Julia, Olcay, Lanza en Nieuwkoop – WTJ 493

Julia Viellehner in 2016 nog winnares in St-Wendel

Tragisch nieuws waar we mee moeten beginnen. De Duitse triatlete Julia Viellehner is tijdens een fietstraining in Italië door een vrachtwagen geschept. De 31-jarige sportvrouw uit Waldkraiburg is met spoed per traumahelikopter naar een ziekenhuis in Cesena overgeplaatst. Daar ligt ze op de intensive care in een coma. Het bericht werd gemeld door Thomas Steger, haar partner en coach en ooggetuige van het ongeval. Viellehner trainde in de buurt van Forli in de regio Emilia-Romagna. Ze was maandagmiddag bezig een bochtige bergweg te beklimmen toen een truck plots moest uitwijken voor tegenliggers. De vrachtwagen is in beslag genomen, de bestuurder moest een alcoholtest ondergaan. Die viel negatief uit. De moeder en partner van Julia zijn bij haar. De Duitse was op trainingskamp.

Julia Viellehner haalde in 2013 en 2015 zilver op het WK Powerman in Zofingen. Ze won de Powermans van Sankt Wendel, Falkenstein en Weyer en kwam als zodanig ook drie keer in actie op Powerman Holland. Vorig jaar won de proftriatlete de Challenge in Regensburg. Tweede werd ze in de Heilbronn Challenge, derde in Rimini vlak achter Yvonne van Vlerken. Samen met haar vriend Thomas Steger won ze twee jaar terug de klassieke Schliersee-triathlon. Haar beste tijd op de Ironman was in Klagenfurt 2014: 9.20.52 waarmee ze achtste werd. Viellehner deed ook op Hawaii mee. Ze heeft een universele graad in de gezondheidszorg. Nu is alle hoop gevestigd op goede medische zorg in Cesena. Wij leven intens mee met Julia en haar naaste familie. Viele, viele Stärke.

Het is een merkwaardig sprongetje. Terwijl Julia voor haar leven vecht, werd woensdagavond in Alkmaar de Marathon tegen Kanker gehouden. Para-snowboardster Bibian Mentel – eerder dit jaar in de Giathlon Dordrecht – wandelde 42 kilometer tussen Amsterdam en de Kaasstad. Bibian genas acht keer van kanker, ze is daarvoor het levende bewijs, cabaretier Peter Heerschop (triatleet ook) deed een vurig pleidooi om zo veel mogelijk donateurs binnen te halen, OG3NE wais net terug uit Kiev of ze zongen opnieuw Light and Shadows als eerbetoon aan hun zieke moeder. Maar het onbetwiste hoogtepunt was Olcay Gulsen.

Massa publiek in Alkmaar

De ex van Edgar Davids, zakenvrouw, mode-ontwerpster en tv-celebrity fietste te midden van 100 echte en minder echte triatleten en met Leontien van Moorsel en Simon Keizer eerst 40 kilometer, ging vervolgens samen met Rick Brandsteder voor 10 kilometer door Alkmaar om tenslotte door Maarten van der Weijden in de donkere en nog koude Alkmaarder grachten gejopt te worden voor 1,5 kilometer zwemmen. Zes weken terug had Olcay nog watervrees en nu deed ze het gewoon. In de stad stond het publiek massaal langs de kant en bij het grote podium wachtte presentatrice Caroline Tensen haar op. Misschien een wat merkwaardige volgorde voor onze sport, maar met op de badmuts I love triathlon (MET DE H ERIN!) is Olcay een ware promotor van de driekamp.

Het is haar meegevallen, ze gaat weliswaar vanaf vandaag een paar weekjes op vakantie naar Amerika, maar is van plan om ooit nog eens een echte triathlon te doen. Olcay is een toppertje. Belangrijker zijn overigens de heftige verhalen van al die mensen knokkend tegen deze rotziekte. Kijk omhoog naar de zon, zoek niet naar een antwoord, zongen Nick en Simon als weer een groepje aan het zwemonderdeel begont. Aan het eind van een prachtavond stond de teller op 13.000  donateurs. Doneren kan natuurlijk elke dag nog. Ga naar www.kwf.nl of 0800-1160.

