrijving rekenden we Sven Strijk niet tot de favorieten, maar dat veranderde toen hij zondagmorgen op kwam draven bij zwembad Aarweide. Koen de Leeuw was mee naar Japan met Daniel Knegt, dus de concurrentie moest van Niels Persoon komen. Maar er zijn wedstrijden waarin de jongste van de Strijk-broers niet te kloppen is. Ter Aar was er zo eentje. Ruim vijf minuten zaten er tussen de sportman van Bodegraven en Niels. Het was voor Sven de tweede keer dat hij Ter Aar won, zeven jaar eerder gebeurde dat ook al. Met Koen Hijman op een derde plaats stond er een mooi podium. En dat gold ook voor het vrouwenveld, waar Jurriena de Vries uit Oud Gastel het haalde voor Anne Stellaard en Ingrid Eelkema. Hun onderlinge verschillen waren kleiner dan bij de mannen.

Primeur voor Gorinchem

Zaterdag keerde Gorinchem terug op de NTB-kalender. In 1984 won daar Bert Vreeswijk nog, dus traditie hebben ze wel. Maar er zit wel een onderbreking van een kwart eeuw in alvorens bij het Caribabad een doorstart kon plaatsvinden. Het ging om een 1/8e triathlon met een kids-triathlon ereaan voorafgaand. Winnaar werd Siem ten Have, die de 150 meter zwemmen, 4 kilometer fietsen en 1200 meter lopen in 18.41 minuten aflegde. ’s Ochtends loste wethouder Hans Freije nog het startschot, ’s middags deed hij mee bij de teams. De gemeente Gorinchem leverde het snelste team. Individueel liet Tom de Visser zich bijschrijven als eerste winnaar van het Gorkumse evenement. Hij liet teamgenoot Olaf Brouwers en TVD-er Marcel Bezemer achter zich. Heleen van der Meijden liet de vierde eindtijd noteren en was liefst acht minuten sneller dan Karin Leersum.

Zwemloopfinale in Rucphen

De zwemloop van Rucphen tenslotte was wederom een prooi voor de Belgen. Dat Jesse Lormans zo veel achter lag op landgenoot Ruben Marynissen had overigens alles te maken met zijn dubbele deelname die dag. Eerst won Jesse de halve afstand, daarna dook hij meteen zwembad De Vijfsprong in voor de volledige afstand. Dat was er net even te veel aan al werd hij toch nog derde. TVB-er Sander de Bart nestelde zich tussen de twee Belgen. Marynissen, student lichamelijke opvoeding, vindt het begeleiden van atleten overigens net zo leuk als zelf wedstrijden doen. Manon Broumels kwam rechtstreeks van een traininsstage op Cyprus om in Rucphen de zwemloop te winnen. Op de halve afstand bleef Jesse Lormans dus Chris Steenbakker nipt voor.

De Vlaamse Jolien Vermeylen (twee weken geleden met de ploeg van Atriac nog kampioen in Doornik geworden) was nog niet in veel zwemlopen te zien, maar klopte nu wel Eva Cornelisse. Syb de Jong en Sylvia Slingerland wonnen de nog kortere afstand en bij de mini’s zijn het Stijn Koole en Elske van der Ven die mogen juichen. De winnaars van het Autobedrijf Frijters Zwemloopcircuit 2017 (zes wedstrijden) zijn: Jesse Lormans, Nele Vermeulen, Chris Steenbakker, Eva Cornelisse, Syb de Jong, Sylvia Slingerland, Stijn Koole en Fenna Oorsprong.

Morgen gaan we verder met terugblikken op en toch ook vooruit kijken naar. Het belangrijke NK halve triathlon Nieuwkoop komt eraan, het EK Powerman en de Ironman Lanzarote. Om er maar eens een paar te noemen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.