Hier warmer dan op Lanzarote

Pro Briefing in Lanzarote (foto: Ruud De Haan)

De volgende overgang dan weer, terwijl we met kippenvel zijn terug gekeerd uit Alkmaar. Er komt immers een zeer druk weekend aan. Voorbeschouwen dus maar, ook al vallen de mussen van het dak. Deze woensdag met 30,3 graden was het zelfs warmer dan op Lanzarote waar het vandaag 23 graden was. Maar da’s aangenaam genoeg op het altijd winderige vulkaaneiland. De voorbereidingen voor de 26e Ironman zijn in volle gang. Alle grote atleten zijn gearriveerd, alle grote speakers ook.

Terwijl Spanje met een 70.3 IM in Marbella er weer een evenement bij krijgt, focussen wij op de favorieten voor zaterdag. Jesse Thomas, die toch maar even Frodo klopte vorig jaar,  is terug. Ook de Deense Tine Holst verdedigt haar titel. Maar ook de winnaars van de jaren ervoor zijn er: Alessandro Degasperi, Romain Guillaume en Lucy Gossage. Maar daar blijft het niet bij. Liefst 56 profs komen in actie. Daaronder Bart Aernouts, oud-wereldkampioen Cyril Viennot, oud-winnaar Victor del Corral Morales, Stephen Bayliss, Konstantin Bachor en onze eigen Youri Severin. Topvrouwen als Almere-winnares Camille Deligny, Jeanne Collonge, Saleta Castro en Alexandra Tondeur gaan het Tine Holst zeer lastig maken. Dertig Nederlanders gaan de strijd aan op een totaal van ruim 1600 triatleten. Het aantal landgenoten ligt net iets hoger dan vorig jaar al blijft het record 2014 toen 37 dutchies mee deden. Hoewel we Ruud een welverdiende vakantie gunnen, verwachten we – hem kennende – nog volop reports vanaf Lanza.

350 man op 35ste editie

Martijn Dekker, één van de favorieten op het NK

Het thuisfront hoeft zich niet te vervelen, want met het NK halve op de Vink + Veenman triathlon Nieuwkoop is spektakel gegarandeerd. Zonder de nog niet klaargestoomde Mark Oude Bennink als titelverdediger staat de concurrentie te popelen om de troon over te nemen. Het worden mooie broedertwisten met Evert en Diederik Scheltinga, Erik-Simon en Sven Strijk, Omar en Milan Brons. De ‘enkelingen’ doen daar niet voor onder: Dirk Wijnalda, Martijn Dekker, Stefan van der Pal, Chris Brands, Thijs Koelen, Steff Overmars enzovoorts enzovoorts. Sarissa de Vries verdedigt haar titel wel, maar krijgt het met Tineke van den Berg, Sandra Wassink-Hitzert, Marleen Honkoop (vorig jaar net als Evert snelste in Nieuwkoop), Hanneke de Boer, Rahel Bellinga en de onverwoestbare Cora Vlot beslist niet cadeau.

Met ruim 350 deelnemers is de klassieker (35e editie!) drukker dan ooit. Vandaar dat het NK dames al om 9 uur begint en de mannen pas om 12.30 uur. Daartussen zitten een open serie en de trio’s. Als vanouds is de start aan de Nieuwkoopse plassen (watertemperatuur 20,8 graden) bij jachthaven Tijsterman, de finish is op evenemententerrein Nieuwkoop. En al die jaren is Teun Edelman hét gezicht van deze triathlon. En speaker natuurlijk. Samen met zijn team gaat hij er weer iets geweldigs van maken.

Vrijdag komen de achttien (!) andere wedstrijden van komend weekeinde aan de beurt. Althans, ik hoop vrijdag. We zijn een beetje wispelturig deze week. Misschien wel zenuwachtig met het oog op de 500e aflevering…

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.